НЕК плати дълга си към "Атомстройекспорт"

Петкова: Нова ядрена мощност, но без ангажимент на държавата
Обновена: 9 дек 2016 13:11 | 9 дек 2016 13:11, Елка Василева
33
НЕК плати дълга си към "Атомстройекспорт"
Снимка: архив, Булфото

НЕК е извършила вчера превод по сметката на "Атомстройекспорт" на сумата /€601,6 млн./ за АЕЦ "Белене", която дължим съгласно решението на Международния търговски арбитраж и днес, до края на деня ще бъде по сметката им, с което изпълняваме ангажимента си да платим сумата до 15 декември.

Това каза във времето за парламентарен контрол Теменужка Петкова, министър на енергетиката в оставка относно перспективите пред проекта АЕЦ "Белене".

Петкова припомни, че е било договорено с "Атомстройекспорт" намаление и опрощаване на лихвите от датата на излизане на решението - 14 юни, до момента на плащане. "Атомстройекспорт" пое ангажимента да опрости лихвите на НЕК, които бяха в размер на 167 хиляди евро на ден. Ако НЕК плати до 15 декември своя дълг, "Атомстройекспорт" се отказва от тези лихви, допълни Петкова.

Още по темата

Петкова припомни, че Международният търговски арбитраж излезе с решение, съгласно което НЕК беше осъдена да заплати "това, което на 5 ноември 2008 г. бившите двама изпълнителни директори на НЕК поръчаха на "Атомстройекспорт" да произведе оборудване с дълъг цикъл на производство, но без да има договор за изграждането на тази централа и без да има ясни финансови параметрии".

Веднага след излизането на решението на Арбитража са предприети мерки по отношение възможността за търсене на споразумение с "Атомстройекспорт" и "Росатом" за възможността за плащане на тези два реактора, допълни Петкова.

Тя посочи, че ако те не са били платени, пред българската енергийна система са съществували съществени рискове - "Атомстройекспорт" да търси обезщетение, да запорира сметките на НЕК и колапс на цялата енергийна система.

Беше приет и закон, който даде възможност на НЕК да бъде предоставена възмездна финансова помощ, която ще бъде възстановена след 7 години на бюджета, така че да е сигурно, че българският данъкоплатец няма да плати тази сметка, каза още Петкова, цитирана от БТА.

Петкова каза още, че е подписано споразумение с "Атомстройекспорт", съгласно което те се отказват от претенции, от инвестиционни спорове към българската държава. С тези действия успяхме да защитим интересите на страната по отношение на този проект, допълни тя.

"Изграждането на нова ядрена мощност е възможно, само ако се реализира изцяло на пазарна основа и държавата няма ангажименти", заяви личното си мнение Петкова.

По думите й такъв проект може да се развива единствено, ако не се изисква държавна гаранция, ако не се изисква сключването на дългосрочни договори за изкупуване на електроенергия.

"За да не се получи така, че българският данъкоплатец да плати сметката, нашата визия е, че този проект, след като ние притежаваме площадка и вече ще притежаваме и оборудване, трябва да се даде шанс, ако този проект има в себе си живот, то това да бъде проведено по прозрачна процедура по Закона за приватизация и следприватизационен контрол, като бъдат обособени активите и пасивите на тази компания в отделно проектодружество и бъде предложена за приватизация. Едва тогава можем да видим какъв е реалният инвеститорски интерес", допълни тя.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


33
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
28
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
DO 22 ABE IVANE KAKVO FANTASIRASH. HORATA CHASTNIZI EDIN KASAN SA RAKIYA DA NAPRAVAT PUK VIJHDAT PROBLEM, A TI SA CHASTEN A E Z GOVORISH.- VISH AKO NA N E K IM SAPOVYADAT OT MOSKVA MOJHE I DA VIDIME RUSKA CHASTNA ZENTRALA. TE TAKA SI PRAVYAT HOTELI NA BULGARSKOTO CHERNO MORE.BES DA PITAT!
27
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
s14.radikal.ru/i187/1412/fc/299ba702925e.jpg
26
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
неписаният член 1 на търговския закон гласи: 'не подписвай нищо, преди да си прочел наказателния кодекс' :)
25
2
 
8
 
! Отговори
КУРнелия преди 7 години
Крали сме,крадем и пак ще крадем .Както и колкото ни наредят съветските другари
24
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ГЕОРГИ СЕДЕФЧЕВ ПЪРВАНОВ И РУМЕН ЕБАНОВ ОВЧАРОВ В ЗАТВОРА ЗАРАДИ ТАЗИ КРАЖБА НА ВЕКА
23
1
 
7
 
! Отговори
М даааа преди 7 години
Крали сме,крадем и пак ще крадем.
22
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Само частен да не става вече с наситихме ако и това се даде пак на американци като мариците каква ще е ползата за държавата отново дългове а парите от дълговете пак ще изчезват от данъци не може да се живее държавата също трябва да има откъде да печели
21
1
 
9
 
! Отговори
Кратун преди 7 години
Схемите им нямат край. Как може да св краде толкова безсъвестно и безнаказано? Разсипват и малкото, което е останало от държавата!
20
2
 
8
 
! Отговори
Иван преди 7 години
Ей българи, усещате ли тънкия момент тука. След като вече имаме площадка и оборудване, да си направим АЕЦ-а, ама да е частен. Демек, печалбата от него да отива в частника, пък рисковете от проекта за всички нас.
19
0
 
7
 
! Отговори
Некъф луд преди 7 години
Добре де, площадката е наша, оборудването също, ама каква ще е далаверата на държавата в проценти, 20-30-40 никой не казва? Да не се окаже че им даваме всичко те строят и лапат 99% от АЕЦ-а.
18
5
 
9
 
! Отговори
Гошо от почивка преди 7 години
Без държавата? Нима отново искаме частник да дойде и да си наложи нечовешките цени за десетки години напред? Помнете Американските Марици... Това ще е катастрофа!
17
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
както каза дрОгарят пАрванов - голям шлем.... че е голям, голям е, ама каска ли е, шлем ли, член ли и къде влиза е малко спорно :(
16
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
'глупакът и парите му бързо се разделят' - английска поговорка. едните подписали договор за реактор, без да имат пари за цялата площадка и без да подпишат основния договор, другите пък прекратили договора, без да имат пари за неустойките и без да са подготвени за арбитражно дело. е, руснаците си взеха парите за реактора, а сега и консултантите ще си вземат парите за консултациите. един конго-бонго президент има повече акъл от нашите маймунчици - поне наема ПРЕДВАРИТЕЛНО специалисти. пфууу
15
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Пускат всичкото за приватизация, купува се всичко за жълти стотинки от някоя офшорка. Следват велики планове за чужди инвестиции, работни места, преговори разни с мегасветовни компании. През това време се реже НЕНУЖНОТО желязо на площадката, релси, кранове, разбиват се и бетоните, за да се извади арматурата. Междувременно минават 10г., променят се икономическите условия и пазарната конюнктура, проекта вече е невъзможен по обективни причини; реакторите - на скрап, а офшорковците - мириардери.
14
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
всичката ни работа е такава, проблемът с белене, с приватизацията, с болниците, с каквото щете са заложени още от самото - никога не сме имали специалисти по здравен мениджмънт; финансисти, които са учили дългосрочно финансиране на енергийни проекти, нула компетентни юристи, които могат да направят подобен договор. добрият хирург не е задължително добър икономист, нито бившият инженер разбира от международно кредитиране и финанси. само вижте какво са завършили подписалите тези договори.
13
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Георги Първанов и Румен Овчаров в затвора, немедлено!
12
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Е това е...да са живи и здрави агент Гоце и Р. Овч. И да не забравите на изборите да гласувате пак за БСП и АБВ?А с парите кремълското недоносено джудже и пияната измеет Лавров, да си купят свещи дано! А забравих...и с парите от КТБ също!
11
1
 
16
 
! Отговори
Някой преди 7 години
Ха сега да видим кой ще понесе отговорност и то истинска? Има си договори, протоколи, подписи и т. нт. Или пак няма да има виновни и пак никой няма да влезе в затвора? Ако наистина никой не влезе в затвора вече ще бъде 100% ясно за всички че партията БКП която е взела власта през 1944г. НИКОГА НЕ Я Е ИЗПУСКАЛА!!!!!!!
10
2
 
13
 
! Отговори
Shopp™ преди 7 години
И за кво им подарихме един милиард лева?Те не са произвели никакви реактори.Всичко е една врътка, която русофилите разиграха, за да ни ограбявт за пореден път.
9
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Гербавите платиха 7млд откраднати от българския народ, без да попитат кой е виновен!!!??Мутрата дори назначи крадците от Белене Р.Овч и П. Димитров на държавна хранилка, а подуправителите на БНБ виновни за кражбите от КТБ , преизбраха отново за да замитат следите. Умориха хората от глад.Срам.