Президентската библиотека – история на институцията

Подаръците, ордените, медалите, снимките на държавните глави
6
Президентската библиотека – история на институцията
Снимка: Булфото, архив

Държавният глава Росен Плевнелиев откри Президентската библиотека на "Дондуков" 2.

В откриването участваха също президентът /1997-2002/ Петър Стоянов и дъщерята на покойния президент Желю Желев - Станка Желева.

Георги Първанов и новоизбрания президент Румен Радев обаче не присъстваха на церемонията, въпреки че бяха поканени.

"Президентската библиотека беше отдавна чакан проект и се гордея, че успях да го реализирам в рамките на моя мандат, посочи държавният глава. Тя ще помогне да се запознаем с историята на българската държавност, на президентската институция", посочи Росен Плевнелиев.

"В нея ще има не само книги, тук ще има всичко, което може да разкаже и да покаже на българите историята на президентската институция. Тук ще се пазят подаръци на българските президенти, ордени и медали на държавните глави. Ще има специален архив към президентската институция, в който ще се пазят ключови речи, послания, интервюта", посочи президентът Плевнелиев, който добави, че институцията е отворена за хората.

Президентската библиотека ще има много силна електронна част, в която ще се пази всичко - снимките на държавните глави и важни моменти от демократичния преход на България, посочи президентът Плевнелиев, който открои и сътрудничеството с институции като Националния военноисторически музей и Държавния архив.

Историята на президентската институция в България е всъщност част от историята на българската демокрация, каза президентът Петър Стоянов.

Библиотеката ще съхранява духа и на президентската институция, и духа на българската демокрация, посочи Стоянов.

Той пожела успех на новоизбрания президент Румен Радев и на Президентската библиотека като институция.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


6
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
1
 
0
 
! Отговори
God преди 7 години
До ШопетоЗабравяш, че покрай всички строежи, бай Тошо е построил и много хубави лагери за тези, които разказват вицове за него и имат нещо против милиционерската власт. За целта са му трябвали много милиционери и доносници - почти всеки трети човек е бил такъв. И така и не се разбра защо границите бяха затворени и все пак имаше хора, които рискуваха живота си, за да се махнат от този земен рай? И защо като паднаха границите вкупом хиляди млади хора избягаха от тази наша хубост? Да живее БКП!
3
1
 
4
 
! Отговори
До Шопето преди 7 години
То и Хитлер е построил доста аутобани, училища, детски градини и т.н., което не го пави по-малък тиранин.
2
1
 
9
 
! Отговори
Шопето преди 7 години
Бил ли е другаря Тодор Жовков тиранин ?РАЗБИРА СЕ!За развитието на тиранията е строил:училища, детски градини, болници, детски градини, театри, стадиони, библиотеки, селски читалища, кинозали, университети, кораби, електроцентрали, мощно ВПК......А за да укрепи тиранията си на Тодор Живков са му били нужни:учени, инженери, архитекти, строители, пилоти, машинисти, лекари, учители, студенти, военни, миньори, металурзи, комбайнери, трактористи, художници, писатели, стругари, механизатори, астрономи, изобретатели.
1
14
 
3
 
! Отговори
Македонец преди 7 години
Да живее Македония..