Картата на Слави: 231 депутати от BG, 3 от Турция, 1 от Англия...

Екипът на шоумена представи в парламента районирането за мажоритарния вот
21 дек 2016 15:44,
282
Картата на Слави: 231 депутати от BG, 3 от Турция, 1 от Англия...
Снимка: Dnes.bg

Карта на България, разделена на 231 едномандатни избирателни района, занесе в парламента екипът на Слави Трифонов. Заедно с нея хората на шоумена внесоха и карта на света, разделена на девет едномандатни избирателни района. 

Двете карти представляват районирането на 240 мандата, нужно, за да бъде прието мажритарното гласуване в два тура за депутати. Това е един от въпросите, по които Слави и Иницативният комитет за свикване на референдум питаха българите през ноември. Въвеждането на мажоритарния вот получи огромна подкрепа в допитването. 

Преди месец омбудсманът Мая Манолова предложи на парламента проект за промени в Изборния кодекс, с които да се отговори на вота в референдума. Преди седмица независимият депутат Георги Кадиев внесе промените в деловодството и те трябва да бъдат разгледани от депутатите. 

Картите с районирането, донесени в парламента от екипа на Слави, са приложение към промените, внесени от Манолова. Те са изработени от екип от Математическия факултет на СУ - доц. Митев, проф. Янев, а в чужбина - от проф. Гаврилов, Стефан Манов. 

От деветте района в света, в които сънародниците ни ще излъчат девет депутати в българския парламент, три ще са в Турция - 238, 239 и 240 едномандатен избирателен район.  

Според картата на Слави Франция, Италия, Малта, Швейцария, Белгия, Нидерландия и Люксембург ще излъчат депутат от 232 едномандатен избирателен район, обясни Тошко Хаджитодоров.   

Германия, Австрия, Скандинавсите страни - Дания, Швеция, Норвегия и Финладндия, ще излъчат депутат от 233 район.  

Испания, Португалия и Северна Африка - един депутат от 234 район. Още един ще бъде излъчен от Централна, Източна, Югоизточна Европа, страните от ОНД и Близкия изток, които ще са в 235 избирателен район. Свой депутат в българския парламент ще имат българите от Великобритания и Ирландия, обединени в 236 избирателен район. 237 район ще са Северна, Централна, Южна Америка,  Австралия и Океания, Източна и Югоизточна Азия, Централна и Южна Африка. 

На въпрос редно ли е една трета от депутатите от чужбина да са от Турция, Хаджитодоров отвърна, че голяма част от българските граждани са регистрирани там и това е факт.

Сценаристът на Слави обясни, че според районирането във всеки от 231-те района в България ще гласуват около 30 000 души. София ще е разделена на 49 района, което означава, че ще излъчи 49 депутата. Районирането е съобразено с последното преброяване и с гласуването по време на последните два национални избора, каза Хаджитодоров.  

Той беше категоричен, че депутатите имат достатъчно време, за да приемат промените в Изборния кодекс, с които да въведат мажоритарното гласуване. 

"Депутатите могат да намерят време за приемането, те са на работа след ваканцията, имат достатъчно време", каза той. 

Сценаристът припомни, че последния път парламентът промени Изборния кодекс два дни преди изборите. "Могат да работят и денонощно, ако искат. Както вие можете да работите през нощта, така и те могат да работят колкото трябва", каза още той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


282
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
224
0
 
7
 
! Отговори
Лотус преди 7 години
До 246В момента, някои от париите, как вкарват цяла тумба депутати само с 4 процента?Ако дадена партия излъчи храизматично лице, която знае какво прави и накара хората да му повярват, може да бъде избран, независимо, че е предложен от партия с 15% общонационална подкрепа.Важно е да убеди хората, че ще свърши работата за която е избран. Ако този човек застава с името си, то той ще работи за народа.Досега гласувахме за партии, а те работиха за собственото си благо. Време е за промяна!
223
3
 
3
 
! Отговори
Анон преди 7 години
Нидерландия? Това коя държава е бе ***? Палячовци...
222
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Лотус, партия с общонационална подкрепа 15 процента, няма шанс да вкара и един депутат. Отговаряш ми абсолютно праволинейно, гледайки само от твоята камбанария, явно аз не формулирам въпросите си правилно, или пък вас мажоритарните, ви е обзел някакъв талибанизъм ( истината е някъде там )
221
1
 
8
 
! Отговори
Лотус преди 7 години
До 242По тази логика, за да е сигурен олигархът, че ще вкара един депутат, той задължително трябва да купи 15 001 гласоподаватели.Това трябва да бъде организирано. Мислиш ли, че организацията ще бъде толкова лесна за този олигарх. Дори и да успее с един, то той никаква работа няма да му свърши. Освен това, има правоохранителни органи, които следят за купуване на гласове.Мислиш ли, че покупка на толкова много народ няма да бъде забелязано?Кои би рискувал да влезе в полезрението на медиите?
220
9
 
6
 
! Отговори
Веселяка преди 7 години
Слави да пее не може, а тръгнал политик да става, не знае че го очаква пълна забрава. Много кандидати, но все пак царя преди тях ни оправи, а сегашните кандидати да отидат да пасат крави.
219
2
 
6
 
! Отговори
Лотус преди 7 години
До 241За мен е важно Гочоолу да си свърши работа, за която е избран. За мен е важно да имам избор да гласувам за еднакво добри в своята сфера Дочоолу или Гочоолу. Стига те да са достатъчно добри в своята сфера и дали ще свършат работа на ниво.Какво от това, ако партия с 15% представителство на национално ниво вкара хора, които работят за народ?!?По-добре такива хора, отколкото послушковци, които само взимат едни пари и натискат бутона на таблото, които им е указан от партийните лидери.
218
5
 
5
 
! Отговори
Затворко преди 7 години
До ЛотусАко вместо 30000 от тези измислени райони гласуват 1000 депутата ще е легитимен ли? По пропорционалната система всеки депутат има еднаква стойност и представителността е справедлива. Никой не трябва да купува 30000 гласа, защото за един депутат там ще се състезават 20 човека и тогава сметни колко ще му трябва на мафиот или олигарх да купи.
217
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Добре де Лотус-е, ти си върл фен на Гочоолу, гласуваш за него и заедно с твоите,,апапи", го докарвате до 51процента (пИчелиш).Аз обаче сън не спя за Дочоолу и с още някой и друг лу.зър, сме го докарали до 49пърсента, ти имаш представител, аз нямам. Не е ли това ск***пан болшевизъм ? Как влизат в парламента партии с петнайсеттина процента избиратели на национално ниво, ако те нямат шанс да влязат, значи политиката я правим каста невъзможна за обновяване !
216
4
 
5
 
! Отговори
Лотус преди 7 години
До 237Не вярвам, че успял човек с висок морал би се продал. Ако мислите, че ще бъде купен такъв човек, грешите.Дали не е по-лесно да бъдат купени лидерите на политическите партии и техните послушковци, отколкото хора, заставащи със своят лична история и име пред народа?Не вярвам, че някой ще успее да купи толкова много хора за да вкара шепа депутати.Помислете, колко пари, време и организация ще им трябва за да купят 30 000 човека, само за да вкара един депутат. Няма как да стане!
215
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Искате мажоритарни избори, хубаво, предполагам, че всеки от вас има предвид, от сега кого иска да избере...а ? Имате ли ? Или пак, изборът, ще ви го поднесат едни големи чичковци, тогава 'що се самозалъгвате, че гласувате мажоритарно ? Поредната греда ви е гарантирана и после пак, ще се гледаме тъпо !
214
4
 
7
 
! Отговори
Лотус преди 7 години
До 233Може да бъдат излъчени по-малко представители на избирателите, но ще се акцентира върху качеството. По-добре да изберем управници с висок морал, отколкото да бъдат вкарани послушковци чрез партийните листи.Какво ще се купува по места? Ще се купят 30 000 души за да се вкара един депутат? Звучи несериозно.Мисля, че при пропорционалната система е по-лесно да се купуват депутати, защото е достатъчно да се купят лидерите на партиите. Каквото кажат те, послушковците ще го направят.
213
3
 
7
 
! Отговори
Ха,ха,хаааааааа... преди 7 години
СЕГА ШЕ ВИДИТЕ КВО Е .....ИЗБОРИ ПО "ГАНЬОВСКИ"......ха,ха,хаааааааааааГЛАСОВЕТЕ ШЕ СЕ КУПУВАТ НА КИЛО....!!!!/...Хем---съвсем законно.../
212
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Пътят към ада е постлан с добри намерения.Българската магистрала е дванайсетлентова.
211
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До ЛотусАз съм човек мечтаещ за по-добър живот и светло бъдеще в собствената си страна......Знаеш ли, познавам една възратна жена, около 70 годишна. Тя е най-ведрият човек, който съм виждал. Преди два дни ми се похвали,че е купила на внуците си по един СКЪП шоколад и са и останали 20 лв. Но, тя и съседката решили да си делят парите до пенсия като си купуват общо хлаб, мляко и колбаси. Жената беше на върха на щастието, че ще види и тази година внуците си и винаги им подарява шоколад.Щастие.
210
1
 
4
 
! Отговори
Лотус преди 7 години
До 231НЕ съм организатор. Аз съм обикновен човек, загубил вяра в държавата. Аз съм човек мечтаещ за по-добър живот и светло бъдеще в собствената си страна. Аз търся промяна.Не ти отговарям на тези конкретни въпроси, защото нямам отговор.Трябва да ги зададеш на тези в парламента.Първо, нека променят избирателния закон. Това ще ги накара да предоставят нови личности.Какви управници са, ако нямат достатъчно кадърни личности, които да управляват страната. За какво са там?
209
1
 
8
 
! Отговори
До ЛотУс преди 7 години
Първо мажоритарната система, ще излъчи представител на по-малко от половината избиратели.Второ, ще се стигне до откровен популизъм, поради регионалния характер на избора, съответно в избраните няма да има усещането за национално представителство и преследване на общонационални цели. Трето, по места, ще се купува яко(без съмнение). Четвърто(най-важното),,Тълпата е нискоинтелигентна, с женско самосъзнание". Гьобелс (кой разбрал, разбрал)
208
4
 
3
 
! Отговори
Лотус преди 7 години
До 230Всички знаем какво ще се случи, ако бръкнем в контакта. :)Но не знаем, какво ще се случи при мажоритарна система. Всички ние се учим чрез проби и грешки. Това е еволюция. Ако не опитаме, никога няма да знаем, до какво би довело мажоритарната система. Може да тръгнат нещата и държавата да се отлепи от дъното.Не е казано, че това ще бъде окончателно. Винаги може да бъде сменена отново с пропорционална, ако нещата не потръгнат. Но аз съм сигурен, че всичко ще бъде наред и ще потръгнат.
207
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Лотус от 218Сигурно си някой от организаторите, не ми отговори на нито един от въпросите.Кога и как при сегашната ситуация ще стане законовата промяна.Ти ми говориш приспиващо, надълго и нашироко и не казваш нищо конкретно. Питахте кои са тези хора, за които ти настояваш ,дай поне едно име- нямаш, но ми предлагаш поредната кошница със светло бъдеще. Направете го щом толко народ го иска и после ще говорим, поне ще имаме конкретни изводи, без място за фокусиD
206
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
'Що да не опитаме ? Ами 'що пък да не бръкнем с два гвоздея в контакта, може да ни хареса!?!
205
2
 
2
 
! Отговори
Лотус преди 7 години
До 227Можеш ли да го докажеш с факти?