Амнезия във властта: Кунева "забрави" наем, Калфин - ипотека

Депутати и магистрати също "спестиха" част от имането си пред Сметната палата
27 яну 2017 07:00,
46
Амнезия във властта: Кунева "забрави" наем, Калфин - ипотека
Снимка: архив "Булфото"

Амнезия за пари и имоти обхвана част от първите хора в държавата. Стотици министри, депутати, магистрати и други топ чиновници са пропуснали да декларират част от имането си и това на половинките си в задължителните имотни декларации пред Сметната палата.

Одитната институция извади на светло 323 публични личности, които са укрили доходи и имоти в подадените от тях имуществени декларации за 2015 г., пише вестник "Сега".

По някаква причина те са се "разсеяли" и са пропуснали да обявят доходи, задължения или придобити дялове на съпрузите и съпругите си.

Сред небрежните са тогавашните вицепремиери Меглена Кунева и Ивайло Калфин, 12 вече бивши депутати, магистрати и шефове на комисии.

Кунева е в нарушение, защото не е подала данни за доход от наем на съпруга си за 12 649 лв. Калфин пък не e вписал ипотека върху апартамент за 74 000 лв.Депутатът от РБ Станислав Иванов е пропуснал да обяви лизинг на юридическо лице в размер на 333 547 лв. Колегата му националист Станислав Станилов е забравил да декларира около 2700 лв. приходи от стопанска дейност.

Валери Жабланов от БСП е спестил информация за закупено жилище. Димитър Горов (БСП) е забравил да опише дяловете на съпругата си в ново търговско дружество. Кирчо Карагьзов пък не е декларирал, че половинката му е придобила нива от 12 декара в село Безмер.

Докладът на Сметната палата показва, че депутатите не са единствените неизрядни публични личности.

Сред нарушителите се оказват и не малко магистрати. Част от тях: Маринка Чернева - съдия във ВАС, не е декларирала придобиване на урегулиран поземлен имот с площ 799 кв. м в близкия до София курорт Банкя; Теодора Георгиева и Цветанка Борилова, прокурори в Софийската градска прокуратура, не са вписали дялове на съпрузите си.

Председателят на Комисията за финансов надзор Карина Караиванова, която бе зам. финансов министър, преди да оглави КФН, също се е "разсеяла" и не е декларирала доходи на съпруга си в размер на 5700 лева. Посланикът ни в Израел Димитър Михайлов не е уведомил за 3564 лв. доходи на съпругата си от наем.

На проверка са подложени 14 261 лица с ежегодна декларация или уведомление и 743 лица, подали финална и встъпителна декларация до 13 септември 2016 г. Проблем с несъответствията в декларациите имат 2.15% от тези, които са ги подали, отчитат още от Сметната палата.

Парадоксалното е, че никой от управляващите не носи наказателна отговорност, ако пропусне да впише имот или доход в декларацията си или дори ако излъже в нея, пише изданието.

Според закона за публичност на имуществото на лица, заемащи висши държавни и други длъжности, само лице, което изобщо не подаде декларация в срок, се наказва с глоба от 1000 до 1500 лв. При повторно нарушение глобата е от 2500 до 5000 лв.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


46
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
0
 
26
 
! Отговори
Обективно преди 7 години
това е тези декларации до сметната палата е абсолютно без мислена дейност. Тези несъответствията са наистина от недоглеждане, не си мислете че има политик крадец който ще подаде грешна декларация пред Сметната палата, дялове, имоти,коли всичко се проверява елементарно лесно. Не крадат като за световно но това няма как да се декларира пред Сметната палата.....Шменти капели. От недоглеждане са тези грешки, който краде не краде по начин да го забележи сметната палата.
12
11
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
и пак БСПарите лъснаха :) апартаметчета дружества ала бала :)
11
0
 
55
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Кунева забравила годишен наем от 12 000 лева,по 1000 лева на месец,ама то пари ли са ,че да ги декларира като доход!
10
1
 
40
 
! Отговори
Охранителят-София преди 7 години
Голяма чистка дрябва да се направи в управлението на държавата и то от най високо ниво!Определени политици да бъдат строго санкционирани,без право до живот да участват в управлението и политиката на страната!Както и да звучи,май ще ни оправи само система като Президентска държава!
9
0
 
36
 
! Отговори
Какаван преди 7 години
Мили родни картинки ,много им е плитка паметта , Горките дали помнят кво са яли вчера или само имането си забравят(уж)
8
0
 
42
 
! Отговори
Алов преди 7 години
А Кунева показали доходите дето искара от сфффирки на Сорос ,Барозу и другите клиенти?
7
0
 
19
 
! Отговори
Циник до Гошу преди 7 години
Аз живея от години във Франкфурт на Майн - имам собствено жилище в Заксенхаузен ( по се гашни оценки около 500 000?) един от двата баровски квартали ( тарамбуки няма ) имаме със съпругата ми апартаменти в хубави квартали в Пловдив....ама данъците си ги плащам като поп!
6
0
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ами така е ! Когато имаш МНОГО ! забравяш , това което ти се струва малко!!! Дано НАРОДА помни!!!
5
30
 
3
 
! Отговори
ГЕРБ forever преди 7 години
Не бива да гледаме в чуждата паница.Кой какви имоти имал,какво е придобил и за какви пари не е наша работа! Въпрос на чест е на всеки съвестен гражданин да си плати данъците, да гласува на новите избори и с вяра в бъдещето да очаква приобщаването и интегрирането ни към новото евроатлантическо семейство.
4
0
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Моника Маковей да им напомни.
3
8
 
12
 
! Отговори
Гошу преди 7 години
До ЦиникПич, затова се ориентирай яко към далавери, крадене, измами и т.н. Аз го направих преди половин година и сега си живея един прекрасен и щастлив живот...И бай дъ уей, не завиждам на политиците, защото вече съм като тях :) Успех!
2
0
 
47
 
! Отговори
we преди 7 години
Оная ли Кунева, която щеше да се бори с корупцията оо високите етажи на власта?! Как с този крадлив морал ще стане това?!
1
0
 
59
 
! Отговори
Циник преди 7 години
Ъъъъъ...апартамент за 200кв.м. 74 000 лв.??? Къде - в Бояна ли - я ми кажете къде ги продават тези евтинийки ...та и аз да си купя 2!Единственото "което управляващите ни имат в излишък" са ПАРИ, и НАГЛОСТ! Ако бяха в щатите, или Германия - всички отдавна щяха да търкат наровете по затворите! У нас - даже и глоби няма да отнесат!