Не хаби храна, а я дари, зове ОмбудсМая

Манолова даде старт на дарителската кампания
27

Снимка: БулФото

Омбудсманът Мая Манолова даде начало на кампанията "Не хаби – дари!" - насочена срещу пилеенето и разхищаването на храни и за борба с глада.

"През 2016 г. постигнахме една голяма победа – падане на ДДС за дарените храни, така че от 1 януари производителите и търговците на храни ще имат стимули да даряват, а не да унищожават храни. Време е да надградим постигнатото с кампанията "Не хаби – дари!", заяви Манолова.

По думите й статистиката наистина е стряскаща - 670 000 тона храна се унищожават годишно, от които близо 80% се пилеят от домакинствата.

"На всеки българин се пада по 80 кг годишно унищожена храна. При положение, че в същото време 1,5 млн. българи гладуват и живеят под прага на бедност", обясни Манолова. По думите ѝ има деца, които не се дохранват, защото семействата им не могат да си го позволят. Омбудсманът каза, че това, което изхвърляме ежедневно, може да напълни трапезата на хора, които не могат да си го позволят

"В рамките на тази кампания ще има много и различни инициативи, които да подпомогнат споделянето на храни чрез хранителни витрини под контрола на БАБХ, ресторанти, които ще се включат и ще оползотворяват храни с лош търговски вид и в изтичащ срок на годност", заяви Манолова. Тя уточни, че започват скромно и символично с безплатни лакомства за Коледа и чаша горещ чай, което и приляга на един коледен базар.

"Убедена съм, че трябва да възпитаваме уважение, респект и любов към храната. Мотото на кампанията е "безОСТАТЪЧНО щастливи", защото храната е здраве, живот, съпреживяване, удоволствие, щастие и не трябва да пилеем тези късчета щастие безотговорно", добави Манолова.

Тя посочи, че всяко четвърто българско дете няма основни хранителни продукти на своята трапеза.

"Това трябва да ни накара като общество да се замислим. Ще влезем в училищата с известни лица от екрана и сцената, с които да организираме открити уроци по готварство, в които да разкажем на децата, че хранителните продукти дори да нямат добър търговски вид, са годни за употреба и трябва да бъдат ценени. Кампанията ще се разгръща през цялата 2017 г., така че сме отворени за идеи. Първите хранителни хладилни витрини, които ще организираме, ще бъдат в сградата на омбудсмана, за да има контрол", коментира омбудсманът.

Манолова каза, че кампанията ще е успешно приключена, когато няма гладни хора у нас.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


27
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
0
 
1
 
! Отговори
Нас преди 7 години
Не ме питайте кой е виновен!!! Четете новините по - долу!!!
19
0
 
1
 
! Отговори
Нас преди 7 години
До Българин стигна се благодарение алчност на малцина,и глупостта на останалите ! Всички сме виновни!!!
18
0
 
1
 
! Отговори
БЪЛГАРИН преди 7 години
До НасА КАК СЕ СТИГНА ДО ТОВА---ПРИ БАЍ ТОШО НЯМАШЕ ТАКИВА КУХНИ И РОВЕНЕ В КОНТЕЍНЕРИТЕ
17
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
A ti komuniske kakvo schte dari6 ot milionite vi s maja ti slafur4eto bsp
16
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
тъпо е Мая да се хвали, че е махнала ДДС на даренията на храни. Това нещо се изграждаше и се работеше по него доста преди тя да се сети, че има такова нещо. Все едно аз да свърша 99% от работата, да напусна и да дойде един който да свърши 1% от работата и да каже: Аз махнах ДДС-то...
15
2
 
0
 
! Отговори
goso преди 7 години
намерих в хладилника един стар шпеков салам бургас, няма да го ям, къде да го даря?
14
1
 
5
 
! Отговори
Факт преди 7 години
Мая манолова е една от инцияторките която позволи да се продаде Бьлгария на мутрите! Разкарай...
13
0
 
4
 
! Отговори
До 15 преди 7 години
Шегуват се защото са безчувствени ***...
12
0
 
5
 
! Отговори
Нас преди 7 години
Работя със бедни и социално слаби българи подчертавам! Шегувате се защото не ви се е налагало да стоите с бурканчето на опашка ,и да се молите да стигне и за вас!
11
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
И тъй, когато вършиш добро дело, не тръби за себе си, както правят лицемерите по синагогите и по улиците, за да ги хвалят хората. Истината ви казвам: те вече получават своята награда. А ти, когато правиш добро дело, нека лявата ти ръка не знае какво прави дясната, за да остане благодеянието ти в тайна; и твоят Отец, Който вижда какво правиш тайно, ще ти въздаде наяве.
10
3
 
4
 
! Отговори
Нас преди 7 години
Хора,наближават празници! Стига с този цинизъм! Наистина има гладуващи и бездомни! Защо да се самоизяждаме от цинизъм и злоба !!! Бъдете човечни !!!Весели празници!!!
9
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Дарение престъплниеНе! Дарете шпек на червените престъпници! И Бахур също!
8
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Едно време плачеха че имали банани само на Коледа е сега и бананиняма да имат.
7
5
 
4
 
! Отговори
Дарение престъплние преди 7 години
Даряването на храна е престъпление - склоняване към мързел! Изхвърляйте храната - не ставайте престъпници!
6
4
 
2
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 7 години
дарявайте храна на бедните, мързеливи, прости комунисти, СЛЕД КАТО БОЙКО ИМ СПРЯ КРАЖБИТЕ
5
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ЗАТРУПАЙТЕ МАЯ С РАЗВАЛЕНА ХРАНА. ЗА ДА Е ДОВОЛНА.
4
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Като се произвежда не според нуждите, а за печалба е така, не ми се правете на светци.При пазарната ви иканомика има дълбока пропаст между отделните слоеве на обществото.
3
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ми да яде асвалт като няма кво да ядер баща му на туй дете като е гласувал де е гледал. Да живее процъфтяващия капитализъм.
2
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
В Тиквостан няма бедни, бабите хвърлят милиони през терасите, хората хвърлят тонове храна на кой да даряваме бе. Парите от цяла една банка изчезнаха виновни няма и парите ги няма А Перата е най-големия престъпник.Колко милиона ще се изхърчат таз година за гей-парада.
1
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Брей 160 тона храна се унищожаваат откъде е тая статитистика и как я изчислиха. Xраната си е моя каквото искам туй ще я правя, нека Боко Харам си намери сам храна за икономическите емигранти още ли не е плъзнала шап и чума от тез емигрантси центри.