Плевнелиев с признания: Това беше мандат на извънредна нестабилност!

Според него петте му години на "Дондуков" 2 са били достойни и успешни
Обновена: 18 яну 2017 11:35 | 18 яну 2017 11:21, Камелия Цветанова
111
Плевнелиев с признания: Това беше мандат на извънредна нестабилност!
Снимка: Олег Попов, Dnes.bg

Президентът Росен Плевнелиев, който след три дни ще предаде властта на наследника си Румен Радев, призна, че приключва един много труден, но според него достоен и успешен мандат.

"Това беше мандат на извънредна нестабилност в страната и по света – мигранти, терористични актове, многобройни и паралелно протичащи кризи в региона и по света, а в страната силно политическо противопоставяне, ниско доверие в институциите и граждански протести", отчете той в края на петата си и последна година на "Дондуков" 2.

Още по темата

Плевнелиев се похвали, че е бил първият президент, назначил две служебни правителства, които са донесли стабилност.

"В този труден момент президентската институция бе център на стабилност и гарант за приемственост. В не малка част от мандата ми цялата власт бе в ръцете ми, а в такива моменти личността на президента е много важна, сътрудничеството с партиите и с гражданското общество са ключови", каза той.

Според него е станало ясно, че президентска институция не е на силната ръка, а на баланса, защото смисълът е да овластиш гражданите, а не да местиш границите.

"Бях първият президент, свалил политическото си доверие от правителство, първият, който отказа да присъства на клетвата на конституционен съдия, първият, който остана в добри отношения с партията, която го е издигнала", отчете още той.

"Днес България се ползва с доверието на пазарите, има рекордно ниски лихви по държавния дълг, безработицата също е по-ниска", отбеляза Плевнелиев.

Той се похвали още с добри резултати от започналите реформи в енергетиката, в образованието, в пенсионната система.

"Борих се с три парламента, докато накрая 43-ото Народно събрание прие пакета от закони в сектор "Сигурност". Бе поставена и крачка в съдебната реформа с промените в Конституцията и промените в Закона за съдената власт", допълни президентът.

Според него обаче все още липсва усещане за справедливост в обществото. Той смята, че всички политици са длъжници на хората в това отношение и носят отговорност за ниското доверие в институциите.

"Нужни са спешни действия за повече справедливост в държавата", призова държавният глава.

Росен Плевнелиев припомни, че е водил активна външна политика, за да позиционира страна ни като видим и незаобиколим фактор на международната сцена.

"Като убеден европеец още от началото казах, че ЕС не е външна политика, а моето семейство и така и действах през целия си мандат. Взех принципна позиция и срещу незаконното анексиране на Крим от Русия и последвалите конфликти в региона, но това че аз съм първият български президент, който се противопоставяне политиката на руския президент не ме прави ястреб, а убеден демократ", отсече той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


111
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
84
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Много силно говореше за евроатлантически ценности. На последната си пресконференция като президент обаче изгони журналист, задал неудобен въпрос. Та питам: кое е евроатлантическото в този акт? Или си е напълно евроатлантическо да гоним и низвергваме инакомислещите?
83
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Днес БГ - спрете да издевателствате с глупостите на Прецедента бе, хора!Не знам кой ви спонсорира публикуването на американска пропаганда и хвалебствия за техните прислужници, ама спрете се бе...Дано само всекидневната досада с тоя никаквец на снимката да не е поръчана и платена от него, с нашите пари от бюджета, че това ще е връх на нахалството.Това беше не президент а посмешище, кукла на конци и вредител за България. Дори и 24/7 да го хвалите и да триете мнението на хората, това е срамно
82
5
 
10
 
! Отговори
anonimen преди 7 години
едно дребно и непотребно фашистче си отива
81
1
 
3
 
! Отговори
annybody преди 7 години
Преподавала съм на администратори, и имам представа за коефициента им на интелигентност. Добри пари взимат, като се има предвид IQ-то на поръчковите им началници. Не е необходимо да ме режете всеки път само защото извънземните са ви наредили да не допускате мнение, различно от това на ващите хора. Успех все пак - станали сте нарицателно за блюдолизтво и некомпетеност!
80
8
 
2
 
! Отговори
annybody преди 7 години
*** и хейтъри от всички страни, обединявайте се (псевдо-Карл-Маркс!). След Жельо Ж'елев по-достоен президент не сме имали, но благодарение на вашето скудоумие и хлевоустие сайтът е пълна бълвоч, бълвоч и уригня са и резултатите от изборите - е, дано при отново при арогантността на новозабогатялото Нинче и *** най-после рахат да сте!
79
11
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен 93ЧЕ СМЕ БЕДНИ , И ТО НАЙ-БЕДНИ Е ВЯРНО ! НО ПЛЕВНЕЛИЕВ БЕШЕ НАЙ-ДОСТОЙНИЯТ ПРЕЗИДЕНТ ОТ 44 Г. НАСАМ. АЗ МИСЛЯ ,ЧЕ ЗА БЕДНОСТТА НА НАРОДА СА ВИНОВНИ САМО КОМУНИСТИТЕ. ДО СЕГА ИМАМЕ ЛИ НЯКОЙ ДРУГ МИНИСТЪР-ПРЕДСЕДАТЕЛ ПО РАЗЛИЧЕН ОТ КОМУНИСТ.КАТО СЕ ЗАПОЧНЕ ОТ КОСТОВ,ВИДЕНОВ,СТАНИШЕВ,БОРИСОВ -КОЙ НЕ БЕШЕ КОМУНИСТ?И КОЙ НЕ ИЗЛЕЗЕ ОТ ВЛАСТТА КАТО МИЛИОНЕР?САМО КОМУНИСТИТЕ СА ТАКИВА АЛЧНИ ЗА ВЛАСТ И ПАРИ И ТОВА БЕШЕ СЪВСЕМ ЦЕЛЕНАСОЧЕНО!ТЕ ВИЯТ КАТО ГЛАДНИ ВЪЛЦИ АКО ДРУГ ЗАЕМЕ НЯКОЙ ПОСТ
78
12
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
НАЙ-БЪЛГАРСКИЯТ НИ ПРЕЗИДЕНТ ! ЖАЛКО ЗА ПЛЮВАЧИТЕ....ТАКОВА ДОЛНО ПЛЮЕНЕ САМО ЕДИН КОМУНИСТ МОЖЕ ! А ТАКИВА СА ВСИЧКИ РУСОФИЛИ ! С НАБИТИ КАНЧЕТА ,ПАПАГАЛИ БЕЗ МОЗЪК !
77
4
 
2
 
! Отговори
Наивен преди 7 години
Каква нестабилност, бе? Нали Бойко на лягане и на ставане се хвалеше със стабилността на България (когато той е на власт, разбира се). Май освен с вицепрезидента и с премиера не е разговарял последната една година. Между другото, защо не се премахне институцията 'Вицепрезидент"? Някой да има спомени да има някаква полза от него?
76
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Плевнелиев да се хваща под ръка със фирмата герб и да мигрират в Африка това беше най продажното и антисоциално управление от както съществува България,народът по беден и нещастен не е бил никога.За бесилото са.
75
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Имам чувството, че г-н Плевнелиев няма да яде и да спи, само да може до последно да ръси бисери по теливизията.
74
5
 
11
 
! Отговори
асС преди 7 години
Не, това беше мандат на излагация, срамоти и смях !
73
18
 
7
 
! Отговори
Успех Президенте преди 7 години
най успешния и достоен Президент патриот който България губи за втори мандат
72
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Абе нали оня ден каза, че България била "остров на стабилност"???
71
5
 
22
 
! Отговори
Идеалист преди 7 години
На 22 януари съм пазарил духова музика да свири поне 2 часа по случай края на мандата на този никакавец!
70
3
 
19
 
! Отговори
пенделлиев преди 7 години
Господ ме наказа, но аз поука не си взех :Р
69
18
 
4
 
! Отговори
ПАТРИОТ 1014 преди 7 години
Както винаги става в клетия *** - най-успешните политици са най-мразените и охулвани от зомбираното народонаселение. Във всяка епоха и във всеки обществен строй. Това е и проблемът на проблемите ни. От него произтичат бедите. Нарочваме за национални герои разбойници, хайдуци и космати мачовци, а интелигентните българи осмиваме и унижаваме. С такава народопсихология - такова дередже ни се полага.
68
3
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Сега спокойно може да отиде да се лекува От фобията че Русия ще ни превземеЩо не видя че терористи минават през ДържаватаЧе Битовата престъпност е КритичнаХората умират по болницитеЕдна от най Корумпирараната държаваПрестъпниците се разхождат свободноНа това ли се Гордееш ***
67
16
 
3
 
! Отговори
до 76 преди 7 години
Ми *** по морето и виж. Казал си е истината човека.Пък и техният депутат Толстой май каза - ще я купим цялата. Та не виждам в какво го упрекваш.
66
23
 
5
 
! Отговори
до 77 преди 7 години
Много смело да наричаш някого ***, ***! Червеният генерал беше избран заради протестен вот срещу ББ, но нископлатена тролеща отрепkа като теб няма как да го вдене. Ако Радев не си промени идиотските позиции по външнополитическите въпроси, с които да се хареса на партията столетница-парясница, го очаква бърз импийчмън много скоро.
65
17
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"И подир всички тия върволици жестокости и злини, които ни една държава не е направила над България, възможно ли ще да бъде да се намерят помежду ни такива *** и изменници даже, които да клеветят, че Русия е наша освободителка, покровителка и доброжелателка! Мълчете и не говорете, защото и природните стихии ще да въстанат и протестират срещу подобно едно престъпление!" - Захари Стоянов