Пазарът на труда през 2016: Не работи!

Кои са предизвикателствата за 2017 година?
Обновена: 1 яну 2017 19:55 | 1 яну 2017 19:10,
56
Пазарът на труда през 2016: Не работи!
Снимка: Pixabay

Изминаващата 2016 година се оказа празна за нови политики на пазара на труда. Въпреки отчетените положителни тенденции по намаляване на безработицата и нарастване на заетостта, в края на годината и този тренд се охлади. Редица стари феномени като структурната безработица, липсата на „точните“ за бизнеса специалисти в съчетание с демографската криза и "изтичането" на кадри в чужбина оставиха трудовия пазар у нас небалансиран.

Пазарът на труда през 2016 година продължи да създава работни места, но икономиката все по-трудно създава заетост. Ръстът на заетите продължава, но с по-бавни темпове. В края на годината безработицата в страната пада до нива под 8% при 9,8% за края на 2015 г. В същото време делът на работодателите, които изпитват трудности при намирането на подходящите кадри, расте.

Дългосрочният проблем с разминаването между уменията на безработните и нуждите на бизнеса остана най-актуалната тема за бизнеса през последната година. Българският трудов пазар на труда продължи да затъва в дълбоките си структурни проблеми, които в голяма степен са резултат от остарялото трудово законодателство. И въпреки че обновяването му е тежка работа, проблемите няма да получат решение, без да се тръгне от там.

Остарялото ни трудово законодателство, включително действащите механизми за определяне на нивата на минималната работна заплата (МРЗ) и минималните осигурителни доходи (МОД) бяха сериозни спънки и през изминаващата година.

Пазарът на труда не работи. За това предупреждават и експертите.

2016-та е годината на пропуснатите възможности за пазара на труда, социалната политика и политиката по доходите в България. Така обобщи годината Иван Нейков от Балканския институт по труд и социална политика. За него това е година на неизпълнените обещания, защото не се реши проблемът нито с минималната заплата, нито с инвалидните пенсии.

В България има нефункциониращ пазар на труда и това е свързано с демографската структура на България – много хора, които излизат да работят извън страната, и малко, които влизат, коментира Надя Василева, управляващ директор на Manpower Group. За нея единственото дългосрочно решение на проблемите с нефункциониращия трудов пазар в България е преквалификацията на по-възрастното население и вносът на кадри от чужбина.

Все повече работодатели в България все по-трудно ще намират подходящи кадри, е прогнозата на Надя Василева. През 2016 г. 62% от работодателите посочват, че трудно намират необходимите им кадри, а догодина този процент ще е по-висок. Ако не се изготви целенасочена стратегия за внос на кадри от чужбина, това може да се окаже пагубно за икономиката, смята експертът.

Законодателството ни не отговаря на феномена "увеличен брой на възрастните работници", необходими са нови режими на работното време, както и режими на почивка, смята Иван Нейков. Проблемът ще продължава поне в следващите 30 години. И този феномен е още една причина за преразглеждане на трудовото законодателство.

Кодексът на труда е приет през 1986 година и е вече исторически документ, анализира Нейков. Днес ситуацията е коренно променена и е абсолютно наложително не да се кърпи, а за да е адекватен на икономическата среда, да бъде пренаписан изцяло.

За „приземяване” на пазара на труда говорят и икономистите към края на календарната година. Според анализ на Института за пазарна икономика спадът на безработицата вече не се дължи на нови работни места, а напротив – на спад на икономическата активност. Икономически активните през третото тримесечие са били 53,6% от населението, докато година по-рано те са 54,9%. Или част от тези, които преди са търсили активно работа, вече не търсят.

В началото на възстановяването на пазара на труда (2013) след кризата, безработицата продължаваше да расте, защото все повече хора се обнадеждаваха, че могат да намерят работа и започваха активно да търсят такава. По този начин те преминаваха от редиците на икономически неактивните към безработните. Сега е много вероятно да гледаме огледалния образ на това раздвижване тогава, защото заетостта започва да спада, а безработицата продължава да намалява само и единствено заради свиване на работната сила. Т.е. данните за пазара на труда вероятно показват края на възстановяването му и неговото охлаждане, отчита Десислава Николова от Института за пазарна икономика.

Останалата част от анализа четете в Investor.bg тук

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


56
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
42
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
БГ работодателите са мутри,олигарси и измамници, защо да работя за тях.??????????/
41
0
 
2
 
! Отговори
КВО МИ ПУКА ,БЕ.... преди 7 години
И.....АЗ НЕ РАБОТИМ У БЪЛГАРИЯ!ЗА КВО ДА РАБОТИМ........ХА,ХА,ХАААААААААААААА...???!!!!!!!ДА БАЧКАТ КОМУНИСТИТЕ..!!!!
40
0
 
16
 
! Отговори
Благоев преди 7 години
След чумната епидемия в Европа,липсата на работна ръка довежда до вдигане на надниците.Занаятчиите забогатяват за сметка на феодалите! Заражда се капитализма,появяват се свободни хора,но не от държавата ,а от монополистите феодали!У нас успешната съпротива на феодалите води до пълна деградация и самоунищожение!
39
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Прогониха младите, умните и амбициозните. Тук останаха старците. И ги изстискват безобразно. До смърт. Подиграват се с майките и се чудят защо българката не ражда. Години български "умници" примамваха инвестиции срещу ниска цена на труда. На нашия труд, българския ...Сега искат да си внасят работници. И ново законодателство, още по-варварско и ограбващо. Съдбата на алчните и тъпите е предизвестена. Лошото е, че сме съучастници в убиването на един народ.
38
24
 
6
 
! Отговори
Ан преди 7 години
Тука колко ревльовци има, не е истина. Всички им длъжни и все някой друг виновен. На 45 години не можел да работи барман/сервитьор ама може 7 месеца да седи безработен. Ти кво искаш, шеф на АЕЦ ли да ти предложат? Българските мъже станахте пълни муньовци. Нито искате да работите, нито деца вече можете да правите. Мухльовци.
37
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Кирчо, ето това е проблемът, Западът не е готов за ЕС, не ние.Алчността не предполага споделяне.Да ходят на психоаналитик вместо да сриват целия свят.
36
2
 
30
 
! Отговори
Киро преди 7 години
Кандидатствам в чужда голяма компания, търсят инженер с английски.Предлагам им се с бонус и руски и млад и с 10 години стаж...Заплата 600-750 лв БРУТО !Шах и мат!
35
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Исторически работещите модели за развитие на изоставащи райони са САЩ, Канада, Австралия.Трите територии са бивши колонии,в които са дошли да живеят и развиват бизнеса си предприемачи от цял свят.Предприемачите трябва да дойдат у нас с техните предприятия, а не нашата работна сила да отива в развитите икономически страни или поне процесът трябва да е двупосочен.Местните управляващи сами не могат да направят нищо значимо.
34
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
С добро чувство ще кажа, че ако искаме да има ЕС, всички във всичко трябва да го приемем като такъв.У нас са едни от най-слабо развитите икономимески райони на ЕС и това трябва да е проблем за предприемачите в целия ЕС.ЕС трябва да намери механизми за постигане на баланс в икономическите райони на територията си.
33
0
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Нашите пишман капиталисти от една страна искат да ти дадат основна заплата, но от други две страни казват,че нямало кандидати за работа и нямали продажби. Е, то при тази ситуация няма как да стане. Доста качествени работници и инженери на възраст над 50г. не могат да си намерят работа. Работодателите не ги искат, защото са умни, могат и знаят повече от тях и не могат да ги манипулират. Видях лично как софийски мениджър уволни майка на три деца, защото била пълна.Искал да има вид на манекенка.
32
2
 
14
 
! Отговори
АМИ ,ДА ... преди 7 години
....И АЗ НЕ РАБОТИМ У БЪЛГАРИЯ!!!!ЩО ДА РАБОТИМ....ха,ха,хаааааааааааа????!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
31
1
 
7
 
! Отговори
До 29 и 30 преди 7 години
Надявам се, да сте прави...заради нас самите(
30
3
 
15
 
! Отговори
до 27 преди 7 години
Борисов е бита карта.
29
4
 
13
 
! Отговори
До socialen преди 7 години
Вярно е- 2008 г хората си позволяваха да отказвот заплата 700 лв/чисто/, която сега минава за добра за неквалефициран труд при "големите" работодатели!Покупателната способност на лева беше 0.5- 1 пъти по-добра от настоящата.Голяма част от заплатите се раздават под масата в пликове, или се предлагат под формата на "много добър социален пакет"- купони за храна във фирмения стол, карти за транспорт и тнВ крайна сметка, всичко се връща при чорбаджията, под формата на данъчни облекчения.
28
2
 
15
 
! Отговори
до 27 преди 7 години
Народът, останалите над 87% или над 6/7 от българските избиратели не иска Борисов и не гласува за него. От тях над 55% изобщо не гласуват, отвратени от Борисов, Цветанов, Плевнелиев и фасадната им демокрация.Така Борисов притежава само 80 депутата в този Парламент и Прокопиев се чудеше какви еквилибристики да направи, за да му зглоби Нещото / 13-главата олигархична Ламя, незнайно защо наречено / наречена от някои "правителство".
27
1
 
14
 
! Отговори
до 27 преди 7 години
Напротив! Електоратът на неграмотния Борисов намалява. Той е едва има-няма 13% или много по-малко от 1/7 от всички български избиратели. Тенденция намаляваща, както видяхме и на местните, и на президентските избори. Че тези неграмотни, бедни, провинциални пролетарии носят постоянните 30% се дължи на факта, че хората не гласуват и избирателната активност е под 50%. В момента, в който се вдигне над 50% и Борисов губи изборите катастрофално, както с/у генерал Радев.
26
3
 
20
 
! Отговори
socialen преди 7 години
Доходите са подземни и на ниво много под нивото на доходите от 2008 година. Неграмотният Борисов влоши в пъти и срина доходите.
25
1
 
16
 
! Отговори
До socialen преди 7 години
socialen, те затова си го харесват и припознават, защото нивото им е като неговото, и по-зле.Нормалният българин, или е емигрирал, или не гласува и се чувства емигрант в собствената си страна, очаквайки края..на всичко.Аз прогнозирам, че ще има и 4 и 5 мандат-количеството на избирателите Му ще расте, прогресивно със затъпяването!
24
2
 
19
 
! Отговори
socialen преди 7 години
Когато неграмотният Борисов започна да "управлява" през август 2009 година, Беработицата беше 5.6%. Днес официалната безработица дори е 8%. За реалната да не говорим - над 45%. "Благодарение" на неграмотния Борисов.
23
2
 
21
 
! Отговори
socialen преди 7 години
Най-големият *** в страната "управлява" след август 2009 година и е логично, че страната тъне в икономическа криза, продължаваща вече 7ма година, която той самият предизвика с катастрофално-неграмотното си "управление" при 3.5 годишното си еднолично седяне и бълване на простотии пред неграмотния си, нискообразован, ***, малоброен електорат от бедни, провинциални, български пролетарии.