"Файненшъл таймс": Голяма коалиция – малко вероятна в България

В София витае усещането, че пада завесата на ерата "Борисов"
29 ное 2016 18:42, Елка Василева
59
"Файненшъл таймс": Голяма коалиция – малко вероятна в България
Снимка: Булфото

Британският вестник "Файненшъл таймс" публикува поредица от материали, посветени на актуалната обстановка в България след победата на генерал Румен Радев в президентските избори.

В едната от статиите, озаглавена "Голяма коалиция по германски модел изглежда малко вероятна в България", вестникът отбелязва, че в страната се задава период на несигурност след победата на генерал Радев, подкрепен от опозиционната Социалистическа партия, и след оставката на десноцентристкото правителство, открила пътя към предсрочни парламентарни избори напролет.

Тези избори ще бъдат трети след март 2013 г. и както предишните два пъти изглежда ще имат за резултат фрагментиран парламент, посочва вестникът. Цитират се социологически прогнози, че никоя партия няма дори да се доближи до постигане на мнозинство в 240-местното Народно събрание, което вещае деликатни и дълги преговори за съставяне на коалиционно правителство.

Макар че подобен сценарий не е най-добрият за инвестиционния климат в България, благоприятните икономически условия дават известна защита при подобен сценарий, посочва "Файненшъл таймс".

Политиците от системните партии обаче са наясно, че следващото правителство трябва да може да управлява трайно. България ще поеме ротационното председателството на ЕС за шест месеца през януари 2018 г. и няма да бъде най-добрата реклама за страната, ако то падне в средата на изпълнението на задълженията си на европейската сцена, отбелязва вестникът.

Всички помнят дългия период на нестабилност и политически хаос през 2013 г. след уличните протести заради високите цени на тока и след назначаването на нов шеф на Държавната агенция за национална сигурност. Затова някои политически коментатори казват, че най-желателният изход от изборите би бил "голяма коалиция" по германски модел между главната десноцентристка партия и главната лява партия - ГЕРБ и БСП, и някои инвеститори се надяват на"позитивни изненади" от една такава коалиция - например някакво споразумение, което да изясни бъдещето на проблематичната АЕЦ "Белене", пише всекидневникът.

Пътят към такава голяма коалиция обаче ще бъде трънлив, на първо място заради голямата разлика, с която Радев победи своята десноцентристка съперничка Цецка Цачева. Това бе лично поражение за премиера Бойко Борисов, който сам избра кандидатката на своята партия. В София витае усещането, че пада завесата на Борисовата ера в България, започнала преди десет години, подчертава "Файненшъл таймс".

България има слаб опит с големи коалиции. ГЕРБ и социалистите са заклети съперници. След падането на комунизма и първите демократични многопартийни избори през 1990 г. е имало само една голяма коалиция, сформирана през 2005 г. с цел да се осигури безпроблемно влизане на страната в ЕС, припомня вестникът.

Освен това няма гаранция, че ГЕРБ и социалистите ще спечелят достатъчно места, за да формират коалиция, опираща се на солидно парламентарно мнозинство. Цитира се социологът Кънчо Стойчев, според когото ГЕРБ трудно би събрала повече от 70-75 места в бъдещия парламент, а социалистите могат да спечелят само 50-55 места.

Съществува и риск, както в други европейски страни, едно споразумение за подялба на властта между десния и левия център да засили подкрепата за антисистемни популистки движения, посочва вестникът.

Главната заплаха в България идва от ултранационалистическата десница, която успя да привлече подкрепа, използвайки обществените страхове от нелегалната миграция от мюсюлмански страни, добавя "Файненшъл таймс", като привежда в подкрепа на това твърдение факта, че кандидатът на тази десница успя да събере 15 на сто от гласовете на президентските избори. Затова се очаква съюзът на ултранационалистите да се представи по сходно добър начин и на парламентарните избори, заключава лондонският вестник.

В друга статия, озаглавена "Вакуум в управлението заплашва да попречи на напредъка на България", вестникът отбелязва, че репутацията на страната за политическа стабилност в сравнение с нейните съседи е поставена под въпрос след избирането за президент на Румен Радев - бивш командир на ВВС без политически опит досега, и то с неочаквано голяма преднина.

Според "Файненшъл таймс" той е импонирал на много избиратели като патриот, несвързан с политическата класа на страната, която не се радва на доверие. Вестникът описва патовата политическа ситуация, възникнала в страната след оставката на правителството на Бойко Борисов в резултат на изборната загуба и поради ограничените пълномощия на сегашния президент в последните два месеца от мандата му.

В опит да излезе от тази ситуация президентът Плевнелиев свика "консултации" с висши политици от целия политически спектър, включително и Радев, което ще бъде първи тест за политическата независимост на новоизбрания президент от неговите социалистически поддръжници, отбелязва вестникът.

По-нататък се цитират мнения на някои наблюдатели в София, според които Радев е най-пресният пример за влиянието на Русия в страната, която беше най-близкия сателит на СССР в периода на комунизма и продължава да е зависима от руския природен газ. Припомнят се и изявленията на новия президент по време на предизборната кампания, че ще работи за прекратяване на санкциите срещу Москва, като в същото време е препотвърдил като "неподлежащо на преговори" членството на България в ЕС и НАТО.

Според "Файненшъл таймс" въпреки недоволството от двете основни партии ГЕРБ вероятно ще победи социалистите на следващите избори, но няма да получи мнозинство за самостоятелно управление. Цитират се и прогнози на наблюдатели, според които ГЕРБ няма да получи повече от 25-27 процента от гласовете, което ще изправи Борисов пред дилемата да състави ново коалиционно правителство, което да подготви страната за ротационното й председателство в ЕС, започващо през януари 2018 г.

Вестникът отбелязва и растящата популистка тенденция в България по примера на други европейски страни, изразена в успеха на трите т.нар. "патриотични" партии, но смята, че само една от тях - ВМРО, е в състояние да спечели значителен брой гласове. Изданието добавя, че разединеният Реформаторски блок - естествен съюзник на ГЕРБ, може и да не прескочи 4-процентната бариера за влизане в парламента.

Въпреки сравнително добрите си икономически показатели напоследък страната се нуждае от продължаване на структурните реформи, ако иска да запази шанс да догони страните с по-високи доходи в Централна Европа, се отбелязва в статията. Един от приоритетите в това отношения е борбата с корупцията по върховете, проникнала в политиката и съдебната система, както твърди и Европейската комисия.

Въпреки че такива реформи са набелязани, следващите месеци вероятно ще бъдат доста изнервящи за инвеститорите, защото "частните проекти, които са в ход, са изправени пред забавяне поради политическата ситуация, а новите ще трябва да бъдат отложени", добавя "Файненшъл таймс", цитирайки българския икономист Георги Ганев.

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


59
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
40
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
не само боко ,всички герберасти в затвора.особено цачева ,горанов,цветанов,ненчев, караянчева, фандъкова и прочие крадци
39
2
 
13
 
! Отговори
БОГ да ПОДАРИ! преди 7 години
Бог да подари на БОЙКО ЗАТВОРА дето си поиска! УНИЩОЖИ малкия и среден БИЗНЕС!!! БОГ ЩЕ ГО УБИЕ!!!! ВАНГА ГО ЧАКА!!! ТАЗИ ТИКВА МНОООГО ИЗЛЪГА!!!! Къде са МОСТОВЕТЕ на ДУНАВА????
38
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Трябва да разберем едно. Няма сини, няма червени - те всички са едно. Метастази на един Тумор. Сега техните *** се опитват да ни настройват един срещу друг. Старата изтъркана игрица. Не бива да им вярваме, защото скакалците вече чукат на вратата. Нали виждате как всички в Нередното събрание се правят, че няма проблем? За ГРОБ вече разбрахме, че всячески ще работят за ликвидацията на българите. Но и БСП са същите. Ако сега те имаха правителство, щяха да говорят за толерантност и интеграция.
37
2
 
12
 
! Отговори
Ванга от ОТВЪДНОТО!! преди 7 години
Айде вече без ДОЛАРИТЕ ОТ ДЯВОЛА!!! Нека сами да си изкараме ЛЕВОВЕТЕ! Те са подкрепени от ЗЛАТО.... и всички АКТИВИ на БАНКАТА!!! ДОЛАРИТЕ са едни ХАРТИИ!!! Ще се видим скоро без ХАМЕРИКА!!! КЕ ПАДНЕ АМЕРИКА!!! ПОСЛЕДНИЯ ПРЕЗИДЕНТ Е ВЕКЕ!!!
36
3
 
5
 
! Отговори
Наблюдател преди 7 години
До Анонимен(37)Само глynaк - ти - може да си мисли, че пари се подаряват. На гърците им излиза през носа, ама за Бай *** на чужд г.ъ3 и 100 тояги са малко.И стига с това хленчене някой да ви даде, жалки сте. Пари не се дават, а се изкарват.
35
3
 
3
 
! Отговори
Другаре преди 7 години
Какво че произвеждате като се отделим от ЕС? Яйца от нещастни кокошки и консервирани помидори?
34
18
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Другари червени каскети , предстои по трудния начин да разберете , че с Борисов е лошо , но без него много лошо . Нито БСП ще спечели резултат на изборите за да управлява нито ГЕРБ . Тогава какво сте се запенели да си ходи Бойко Борисов .
33
6
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Т.н. Патриоти са отворили такова за власт като Съевата дупка. И защо така се 'фърлят да ни спасяват Валерката и Агента Дебелак от ВМРО Каракачанов? За нас, за България, за Бъдещето? Вярвате ли на плуж--ака Симеонов, на Агента на ДС Каратурчанов? Аз не и се чудя кой ще в премиер и кой министър на МВР? Сигурно ще се бият за да определят. Представяте ли си, Тиквара ни разнебити а тези ждрольовци ще ни довършат. Те ще крадат много защото ще имат малко време. Боже, спаси ни от спасителите!!!
32
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Парична коалиция на ГЕРП и Паричния фронт ще е до 2020 г.
31
8
 
27
 
! Отговори
БАБА КУНА преди 7 години
ЗАВЕСАТА НАИСТИНА ПАДА И КРАЙ НА ГЕРБАДЖИЙСКИЯ ТЕАТЪР! ПРОДЪЛЖЕНИЕТО Е БОКО В ЗАТВОРА!
30
6
 
25
 
! Отговори
равносметка преди 7 години
Плевнелиев е зло ,Бойко мръсника ,а Валери *** .........Хората поне научиха имената наподлеците в БГБорисов,Плевнелиев,Сидеров,Каракачанов и Симеонов.Това е мафията плюс политолозите .
29
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
За да се управи България се нуждае от своята Велика Френска Революция-разбира се без Гилотината,но с ВИП местенца в панделата...а за там има много кандидати и не само от управляващите в момента.
28
3
 
17
 
! Отговори
ц преди 7 години
Ще е супер правителство ......За първи път ще имаме правителство на 20 човека подкрепени от 100 .........Това ако не е олигархия какво повече.Дотам я докараха.Браво Бойко .Ти си роден гений .
27
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
АГЕНТИТЕ ОТ ДС. НЕ ИСКАТ ДА НОСАТ ОТГОВОРНОСТ.
26
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Може да е клопка за глупавите патриотари .Всички виждат как са готови да управляват с помощта на Плевнелиев ,когото плюха .После ГЕРБ забравят както винаги какво обещават и Валери става за резил . Те за един златен пръст вдигнаха цяла София ,че за правителство на Сидеров и Каракачанов представям си ........
25
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
От цялата работа ясното е само, че Батце па' се изметна.
24
8
 
8
 
! Отговори
няматакава държава преди 7 години
Просто съм изуменннннннн .Плевнелиев стана руски агент ли ?Та той ще даде мандат на про руски националисти?Не по принуда,а доброволно ?Ако това не е идиотията на века какво друго.
23
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Така е като поверявата съдбините на страната на един Тиквен Шишко с основно образование.
22
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Звездичките в коментар 14 означават Ш.О.П.А.Р. (мъжко прасе за угояване, с резнати то*ки).
21
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
странджата пак недоразбрал нещо.