300 лв. пенсия? Популизъм, смята Николай Василев

Пенсиите ще се увеличат само при икономически растеж
1 дек 2016 11:22,
226
300 лв. пенсия? Популизъм, смята Николай Василев
Снимка: архив, Bulphoto

Безотговорни и популистки изказвания. С тези думи бившият министър на икономиката Николай Василев определи вече отхвърленото от НС искане на Патриотичния фронт минималната заплата у нас да стане 300 лева.

"Не са си направили труда да направят по-сериозни изчисления. Може и 1000 лева да е пенсията, а минималната заплата да е 2000 лева, след което няма да ги плащаме в левове, а във венецуелски боливари. Тяхната стойност ще падне драстично", обясни икономистът пред Bulgaria ON AIR.

Николай Василев е категоричен, че има само един начин за увеличение на пенсиите и той се нарича икономически растеж. Според него демографската политика на България, стимулирането на бизнеса и дори санирането на панелките, са по-важни от предизборното заиграване с повишаване на пенсиите.

"Това не значи, че трябва да оставим един човек да живее със 161 лева", каза от своя страна бившият министър на труда и социалната политика Христина Христова в студиото на Bulgaria ON AIR.

Тя споделя позицията, че осигурителното право на човек трябва да е в съответствие с осигурителния му принос. "Пенсионерите вече не внасят осигурителни вноски, не произвеждат брутен вътрешен продукт. Нека тежестта на една година стаж да стане по-висока", посочи бившият социален министър.

Христина Христова добави, че Бюджет 2017 не е бюджет, който ще ни донесе прогрес. Тя определи поведението на депутатите като несериозно и ги упрекна за това, че приемат разходите, а не приемат приходите в обсъждането на Бюджет 2017.

Николай Василев добави, че предпочита да се концентрира върху позитивните неща в бюджета за следващата година и подчерта, че в него няма повишение на данъците.

"Правилната политика е бюджетният излишък да бъде запазен. Най-важният показател в един бюджет е бюджетният дефицит или излишък", коментира Василев и настоя, че правителството не е трябвало да подава оставка.
 
"Към този момент е по-вероятно да вървим към нови парламентарни избори", сподели гостът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


226
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
112
0
 
13
 
! Отговори
край преди 7 години
Царя обеща да ни оправи за 800 дни - не беше популизъм - тоя му беше министър на какво ли не и му вЕрваше. Сега това било популизъм. ББорисов - най-големия популист вика мажоритарните избори са популизъм - много опасно е да ги проведем защото ще вкараме мутри в парламента. Той от СИК съдружник на Пашата и Бай Миле, но много се плаши мутри да не влезнели в парламента...
111
0
 
16
 
! Отговори
Инвалид преди 7 години
След като е изчислено че за физическо оцеляване на пенсионер са необходими 300 лв. това трябва да се заложи като закон. Приказките че човек които не е работил никога ще се изравнян с тези с 40 г стаж са глупост. Тук се касае за хора с 40г. стаж и пенсия от 160 лв. Позновам такива пенсионери.Кое е по- важно , санирането за милиарди само за някои или физическота оцеляване на най-бедните ?
110
0
 
10
 
! Отговори
Карма преди 7 години
2009 Бойко със кух популизъм взе власта и сега с неговите камъни по неговата глава да види тъй хубаво ли е.
109
2
 
11
 
! Отговори
Нас преди 7 години
ХОРА , запомнете, няма крайно дясна партия в света,която да мисли за народа! А герберите са крайно дясно!!!
108
1
 
10
 
! Отговори
М, да ... преди 7 години
300 лв. пенсия? Популизъм, смята Николай Василев----------------Колко пъти и с колко се вдигнаха режиините /ток, парно, вода/, горива, билетчета, винетки ... от началото на управлението с Борисов 1 па там бе и тоз със плана за затегане на коланите, т.с Никито Василев! Алоу малкия и средния бизнес фалира щот покупателната способност на народа падна неимоверно много! През туй време ББ е прибрлижени с колко %та забогатяха?
107
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
За да има висок икономически растеж, респективно БВП, е необходимо производство на конкуретни стоки и услуги на световния пазар. А това може да стане само с ефективни, висико-образовани човешки ресурси. За да имате такива е необходимо високо образование. Финландците го осъзнаха и за 20-30 години се превърнаха от една от най-бедните страни в Европа до номер 3 по жизнен стандарт в света, след Нова Зеландия и Норвегия. ОБРАЗОВАНИЕТО, глупчо.
106
5
 
7
 
! Отговори
Шокова терапия преди 7 години
Време е Костов пак да разчисти даржавата от мутрите.....след 1999г се движим по енерцията дадена от Костов ,но вече трябва ново побутване ,че неуките популисти на хранилка при мутрите и КГБ пак забатачиха терена.
105
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
СМЕШНИИИИИИК!В БЮРМакедония минималната пенсия е 206 ЕВРО!
104
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
То е ясно че трябва икономически растеж, ама какво направихте Вие политиците за да подпомогнете това нещо, НИЩО, абсолютно нищо, преди около избори от сутрин до вечер говорехте как ще подпомагате малкия и среден бизнес и така го подпомогнахте, че го съсипахте
103
0
 
16
 
! Отговори
реалист преди 7 години
На следващите парламентарни избор поне знам за кого няма да гласувам. За тези, които умишлено измъчват част от пенсионерите, които с 45г. стаж, полуават 200лв пенсия.
102
0
 
14
 
! Отговори
ВВС преди 7 години
Няма за пари пенсии ще купуваме самолети и кораби,ще пазим ЕС от Русия и пустиняците....
101
0
 
13
 
! Отговори
Циник до 112 преди 7 години
Мхм...този беше...*** не продаде БТК...а го "подари" на принцчето Кирил ...и другарчета!Високоморалното джудже....сигурно и на него са хвърлили некой кокал....а може и цела мръвка да е докопал!
100
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Съвсем сериозно, ако след 15 години държавата не е фалирала и все още не е тотална *игания и селяния навсякъде, както и все така разпадаща се мизерия, в която няма да има пари за пенсии, ще бъда супер изненадан!
99
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Политическата класа през последните 27 години в България тотално се изложи, демокрацията не е за *** без морал.
98
0
 
10
 
! Отговори
Циник до LPD преди 7 години
Сигурно си направил - " Lapsus Linguae"( Грешка на езика) В Германия "бежанците не заработват" - замързелуват си парите! И българските пенсионери могат тези суми - само през крив макарон да ги гледат! За сам непълнолетен "бежанец" месечната издръжка е 8 000 ?!!! Какви пенсионери у нас имат такива пари????!!!!!
97
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Не беше ли този който продаде БТК с Велчев ?
96
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
E да де ама имате 1 млрд за саниране на панелки, чиито срок на годност изтича,и тъй или иначе ще се срутат след 10-ина години, а нямате да подпомогнете възрастните хора
95
0
 
9
 
! Отговори
реалист преди 7 години
До 104. 200 -400 лв на депутат, но на тримесичие.
94
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Какви пирони, какви ковчези, какви пет лева.Става въпрос да се дадат пари на хора, които са работили по 35-40 години и са ги заслужили! Тези хора 40 години са работили за обществото и държавата. А сега същата тая държава ги хвърля на ***.
93
2
 
9
 
! Отговори
haha преди 7 години
А как се постига икономически растеж при монетарна система??? Ако населението няма пари няма и растеж по простата причина че каквито и услуги или продукти да се предлагат - паре нема. Търсене на Бг продукти от чужбина нема ... А целата система е просто пирамида ... как ще се увеличава печалбата безкрайно некой да отговори???