Без "галоши" в снега! Зимни гуми или такива с дълбочина 4 мм

НС окончателно прие измененията в Закона за движение по пътищата
Обновена: 24 ное 2016 17:25 | 24 ное 2016 17:05, Камелия Цветанова
89
Без "галоши" в снега! Зимни гуми или такива с дълбочина 4 мм
Архив: Булфото

При сняг или лед задължително ще се използват гуми, предназначени за зимни условия или такива с дълбочина не по-малка или равна на 4 мм. Това решиха депутатите, като приеха на второ четене изменения в Закона за движение по пътищата.

Първоначалното предложение, прието от транспортната комисия, беше да се кара само със зимни гуми, но след бурна дискусия има ли смисъл от това и дали не се натоварват прекалено бюджетите на шофьорите, народните представители решиха да направят компромис.

Още по темата

Атанас Атанасов от ДСБ дори обвини вносителите на поправката в лобизъм за вносителите на зимни гуми.

"Карате хората да дадат повече пари за гуми, отколкото са похарчили за самата кола. Това е чисто бъркане в джоба, а в България няма статистика за това колко от произшествията, особено на тези с жертви, са в резултат на такива технически неизправности", отсече той и допълни, че най-много жертви по пътищата има през август като причините за това съвсем не са гумите.

Според Делян Добрев от ГЕРБ изискване да се кара само със зимни гуми при сняг и лед няма дори във Франция, страна доста по-северна от нашата.

"България е южна страна, зимата е мека, няма дори и евродиректива, която да ни задължава нормативно да въведем такова изискване, защо да го правим, след като само ще натовари милиони български домакинства със задължението да купуват зимни гуми", скочи и той.

Според него това ще се използва и за рекет върху шофьорите.

На съвсем друго мнение обаче беше съпартиецът на Добрев - Красимир Велчев. Според него техническата сигурност на колата е много важна на пътя и не може да се кара с "галоши", защото повишават риска от инциденти.

Шефът на транспортната комисия в парламента Нестимир Ананиев от РБ, пък отсече, че който не може да си смени гумите, не трябва да кара кола, защото така застрашава своя и на останалите пътници живот.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


89
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
71
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
усещам как ще се кара лятото с зимни гуми че инъче трябва да се хвърля гума с 3.9мм грайф
70
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
аз нови гуми ги изтърквам за 1 годинаа тоя под мен дето 4-5 сезона ги търкаля явно е неделен шофьор
69
2
 
2
 
! Отговори
без име преди 7 години
Като нямате пари за гуми ще ходите пеш. В момента 4 нови зимни гуми са 200-250 лева и ги караш 4-5 сезона. Какво са Ви виновни другите шофьори да Витърпят, че не можете да тръгнете, не можете да спрете и т.н. Само мрънкачи в тази България
68
0
 
1
 
! Отговори
без име преди 7 години
До"Борис" Аре Ве ***, пълно е с такива извунземни карачи като теб, с две три леки катастрофи за 30 год. все по вина на другите, *** си бутай трабанта олигогрен
67
1
 
2
 
! Отговори
Митко преди 7 години
Като гледам много от коментарите тук ,отново се убеждавам , че в БГ е пълно с *** - малки и големи! Статистиката го доказва на 100% - над 1000 ч. годишно загиват в ПТП и те пак се обясняват , че са по-добри шофьори от Хамилтън, че ще си карат 15 г. таратайки зиме и лете с 10 г. *** и нищо не можело да ги уплаши. Виждат им се много да дадат 400 лв на 4-5 г. за да подсигурят безопасността си и тази на другите,но не им се свиди дават хиляди на год. за цигари,алкохол,дрога и чалготеки!
66
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонabe to vseki iska da kara s zimni gymi , no nqma s kakvo da gi zakypi .
65
0
 
7
 
! Отговори
МАЙНА преди 7 години
Турете 1 варел зимни презервативи пред НС , та кат ва почнем.
64
0
 
5
 
! Отговори
МАЙНА преди 7 години
Турете 1 варел зимни презервативи пред НС , та кат ва почнем.
63
0
 
19
 
! Отговори
Наложително ли е? преди 7 години
Как правителство в оставка гласува лобистки закони на кило, като за последно?!Редно ли е това?!
62
1
 
2
 
! Отговори
До 72 преди 7 години
Днес точно това се случи - един с опел натресе джип BMW и хората от джипа са доста зле.
61
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Зимните гуми са препоръчителни.а не задължителни. Според ЕС закони А има и Стратсбург
60
4
 
3
 
! Отговори
Извънземен преди 7 години
До ТРЕЗВОМИСЛЕЩЯвно не мислиш трезво. Ти сериозно ли мислиш че ноември месец ще си поръчам чисто нови ЛЕТНИ ГУМИ???? Естествено че са зимни, умник.
59
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Никъде не прочетох че човек с опел отрепа човек с БМВ Х 6 но обратното ми е ежедневие ?
58
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Кога ще прочетем че гласуваха задължителна ревизия на политици управлявали България ?
57
2
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Абе що не си чистите пътищата. вместо да вменявате винашна шофьорите и да ги рекетирате????
56
4
 
37
 
! Отговори
тъп сляп Българин преди 7 години
винетката , гласуваха еко такса гласувахаакциза гласувахапрегледи гласувахафарове гласувахаакциза на горивата гласувахагумите гласувахапаспорти за АГУ гласуваха ГО задължителна гласуваха абе овце вие докога ще се съобразявате с тиквите в парламента ?????????????????
55
3
 
33
 
! Отговори
Българин преди 7 години
всичко ли оправиха политиците - че гумите са проблем?отрепаха 3-*** в Пловдив щото некъв се напил и карал със 150 в града , кола за 100 000лв.?дали щото е сложил зимни гуми за 2000лв. или щото зад волана е бил бандит с промили алкохолзимните гуми ли помогнаха от 150км да намали на 40 км.ква е тая държава бе ????????????всичко мара втаса че закон за гуми да гласуват главите в парламента ?????
54
11
 
14
 
! Отговори
Георги Г. преди 7 години
Жалко. Как да им обясниш на тези капацитети, че колкото ще да е грайфера на лятната гума, то той е безполезен в сняг. Каналите срещу аквапланинг направени срещу проливен дъжд са абселютно безполезни в сняг. Смеските на каучука са твърди, за да издържат високи температури, и на сняг и лед сцеплението е 0. Това с 4 - те милиметра има смисъл ... ама за зимни гуми. Пак като всяка година разни *** ще закъсват на равно и ще задръстват пътищита при всеки сняг...
53
6
 
14
 
! Отговори
Набора преди 7 години
До Борис и другите ЧЕТЯЩИ. Едно време нямаше летни "твърди" гуми , както и зимни "меки" гуми . Просто всичките си бяха "всесезонни" , та затова нямаше "сериозни" проблеми
52
4
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
За фаровете,твърдо за да оптпаднат целогодишно.Шофирам често и постоянно съм заслпен от една камара нерегулирани фарове през деня.Кому е необходимо това през лятото???Да се върне старото правило от Ноември до Март месец!