Президентът Плевнелиев: За мен бе чест да служа на народа си!

Бях президент в трудни години, във време на нестабилност и рекорден брой кризи
Обновена: 22 яну 2017 09:13 | 21 яну 2017 20:16, Анисия Иванова
667
Президентът Плевнелиев: За мен бе чест да служа на народа си!

Въпреки бурите държах здраво посоката на демократичното и европейско развитие на страната. Това заяви президентът Росен Плевнелиев в своето последното обръщение към нацията преди официално предаване на властта утре на наследника си Румен Радев.

Той обобщи по-важните събития в своя мандат - припомни трите парламентарни кризи, протестите, служебните правителства, геополитическите промени.

Ето пълният текст на обръщението на президента Росен Плевнелиев:

Скъпи сънародници, Един безспорно много труден, но достоен и успешен президентски мандат завърши. Бях президент в трудни години, във време на извънредна нестабилност, на голямо напрежение във вътрешнополитически план и рекорден брой кризи в региона, Европа и света. Преминахме успешно през три извънредни политически и парламентарни кризи, две вълни от граждански протести и две служебни правителства в рамките на един мандат. Особено критични бяха 2013 и 2014, когато само за две години се смениха пет правителства и три парламента.

От решаващо значение бе принципната позиция, сътрудничеството с политическите партии, но и с гражданското общество, за да се успокои нацията и да се гарантира успешен преход към нов парламент и правителство. Застанах зад гражданите, отидох при протестиращите, организирах граждански дебати, отворих президентската институция за всички. Заедно преминахме през трудностите.

Въведохме пряката демокрация в страната. Горд съм да бъда първият български президент, инициирал референдум и първият, в чийто мандат се проведоха три демократични референдума. Мандатът протече във време на големи геополитически промени, които трансформират характера на досегашната система на международни отношения. Средата за сигурност и глобалният дневен ред се влошиха и промениха изцяло. Провалени държави, замразени конфликти, войни, включително хибридни и конвенционални, терористични атаки, невиждана миграционна вълна, белязаха моя мандат.

Въпреки бурите държах здраво посоката на демократичното и европейско развитие на страната. България бе остров на стабилност и незаобиколим фактор в региона, като получи голямо международно признание. България бе добър приятел за всички в региона, доверен партньор в Европейския съюз, силен член на НАТО. Имахме успешно председателство на водещия политически формат в региона, като се позиционирахме като лидер на Балканите. Реализирахме успешно председателство на Комитета на министрите на Съвета на Европа, като водихме всички 47 държави – членки.

Бяхме домакин на срещата на десет президенти, като търсихме заедно решения за бъдещето на съюза. В последната година от мандата бе отбелязан рекорд по посещения на чуждестранни държавни глави в България – общо 25 – безспорно признание за активната и принципна външна политика, която водихме. Действах като убеден европеец, бях най-активният досега български президент на международната сцена, водих икономическа дипломация в действие. Въведохме иновациите, дуалното образование и дългосрочното планиране в държавата. Създадохме първата в България и на Балканите иновационна екосистема. Градихме модерна България, като в мандата се изпълниха рекорден брой модернизационни проекти в страната. Създадох Съвета на президентите и Президентската библиотека в България.

Не назначих нито един посланик и служебен министър агент на Държавна сигурност. Извадихме тайните служби на светло с пакет устройствени закони и правила.

Сменихме изцяло енергийните приоритети на България - от "Голям шлем“ с три руски проекта към енергийна ефективност, диверсификация и либерализация за всички българи. Бях патрон на три индустрии, ИКТ, аутсорсинг и автомобилостроене, като само в рамките на мандата създадохме над 90 000 нови, добре платени работни места в тези индустрии на бъдещето. Зададохме свързаността като национален и регионален приоритет. Радвам се, че поетият ангажимент за три изцяло завършени български магистрали е изпълнен. България може да е силна, само, когато е свързана и интегрирана, а не изолирана.

Със служебното правителство на Марин Райков въведохме правила и прозрачност в управлението на държавните пари. Не просто критикувах, а снех публично доверието си от правителството на Орешарски и мандатоносителя. Отказах да присъствам на клетвата на конституционен съдия със съмнения за липса на интегритет и морал. Бях патрон и инициатор на стотици мероприятия относно честната и обективна оценка на комунизма, сложихме всички досиета на Държавна сигурност в архива. Няма да се уморя да работя за това, комунизмът да влезе в уроците по история по един обективен начин. Вярвам, че с тези свои действия обединявах, а не разделях обществото.

Истината може само да ни обедини, манипулираната истина разделя. Ненаучените уроци от историята хвърлят сянка върху бъдещето ни. Истината е здравата основа, на която да стъпим - истината за комунизма, за олигархията, за корупцията, за справедливостта в държавата. Служих на истината, посочвах проблемите, имах позиция и действах – това обединява, а не разделя. Бях президент, но и кризисен мениджър. Успях да преведа България през трудностите по един достоен и успешен начин.

В условия на тежка криза на доверието в институциите и политиците, запазих президентската институция като гарант за приемственост, надпартиен и национално отговорен подход. Не обещах всичко, но изпълних всичко, което обещах. Продължихме и надградихме инициативите на предишните президенти, стартирахме и много нови инициативи. Българите, където и да са те по света, бяха в центъра на водената от мен политика. Заради тях инициирах референдум за въвеждане на електронното гласуване.

Моята визия е за историческата трансформация на България и Балканите от периферия и поле на интереси на Великите сили към интегрална част от обединена Европа. Давах си сметка, че винаги, когато сме били част от чужди империи или в техните сфери на влияния, сме били бедни и потиснати. Искам България да е господар на собствената си съдба, а не да бъде върната във времето на Берлинския конгрес, когато Великите сили си играеха със съдбата на държавите в периферията.

Сблъсъкът в Европа днес е ценностен. Вярвам във върховенството на закона и го подкрепям по всякакъв начин. Противопоставях се на тези, които вярват във върховенството на силата и геополитиката. Действах решително, за да запазим Европейския съюз – този уникален съюз за мир, свобода и просперитет. Не си мълчах, не се крих зад удобна фразеология, зад тясно националния интерес и зад търсенето на странни баланси.

Избрах и отстоявах европейския път, защото вярвам в европейския път на България, защото това е пътят, зададен от Апостола на свободата „да бъдем равни с другите европейски народи“. България трябва да продължи да работи за единение, а не разделение в Европейския съюз, да отстоява своето семейство и неговите ценности, а не да го отслабва. Ще продължавам да работя за силна България в силен Европейски съюз. Оставаме заедно. За мен бе чест да служа на народа си. Да живее България!

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


667
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
291
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Хенде Хох464 Шулц и меркел се изказаха преди време за престоя на Плевнелиев в Германия и то доста ласкаво.За некоректност и престъпления,изобщо не е ставало въпрос.тъпотиите,с които ти пълнят главата дс-* е впечатляваща.Лягай си,щом искаш.
290
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До до 458461 Червените и сините бабички са по твоята специалност.Доста червени *** се напъхаха в СДС навремето.Но по-страшното е,че се слагаш на руснаците и на червената мафия у нас,за дребни копейки.
289
1
 
10
 
! Отговори
Стою преди 7 години
До АнонименПлевонлиев не е работил в Германия , а е изнасял бг роби за там и е печелил от кървавия им труд !
288
0
 
2
 
! Отговори
до 458 преди 7 години
Пи ч, ти наистина,или земаш някой лев?щото ако това,дето го пишеш го мислиш,мнооо си зле!ама мноооого!!!Единственото По страшно,охлюве от червената бабичка е синята бабичка!!!.Мнооо си зле!Плещиш страшни простотии,,ама страааашни простотии!
287
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Стою452 Крещиш,като беззъб,*** и мързелив завистник,който мрази всички,които могат и знаят,които умеят да печелят в чужбина/Плевнелиев е работил в Германия/ и да си купят имот.А не ти правят впечатление крадците,които години крадат от държавата и живеят в палати?!
286
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Плевнелиев: За мен бе чест далъжа народа си!
285
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Плевнелиев го мразят песовете от ДС,петата колона в БГ,руските *** и най-небразованите ни съграждани,които стават жертва на тяхната пропаганда.Щом толкова усилия се полагат срещу най-успешният ни президент-Плевнелиев,значи че е опасен за тях и е наистина успешен демократичен,президент на БГ-евроатлантик.
284
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Американска нация не съществува.Опитва се.Там е сбирщина от цял свят.Да си американофил е все едно да симеждународна мижитурка.В крайнасметка едно нищо.Американскияхимн като го слушат англичани сеподсмихват, защото е стара пиянскапесен с променен текст.
283
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До до 447Дори и критиките са премерени и режисирани.Това го знае всеки средноинтелигентен човек.Путин и службите допускат определено количество критика,за да демонстрират демократично общество.Има и ентусиасти в руската преса,но те завършват,като Политковская,или тези от тях,чиято критика е половинчата,биват обявявани за безопасни.Руснаците знаят,че дори и да прочетат критичен материал,трябва да си мълчат,иначе ги чака смърт.
282
2
 
3
 
! Отговори
до 451 преди 7 години
Плевня,ти ли си?...
281
0
 
1
 
! Отговори
до 451 преди 7 години
Виж коментара на 444 и се разберете кой по-малко лъже!
280
2
 
7
 
! Отговори
Стою преди 7 години
Надявам се скоро Роската да види паркиран снегорин пред вилата си в Халкидики , хахахаха
279
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Никой не смее да излезе на протест срещу Путин,защото ако го напреви,ще умре.И това ми било демокрация?
278
1
 
4
 
! Отговори
до 447 преди 7 години
Ще си призная че съм заблуден, ако ми покажеш опозиционни медии у нас. Вестници, списания, телевизии... Защото в Русия броят им е над 100! Може ли да има толкова много медии да критикуват властта и то безнаказано!Чакам нашите опозиционни медии да изброиш!
277
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До АнонименУбиха детето му,натрапиха му жестока кампания с езика на омразата,за което свидетелдтват и писанията на жалките руски шутове тук.Как би могъл да продължи с тази ***?Плевнелиев остана в историята на България,като най-успешния президент-демократ,евроатлантик.Мисля,че на запад ще има фондация с неговото име.вие ще получите присъдата на българите.
276
2
 
5
 
! Отговори
до 444 преди 7 години
Къде са тези стотици хиляди протестиращи в Москва? Защо CNN, ще отърве такъв материал. Да не би да протестират някъде, където никой не ги вижда:-)
275
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До до 432441 Ха,ха,ха!Направо ме разсмя,демократична страна ли казваш е Русия?Това е най-големият виц!За каква опозиция говориш,тя е създадена от самия Путин,както и неговата партия.Всичко,което става в Русия е режисирано от Путин и руските служби.Наивен ли си,или лъжец-едно от двете.Не ми ги пробутвай тия лъжи,плоски са.
274
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
И да сложим край на спора Българския народ избра безапелационно гн.Радев.Дали ще е успешен президент времето и делата му ще подскажат.Ако Плевнелиев беше успешен президент щеше да бъде издигнат за втори мандат.Щом това не се случи това показва само едно че не е бил за този пост.
273
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
434 Понеже някой от вас русофилите-***,написа,че "успешен президент"бил този с два мандата,като Путин и Първанов,та затова му се обясни,за какво става въпрос.
272
3
 
2
 
! Отговори
до 432 преди 7 години
Когато четеш истината, ще бъдеш по-учтив, Ясно? Защото Русия в момента е съвременна демократична страна! Има си и партии в управлението, както и опозиция. Нали ако Путин фалшифицира изборите, онези опозиционери, веднага ще известят медиите по цял свят! Ти чул ли си за фалшифициране на избори? Аз, не, само за герб.