ОмбудсМая към депутатите: Не замитайте вота от референдума!

Имало време и този парламент да въведе мажоритарния вот
Обновена: 9 яну 2017 13:48 | 9 яну 2017 13:37, Камелия Цветанова
74
ОмбудсМая към депутатите: Не замитайте вота от референдума!
Снимка: Булфото, архив

Според омбудсмана Мая Манолова, въпреки че на този парламент му остава още малко живот, времето е напълно достатъчно, за да се приемат промени в изборното закодоталество и да се въведе мажоритарен вот.

Още по темата

"Много се надявам, че и депутатите, и партиите не страдат от амнезия. Преди 2 месеца се проведе национален референдум, на който гласуваха 3,5 млн. граждани и 2,5 от тях казаха "Да" на мажоритарния вот, на задължителното гласуване и на намаляването на субсидиите на партиите", коментира тя.

Според нея няма как този референдум да бъде "заметен" и забравен.

"Това поведение на политическите партии допълнително ерозира и без това ниското доверие към тях“, добави тя.

Така че омбудсманът призова парламентът да се заеме с въпроса.

"Това Народно събрание е длъжно да обсъди, да дебатира и да се произнесе по проведения референдум", призова Манолова.

Тя обясни, че по закон срокът за произнасяне е тримесечен.

"Народните представители и парламентарните партии би следвало да имат достойнството и куража да застанат пред българските граждани и с действия да покажат ще се съобразят ли с вота от референдума", отсече Мая Манолова.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


74
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
34
2
 
10
 
! Отговори
българка преди 7 години
А СУБСИДИИТЕ ?!? За пари не искат да говорят. Защо ли ?!? Стига с тоя мажоритарен вот - не е това основния въпрос. Основните въпроси са два - ДА СЕ НАМАЛИ ПОНЕ НАПОЛОВИНА БРОЯ НА ДЕПУТАТИТЕ И ДА СЕ НАМАЛИ СУБСИДИЯТА НА ПАРТИИТЕ - ПО ЛЕВЧЕ ЗА ГЛАС. Но я вижте бюджета за 2017 - пак си гласуваха милионите - Омбудсманката къде спа тогава? Защо не направи забележка на партийните си другари и на герберите, които заедно я избраха ?!? Сега се сети чак....
33
4
 
5
 
! Отговори
Край преди 7 години
До *** ли си или Ганди - не ти виждам боята. С мажоритарни избори в парламента няма да влезат светци - щото не живеят при нас такива - НО ще влезат хора които искат да угодят на повечето от хората от техния избирателен район. Остава да се надяваме повечето българи да са нормални.
32
2
 
8
 
! Отговори
Край преди 7 години
До кьоравия наблюдател. Референдума беше направен по закон писан от противници на референдумите и беше броен от ЦИК назначен от партиите, които до една са против мажоритарната система. Мажоритарната система отслабва ролята на париите и засилва тази на личностите. Това не се харесва на партиините вождове - даже и на Борисов. Телевизии и социолози също са в услуга на партиите щото не аз им плащам "проучванията", а любимите ти партии.
31
5
 
8
 
! Отговори
Наблюдател преди 7 години
2.5 милиона били гласували за мажоритарна система.. Тоест, около една трета от населението. И от тях, около 99 % си нямат хал хабер какво аджеба означава мажоритарна система и има ли тя почва у нас.Нека все пак не забравяме, че резултатите от референдума не го правят задължителен. Няма правно основание, с което да бъде задължителен. Точка по въпроса.
30
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Над 70% от българите каза че искат мажоритарни избори в 2 тура, и ако продължават да се бъзикат с волята нанарода ще има много кьотек, просто ни писна от тяхната наглост
29
2
 
7
 
! Отговори
АНОНИМЕН преди 7 години
Като Мая е толкова отворена сигурна ли е че нейния любим ще се докопа при мажоритарни избори? Аз не съм и на 3.5 милиона българи ясно казаха ,че са против мажоритарен вот , а половината от тези гласували за мажоритарни избори нямаха и представа от тях . Няма как хората с поне малко мозък в главите си да допуснат в парламента Азис , който се е стягал да бъде депутат, Мара Отварачката, други силиконови Пайнерки, Митьо Очите, Митьо Пищова, Братя Маргини и Галеви, наркобарони и друга подобна смрат.
28
0
 
9
 
! Отговори
alo преди 7 години
Манолова, искам да си омбудсман не само на малцинството ***, подкрепили референдума, но и на огромното мнозинство разумни хора, които са ПРОТИВ чалгарските безумия!!!! Нали си държавен защитник на всички българи??? Или не? В Кюстендил чалгата е на голяма почит.
27
1
 
6
 
! Отговори
ист преди 7 години
Мая Костинбродска вече е девета дупка на кавала. Напъва се да я забележат, но от нея нищо не зависи.
26
4
 
7
 
! Отговори
Край преди 7 години
Или налагаме мажоритарни избори в два тура и измитаме така цялата досегашна политическа върхушка или си гласуваме до безкрай без да избираме реално. Нема Мая нема Слави нема Борисов нема Доган - тук алтернативите са да ИЗБИРАМЕ или ДА ГЛАСУВАМЕ. Ако искате вдявайте ако искате действайте. Аз лично при сегашната система на гласуване няма да ходя.
25
0
 
6
 
! Отговори
... преди 7 години
Абе ясно е че НИЩО няма да се промени! Вече колко референдума имахме? И НИЩО! *** то й най-най-важните въпроси отпаднаха де, но пък един от тях остана а именно да се намалят субсидиите на партиите и ХА сега ПОЗНАЙТЕ дали и тоя пореден референдум ше мине! Инак ясно ако референдума беше да се увеличат дупетатите и ако може да се зема по 150 лв на месец за деиствителен глас за дадената партие, то едва ли дори само 5 човека да гласуват едва ли референдума ше е недеиствителен и едва ли ше е против!!!
24
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Абе винаги когато тази е гостувала на Дългия и го гледа с един такъв влажен възторжен поглед. Тия яко са се плющяли двамата.
23
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Моля да се намери някой да ми каже коя партия в България не е корумпирана?
22
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Кольо"ОмбудсМая" е много грозно и затова и отива.
21
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Докато не очистик 20-30 депутата и 10-ина бивши и настоящи министри е така за назидание, нема да се научат да уважават волята на народа
20
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
И какво тоя референдум? Ще промениме манталитета ли?
19
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен 21Естествено, че ще искат гербаджиите да се вземе под внимание, НАЛИ НАЙ-МНОГО ТЕ ЩЕ СПЕЧЕЛЯТ!!!!! Правеха се на луди, когато шоуменчето развиваше тази теза, без да обясни, че народа ще вкара куцо-сакато в парламента (нещо подобно на Азис или Гери-то....пфу.....отврат), да не говорим за бат салиевци, братя галевци и т.н......Само не мога да разбера пчеличката мая какво се е объркала? Или не е объркване, а нещо друго????
18
1
 
10
 
! Отговори
Кольо преди 7 години
Какво е това ОмбудсМая, може да кръстим президента- Презирадев или Премера- Преми Бойко или Парла Цецка. Очевидно някой журналист ужасно се гордее с творението омбудсМая, че не спират да го повтаря във всяка статия с Омбудсмана.
17
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
;Кога ще си свърши работата по казусите като омбудсман. Какво прескача от едно место на друго.
16
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Единствените, които искат да вземат под внимание референдума са ГЕРБ! Всичко останало се прави на лудо.
15
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"Права е,не я плюйте само за спорта!"Що бе Мими? В какво е права? Че не е свършила за 5 ст работа? Кво е свършила бе Мими, освен да плямпа? Защо партията от която произлиза не направи това, за което сега магистралката плямпа?