В кабинета "Радев": Герджиков, Ананиев, Паси?

Профилът на бъдещия премиер е ясен, но името му все още не
30 дек 2016 09:14,
97
В кабинета "Радев": Герджиков, Ананиев, Паси?
Снимка: архив Reuters

В служебния кабинет на Румен Радев място може да намерят бившия шеф на парламента Огнян Герджиков, зам.-министърът на финансите Кирил Ананинев, бившият министър по европейските въпроси Гергана Паси.

"Радев вече е готов с повечето от служебните министри, дори за всеки пост има поне по две имена", коментират пред "24 часа" близки до екипа на новоизбрания президент.

Всички те са добри експерти и при избора политическата им принадлежност била на заден план. Има изграден психопрофил на бъдещия премиер - той трябва да отговаря на някои условия, самото му име ще е символично и ще служи за представянето на Радев.

Смята се, че още не е окончателно одобрен, но се говори, че най-вероятно ще е Огнян Герджиков, който се конкурирал с бившия шеф на БАН акад. Стефан Воденичаров.

С Воденичаров, който бе образователен министър за няколко дни в първото правителство на Борисов, са водени разговори, но няма категорично да, твърдят източници до Радев. И двамата отговаряли на профила - интелигентни, квалифицирани, умерени.

Според много много близки до Герджиков източници това е партенка. Те обаче били търсени за мнение и от други медии, което показва, че Герджиков очевидно е набелязан.

Новоизбраният президент рязко отказва да обсъжда кадрови въпроси преди встъпването му в длъжност, пък и след това.

БСП няма да участва в служебното правителство, нееднократно декларира соцлидерът Корнелия Нинова. Тя дори е издала забрана на по-ярките червени лица да се стягат за постове в кабинета на Радев.

Финансов министър вероятно ще е Кирил Ананиев или някой друг опитен кадър на финансовото министерство. Той е зам.-министър на финансите вече четвърти мандат - бе в кабинетите на Иван Костов, Симеон Сакскобургготски и Сергей Станишев, а сега е заместник на Владислав Горанов.

А в промеждутъка е бил съветник първо на президента Георги Първанов, а после на премиера Пламен Орешарски.

Според някои информации финансов министър можело да стане и Евгений Узунов.

За външното министерство най-коментираното име е на Любомир Кючуков. Той е бивш зам.-министър, а в момента е шеф на Института за икономика и международни отношения. Бил е член на Съвета по европейска интеграция и съветник на президента Първанов, след това посланик в Лондон.

За външен министър се върти и името на Гергана Паси. Тя бе министър по европейските въпроси в кабинета "Станишев" и депутат от НДСВ.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


97
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
78
7
 
10
 
! Отговори
Я къш бе! преди 7 години
Оставете Радев на спокойствие! Изобщо не сте му на нивото и не се занимавайте с него!
77
0
 
12
 
! Отговори
Редник преди 7 години
Нова ескадрила със стари ,раздрънкаани самолети не се прави. Цитираните "спрягани" имена са все труженички от стари бардаци. Генерале не прави тази грешка - ще ти изядат пагоните , докато се усетиш.
76
4
 
7
 
! Отговори
до 75 преди 7 години
Е,сега видя ли,че независим кандидат издигнат от политическа партия няма.Генерал Радев е под мощният червен ботуш на Йотова и Нинова.Ти си гласувал за Йотова на практика.Е, сега вярно чакай Жан Виденов като министър председател.
75
3
 
2
 
! Отговори
до 79 преди 7 години
Пропускаш Жан Виденов за министър председател.
74
7
 
8
 
! Отговори
факт преди 7 години
В денят на балотажа в Росийская газета имаше одобрителна статия затова,че Радев ще е новият президент.Отговорете си сами на въпроса кой ни го натресе за президент!
73
2
 
5
 
! Отговори
до андрешко преди 7 години
Много малко вероятно е на който не му е дошъл умът до 53 да му дойде след това.
72
7
 
8
 
! Отговори
безпартиен преди 7 години
Генерал Послушко Радев ще назначи този който му кажат от БСП.Сега Нинова и Йотова са на власт-генералчето е само изпълнител.Каквото му кажат каките от БСП това ще подскача!Тоя може да служи като назидание на всеки посмял да има някаква работа с БСП.Направо за посмешище го направиха.
71
12
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Овчаров, Румен Петков, Гечев.. Това са достпйни експерти да управляват България
70
5
 
10
 
! Отговори
От първа ръка преди 7 години
Ананиев е класи над Горанов
69
3
 
37
 
! Отговори
Андрешко преди 7 години
Радев бъди умен мъж и направи кабинет от нови и кадърни лица,а не от познати на всички *** и ние ще ти повярваме,че мислиш за хората.
68
2
 
35
 
! Отговори
Атлас преди 7 години
Само да посмее да сложи тея оtпaдъци и ще бъде мразен през цялото време на властането си.Дано не е толкова пrост......
67
1
 
36
 
! Отговори
Ако тези преди 7 години
Имена наистина се обсъждат това няма да ок. Гергана Паси от филмхармонията за която специално създадоха министерство, Герджиков дето се зарече, че ако не спре гласуването с чужди карти ще подаде оставка на момента, Ананиев е от БСП и мисля, че отговаряше за митниците. За Радев гласувах, но ако тези или други подобни лица влязат в неговият служебен кабинет от мен ще има червен картон веднага и това ще е било последното ми гласуване в този живот. И всичко вече ще е ясно за напред. Прах и вятър....
66
15
 
10
 
! Отговори
свободен преди 7 години
България е НАТО-вска и ЕС държава! Страхотен старт на Президента Радев - всичко кремълски фашисти и червени роби да си знаят мястото ... а то е, далеч от властта и роля на вечните догонващи!
65
0
 
30
 
! Отговори
от 73 преди 7 години
Просто тези хора в управлението не носят никакви социални духовни ценности, всичко обслужва САМО личния им интерес. В богатите държави милионерите РАБОТЯТ за обществото- плащат данъци, правят дарения, в бедните държави обществото обслужва един безплоден управленченски и бизнес елит. Това е разликата.
64
1
 
24
 
! Отговори
боже преди 7 години
Избираш между военното крило на ДС и номенклатурата на партията. И двете крила управляват както управляаваха през соца, ама вече взеха и икономическата власт за СЕБЕ СИ. Контролът, който бе полезен в сициланта сфера и гарантираше поне някаква справедливост в обществото струва пари и не обслужва управляващите. Оставиха само институциите, които събираха данни за личния живот на хората, това остана от контрола, беше изгоден. Лично на мен ми се повръща от тези ПСЕВДОуправляващи и псевдоинтелигенция.
63
18
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Щом Кремъл одобрява не трябва да мъркате...нали затова си го избрахте !
62
31
 
15
 
! Отговори
буден гражданин преди 7 години
Да идват изборите по-скоро и да се връща Бойко. Всеки друг ще ни повлече пак надолу.
61
12
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Какво сте се втресли? Това са слухове през плет, но и да се окажат верни - става дума за служебен кабинет! Ами, хайде да покани калинките, срещу които всички гласуваха! По-добре ли ще е? Има си партии, като минат изборите ще си правят правителство според резултатите! И внимавайте за кого гласувате! Закачили сте се за Радев и съскате за всяко негово движение. Това може да е само от злоба и страх. За мен друго обяснение няма.
60
15
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Радев командва, но Корнелия каквото каже, а Нинова е офицерът за свръзка с Кремъл.
59
23
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Отрепките на прехода е нормално да намерят място в правителство съставяно от човек на БСП, какъвто е Радев.