Попова пуснала от затвора грижовни родители и инвалиди

28 затворници са били помилвани през петгодишния й мандат
7
Попова пуснала от затвора грижовни родители и инвалиди
Снимка: Булфото, архив

28 затворници са били помилвани напълно или частично през петгодишния мандат на вицепрезидента Маргарита Попова, която предаде поста в неделя. Това става ясно от обобщения доклад за работата на ресорната комисия на "Дондуков“ 2 за посочения период, пише в. "Монитор".

Броят на получилите милост е многократно по-малък от извадените от решетките престъпници с укази на предшественика на Попова - Ангел Марин. За общо 10-те години в президентството тогавашното вице на Георги Първанов освободи 529 души, като в 232 от случаите ставаше въпрос за осъдени за убийство.

От доклада на комисията става ясно, че Попова е била най-предпазлива в издаването на укази за помилване през първата година от мандата – 2012 г., когато е била опростена присъдата само на един човек. Става въпрос за 38-годишен мъж, който е бил тикнат на топло заради кражба. Впоследствие обаче той върнал всичко, което присвоил, а в затвора здравословното му състояние толкова се влошило, че престоят зад решетките станал опасен за живота му.

В следващите години Попова вече с малко по-лека ръка е разписвала укази за помилване, като през 2013 г. са били опростени присъди на 8 души, през 2014 г. - на 4-ма, през 2015 г. - на 7, и през миналата година – на още 8.

Сред получилите милост от вицепрезидента през миналата година са основно родители, чиито деца имат остра нужда от тях, както и инвалиди, става ясно от подробностите за отделните случаи в публикувания доклад за 2016 г.

35-годишен мъж например е получил почти като новогодишен подарък издадения на 28 декември указ за помилване с 3 години и 9 месеца от оставащата му присъда. Тя му била наложена за убийството на леля му, което извършил в афектно състояние, когато бил 18-годишен. В рамките на наказателния си процес, който продължил 11 години, той създал семейство и станал баща.

"Осъденият има 7-годишно дете, за чието възпитание и развитие близостта с баща му би допринесла благоприятно, тъй като молителят е добър и загрижен родител“, се уточнява в мотивите за опрощаване на присъдата му. Изтъква се още, че рискът от рецидив е изключително нисък.

През миналата година с 3 години е намалена по решение на Попова и присъдата на 28-годишен мъж, който е бил осъден в чужбина за опит да пренесе наркотици през границата между две други държави, но впоследствие бил върнат да лежи на топло у нас.

"Той е създал семейство, в което съпругата му работи и му оказва подкрепа за водене на законосъобразен начин на живот. Прекъснал е изцяло всякакви връзки със средата, в която престъплението е извършено“, се посочва в мотивите за помилването му.

Свобода от вицепрезидента е получила и 70-годишна жена, която два пъти е осъдена за притежание на цигари без бандерол. Тя обаче е получила милост, тъй като е единственото лице, което може да оказва необходимите животоподдържащи грижи за дъщеря си страдаща от тежко душевно заболяване.

Помилван е бил и 35-годишен мъж, който е излежавал присъда за съвкупност от укривателство и кражба на вещи от автоморга на обща стойност около 2900 лв. В миналото е бил прибиран зад решетките и за причинени телесни повреди при шофиране в нетрезво състояние. Той обаче е помилван, след като получил трайна инвалидизация – парализирани долни крайници и травма на гръбначния стълб, без възможност да се обслужва сам.


7
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
0
 
1
 
! Отговори
нема такава държава преди 1 година
англе марин е освободил 230 убиеца, в опит за размие факта че един от помилваните за убийство е собствения му син! ... в рецедив!
защо не напишете статия за това ДНЕС.бг???
5
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен

мисля, че са повече от 80 процента, но ми кажи кой е виновен? Малцинствата, бежанците, мигрантите, международното положение? Или най вече самите българи, които всички станаха тарикати на дребно, националисити и футболни хулигани. Докато не се почне да се мисли различно, няма да се оправим.
4
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Жългария се превърна в едно тъжно място за 80% от българите.
3
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Свобода от вицепрезидента е получила и 70-годишна жена, която два пъти е осъдена за притежание на цигари без бандерол. Тя обаче е получила милост, тъй като е единственото лице, което може да оказва необходимите животоподдържащи грижи за дъщеря си страдаща от тежко душевно заболяване.
---------
Не ви ли есрам,бе! Да не мислите,че тази жена го е направила защото е търсила"лесен начин" да забогатява. Принудила се е и причината е грижата за дъщерята. Държавата е направила от тази жена престъпник.
2
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"70-годишна жена, която два пъти е осъдена за притежание на цигари без бандерол." - ей тая е най-големия престъпник в държавата. Дон Корлеоне в пола... Значи, ако ощетиш държавата под формата на неплатени данъци и акцизи - дори и на преклонна възраст отиваш в затвора, въпреки, че от това престъпление реално никой друг не страда. Но ако пиян залян блъснеш някой на пеш.пътека почти е сигурно, че ще се разминеш с глоба, най-много условна. Е те на това му се вика правосъдие. За кокошка няма прошка..
1
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До, кога ще се освобождават убийци, това са сприхави и нестабилни хора, които имат огромен потенциал да повторят деянието си, лично имаме такъв съсед, от който целият блок настръхва, като го засече, то е пиянстване, боища, сигурно носи и нож, въобщееееее пълен кошмар. Инъче докато бил в затвора бил много тих и спокоен, даже станал набожен, ама елате го вижте сега.