Към светли бъднини: Борисов се нареди до Бай Тошо и Стамболов

Влезе в Топ 5 на най-дълго управлявалите премиери
27 яну 2017 09:20, Александър Попов
195
Към светли бъднини: Борисов се нареди до Бай Тошо и Стамболов
Снимка: Facebook

Бойко Борисов, който днес ще предаде властта на Огнян Герджиков и служебният кабинет, влезе в петицата на най-дълго управлявалите премиери в България от Освобождението насам.

Той се нарежда в класацията след комунистическите лидери Станко Тодоров, Тодор Живков и Антон Югов, както и Стефан Стамболов.

Вторият мандат на Борисов продължи 817 дни - от 7 ноември 2014 до 27 януари 2017 г., изчислява "24 часа". Заедно с 1325 дни от първото му управление той събира общо 2137 дни в премиерското кресло.

Няма друг след 1990 г., който да има повече дни начело на изпълнителната власт. Ако се сравнява само с министър-председатели, които са идвали на поста след избори, Борисов е на второ място в класацията, изпреварен само от Стефан Стамболов.

Стамболов има начело на държавата 2464 дни - от 20 август 1887 до 19 май 1894 година. Реално Борисов би могъл да го измести, ако изкара още поне година като премиер при евентуално трето свое правителство.

Другите трима министър-председатели в топ 5 по продължителност на управлението са от времето на комунистическия режим в България. Станко Тодоров, който е бил бил премиер в продължение на 10 години, оглавява класацията с 3630 дни. Неговият престой в премиерския кабинет продължава от 9 юли 1971 г. до 18 юни 1981 г.

На второ място по дълголетие като министър-председател се нарежда последният комунистически управник на България Тодор Живков.

Неговият престой начело на правителството е 3146 дни - от 27 ноември 1962 г. до 9 юли 1971 г. Той също е бил начело две петилетки.

На четвърто място след Стефан Стамболов се нарежда Антон Югов. Той е заемал поста в продължение на 2414 дни, като е начело на три правителства в периода 1956-1962 година.

Най-кратко управлявалият министър-председател в България е Димитър Станчов. Той е бил премиер само за 4 дни през 1907 г.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


195
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
51
9
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Комунизмъ на Живков ни направи сега роби 3-то качество работна рака на Запад
50
17
 
3
 
! Отговори
Само ГЕРБ преди 7 години
При комунистите преди 10 години нямаше еврофондове и хората гладуваха. После при ГЕРБ хората се видяха с пари и започнаха да си купуват жилища, нови коли и масово да ходят на екскурзия в чужбина.
49
1
 
17
 
! Отговори
А Н Т И преди 7 години
Хвалби, хвалби нови безчет,само за да гласуваш за ГЕРБ!Бай Борисов те води до ГРОБ,но си виж пак празния джоб !
48
0
 
20
 
! Отговори
Извънземен преди 7 години
До Само ГЕРБСтроял магистрали и санирал ли? С какви пари бе тъпaнар?? Знаеш ли че тези магистрали за нищо не стават? Оня ден ходих до Стара Загора - новата му магистрала е ужасна. Има пропадания, и гърбици. Караш и се друсаш като ***. Нищо не става от тази магистрала. А Санирането??? Знаеш ли че санирането на един апартамент, излиза 17 000 на данъкоплатеца? Аре спри да дрънкаш глупости, става ли? ГЕРБ нищо хубаво не направиха за тази държав. За народа пък изобщо не се сещат.
47
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
хич ме не еня ГДЕ СЕ Е НАРЕДИЛ ББ, ПО МЕ ЗАСЯГА РЕШЕНИЕТО НА БСК, КАМАРАТА НА ИНДУСТРИАЛЦИТЕ ДА ДАДАТ МИНИМАЛНАТА ЗАПЛАТА ОТ 460 ЛВ- НА СЪД ЗА ДА Я ОБЯВИ ЗА НЕЗАКОННА ТЕ ЗАСТРАШАВАТ СИГУРНОСТТА НА ДЪРЖАВАТА. КОЙ ПОДАРИ БИЗНЕС ЗА МИЛИАРДИ В РЪЦЕТЕ НА СЛУЖИТЕЛИ ОТ ДЪРЖАВНА СИГУРНОСТ ЗА ДА ДЪРПАТ РАЗВИТИЕТО НА ДЪРЖАВАТА , КОЙ ЗАСТРАШАВА РАЗВИТИЕТО НА ДЪРЖАВАТА И ТРУДОВИЯ ПАЗАР, А ГЛАВНИЯ ПРОКУРОР КАКВО ЩЕ КАЖЕ ПО ВЪПРОСА.
46
1
 
19
 
! Отговори
AZ22 преди 7 години
Дори самото споменаване на Борисов редом със Стефан Стамболов е кощунство!
45
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Сърбия и Македонци не са в ЕС а са от 20-30 години в Германия а сега наще строители като отидат в Германия работят точно за такива , заради КАПСУЛОВАНИЯ ни Комунизъм на Живков
44
0
 
19
 
! Отговори
Гаранция преди 7 години
Живков няма да се върне, но Народният съд ще - сигурация!
43
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Какво "умно" сравнение са направили селянжърите направо да си умреш от смях! Как може тоя филията с мас да го сравнявате с всички останали? Та този на малкото пръстче неможе да им стъпи. Вземето го запишете й в историята децата да го изучават и да разберат за какъв главок са гласували "умните" им родители. Да знаят и да помнят че този е закопал и родителите им и тях а й децата им които ще се родят след време ако изобщо останата на мутренската територия!
42
9
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Евгения Живкова на съд в Хага заради дядо си , няма бизнес ала бала кръц пръц
41
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Нямало тоалетна хартия ... какво значение има тук някаква си тоалетна хартия, когато иде реч за борба срещу капитализма и империализма на загниващия западако трябва с неизбърсани *** ще ходим но няма да допуснем победата на ретроградните сили и мрака на капитала да се спусне над работническата класа и селяните на България.Ура и напред до пълна победа !
40
4
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Тоа дъртия само като го видиш на снимк
39
21
 
1
 
! Отговори
Само ГЕРБ преди 7 години
На изборите пак ще подкрепиме Боико Борисов защото само той строи магистрали санира нахората жилищата.
38
14
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
България ако не е служила на Русия още преди 20 години можела да е в ЕС а не от 2007 , само Тодор Живков в виновен няма кой друг
37
23
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Един дърт перверзник с очила който капсулира Държавата цели 35 години , как да не го мразиш сега
36
2
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Последния политик защитавал националните интереси е Тодор Живков.
35
9
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
верно че внучката на Живков може да излежи присъдата на дядо си а дали Държавата иска това , на дали
34
9
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Само един немски Журналист е в състояние на докаже дали Тодор Живков е върнал 7-те млн. на Държавата и това е Юрден Рот който без да се страхува пише за българскта Мафия , така или иначе Държавата няма да се наеме с това
33
9
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Що за безсрамно сравнение!!! При Тодор Живков народът благоденстваше, при Борисов над народа се извършва геноцид!!!
32
12
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Вярно е, че Борисов повече власт няма да види.Всички патриотични, прогресивни сили начело с БСП ще направят съюз в които ще влязат ДПС и патриотите ... и край ЕС / Натоздравей СССР !