Радев бърза с кабинета, няма да отлага разпускането на НС

Новият президент смята, че депутатите са имали време да свършат работа
177
Радев бърза с кабинета, няма да отлага разпускането на НС
Снимка: БТА

Новоизбраният президент Румен Радев възнамерява да се придържа стриктно към Конституцията и в най-кратък срок след встъпването в длъжност да назначи служебно правителство, да разпусне НС и да насрочи парламентарни избори. Това се посочва в позиция на Радев, разпространена от неговия офис.

Всякакви опити да се удължава животът на 43-то Народно събрание под предлог несвършена работа са в разрез с Конституцията и произнасянето на Конституционния съд, смята Радев.

"На 11 януари се открива новата парламентарна сесия на 43-то Народно събрание. Още в средата на ноември в парламентарните комисии беше разпределен проект за решение във връзка с проведения на 6 ноември 2016 г. референдум, а по-късно и Законопроект за изменение и допълнение на Изборния кодекс. Два месеца по тях нямаше движение. Междувременно народните представители ползваха парламентарната си ваканция, което е тяхно право, но и тяхно решение. Буди недоумение фактът, че темата се съживява дни преди разпускането на 43-то НС, съпроводена с искания за удължаване на неговата работа", посочва той.

Радев напомня, че на 22 януари предстои встъпването в длъжност на новоизбраните президент и вицепрезидент.

"След това Конституцията ме задължава да извърша действия по назначаването на служебно правителство, разпускане на действащото Народно събрание и определяне дата за провеждане на предсрочни парламентарни избори. В своето произнасяне от 22 ноември 2016 г. Конституционният съд определя тези действия на президента като "първостепенни и неотложни". Вярвам, че в оставащите дни от своята работа уважаемите народни представители ще подходят отговорно и с уважение към волята на българските избиратели", се посочва още в позицията.

Новоизбраният президент пожелава ползотворна работа на 43-то Народно събрание в оставащите дни до неговото разпускане. Позицията е изпратена до председателя на 43-то Народно събрание.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


177
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
17
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До 22Как точно го разбра, че е по-добър след като не е направил нищо до момента и само срича простотии които дават от БСП?
11
23
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Тоз както и да го гледам не го виждам да изкара цял мандатг.
10
8
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ей сммотани герберски плондери! Нали ревахте, че ген. Радев не се включвал в Хитрино, че не разчиствал магистралите, че не правел служебно правителство. Сега плюете, за това, че започвал президентските си правомощия. Само ще вметна, че генералът е сто пъти по-добър от сегашния сммотаняк, онова слузесто същество!
9
5
 
19
 
! Отговори
смЕх преди 7 години
Хахаха само да напомня на гербавите ли зачи ,че техните кумири са си чисти комунисти и то от най-лошите които винаги гледат да са на софрата без значение по какъв начин.
8
12
 
3
 
! Отговори
Сергейзър преди 7 години
Евро(азиатски)Гeйoвe!
7
13
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ген.Радев досега няма грешен ход.Браво,генерале!Продължавайте в същия дух.
6
4
 
24
 
! Отговори
смЕх преди 7 години
Само така по един шут на дупетатите и метла сетили се за нещо си. Да се сърдят на тиквата, че заради самоуверения му бъбрив си език изпреварил мозъчната му дейност се направи на мъж и после разбра какви ги е надробил.
5
10
 
31
 
! Отговори
Гошо...Тъпото преди 7 години
Тепърва политическата ни...разхайтена класа ще види...кон боб яде ли,защото президентът е човек...изкован в армията където цари ред и дисциплина и се спазват...уставите.Кучето скача според...тоягата е казал народът;ред е вече,желаещите да се правят на...политици да започнат и те да...скачат.
4
17
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ал Бънди в действие
3
25
 
11
 
! Отговори
Я, па Я преди 7 години
До Надя НиколоваНе е лесно да те командват три жени и всяка да иска тя да те командва първа.
2
10
 
39
 
! Отговори
Аноинимен преди 7 години
Точно така.Имаха достатъчно време да свършат това,което уж искат сега.Елементарно,Уотсън.Вече никой не им се връзва на номерата.Единствената им цел е да си довършат далаверите.Радев показва,че е човек на закона,за което има моите адмирации.
1
32
 
13
 
! Отговори
Западноевропеец преди 7 години
Поредната червена пионка.