Ще бъде ли признато българското малцинство в Албания?

България изпусна възможността това да се случи още през 1993 г.
Обновена: 4 окт 2017 13:33 | 11 фев 2017 14:38, Елка Василева
151
Ще бъде ли признато българското малцинство в Албания?
Кадър: Bulgaria ON AIR

Още през 1993 година България изпусна възможността да бъде признато българското малцинство в Албания. Това коментира в предаването „Брюксел 1“ на Bulgaria ON AIR бившият ни посланик в Албания и Косово Боби Бобев по повод искането на евродепутатите Ангел Джамбазки и Андрей Ковачев за признаване на малцинството ни в Албания.

През изминалата седмица комисията по външна политика на Европейския парламент прие доклад на Европейската комисия за Албания, в който бяха отразени поправки на българките евродепутати.

Пред Милена Милотинова Бобев обясни, че през 1993 година, когато по покана на Жельо Желев у нас идва албанският президент Сали Бериша и е подписано споразумение за приятелство и сътрудничество между двете страни, България е пропуснала да добави текст в споразумението, както са направили Гърция и Румъния за тяхното малцинство.

Дипломатът си спомня как при визитата през 1993 година албанските гости публично признали, че в страната им има българско малцинство, но по въпроса не било направени нищо.

Според Боби Бобев инициативата на българските евродепутати е добра. В Албания има около 30 000 - 40 000 славяни, които се делят на българи и македонци. „Позицията на Албания винаги е - прави сте. Нямаме нищо против, но се разберете с македонците“, каза още бившия посланик.

По думите му Югославия никога не е искала този въпрос да бъде повдиган, защото ако се признае българското малцинство в Албания, веднага възниква въпросът какъв е характерът на славянското население в Македония, която се оказва и от двете си страни заобиколена с българи.

По повод изказването на американския конгресмен за подялбата на Македония между България и Косово българският дипломат коментира, че деята е екстравагантна и няма да доведе до някакви последствия.

Но ако хипотетично приемем, че нещо подобно стане дали в Македония (за която от 15 години се говори, че ще се наложи кантонизация), дали в Босна и Хрцеговина, или друга страна от Западните Балкани, „ефектът на доминото“ е най-големият риск, защото районът на Балканите като цяло е нестабилен и проблемен.

Експертът Алекс Алексиев коментира, че конгресменът Дейна Рорабакър няма голямо влияние в Конгреса. С изказването американският политик е искал да каже, че в Македония има напрежение заради увеличението на албанското население, докато славянското намалява. Рисковете от такава идея са значителни, но рисковете да се достигне и до вътрешни противоречия в Македония (заради увеличаване на албанското население) също са значителни, коментира експертът.

Вижте повече във видеото на Bulgaria ON AIR:

Цялото предаване можете да видите от 17:30 часа по Bulgaria ON AIR

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


151
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
26
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонименне е религията, доказано.
25
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
А пък исляма е единственото "свързващо звено" за т. нар. турска нация!....А кое е "свързващото звено" за т.нар българска нация?
24
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До 1453ади стига се обяснява като в анадолска сапунка сакъзлокум на пръчка, хихихи, хохохо, хък, мък, *** тъй, *** инък...пусни го това българско гражданство най-сетне, утре ви дават визите за Юропа, само, бррр, да не те нарочи сюлимана за гюленист, че ще трябва пак да те мъкнем на гърба си.
23
13
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Бил съм два пъти в Малайзия Преспа, Северозападна Албания. Езикът, който говорят местните е смесица от македонски и албански, но не и български.
22
9
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
То е по-скоро македонско.
21
11
 
4
 
! Отговори
1453 преди 7 години
Наистина трябва да се направи изследване за това, ако хората с двойно граждаство се от кажат от българското:-):-):-)населението на България колко ще остане:-) Направето го вие патриотите айде на стачка:-) то първото, което е вашите депутати ще откажат, защото, колкото повече население покажат, толкова пари им се отпускат от ЕС:-):-):-) А знаете ли защо България уж продава ток на Турция, нима защото Турция има нужда от това:-) знаете ли за споразумението по въпроса:-)
20
11
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ако изселниците се откажат от българското си гражданство както българите по чужбина в България ще останат само РомБули.
19
11
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"Щом не си казваш, че си българин, вземи се откажи от гражданството си":-):-) няма да го напривим, знаеш ли защо:-) защото изселниците, които са хиляди ако тръгнат да го правят България ще фалира:-) трябва да ни платат стажовете. Пък и отделно, когато ви се отпускат от ЕС субсидии, гледат общия брой на населението "колко хора има с бг граждаство":-) сумата се отпуска според това и пак не стигат, вие със собствени възможности пътища не можете да си направите, нито ограда:-)мислим за вас:-)
18
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До АнонименДобруджа по плана срещу България беше след Македоноидия, обаче румънците трябваше първо да ни върнат северната част, после съответно ударна добруджанация по сталински тип с малко кьотеци и ей ти още едни шльокащи към Античкирия.обаче на румънците твърде много им се услади излаза на море и не рачиха да дадат своя принос за бъдещата Бал.канска Совецка Федерация, сформирана тържествено от десетина български държави с всевъзможни диалектни помъчедони
17
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До ЕРДОГАНЯ стига спамил, много си научен нещо. И не крещи с големите букви.
16
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До MakedonetsНяма такива нация, нито писменост - всичко е измислено и насила прокарано от оня т*ъпанар Георги Димитров по нареждане от североизток. Дай сега и Тракия да направим и Добруджа и Дунавска държава... Това са си български области и съответни диалекти.
15
4
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
В Българя има гърци, турци, власи, сърби, румънци и т.н...но в съседните ни държави нито един Българин.Абе скрийте се пропагандисти долни.
14
7
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"До сега не съм казал, че съм българин:-) имам двойно гражданство да. Не съм виновен за това, че съм роден в България:-):-):-)"Щом не си казваш, че си българин, вземи се откажи от гражданството си - за какво ти е, щом ще го криеш? :) Хем на нас няма да ни липсваш, хем няма да те притеснява, че трябва да не казваш нещо...
13
2
 
12
 
! Отговори
ми нормално е преди 7 години
До Анонимен 8Българина се захваща с политика за да оправи себе си!България му е последната грижа!
12
2
 
8
 
! Отговори
1453 преди 7 години
"и особено като сгазите лука, викате "българин съм""А и по скоро тези, които са сгазили лука:-) са от махалите:-)Те когато им оттърва са "българи" или пък "турци", зависи какво ги оттърва:-)
11
19
 
10
 
! Отговори
Makedonets преди 7 години
Niama bugari v Albania,tova sa makedontsi. Tova e otdelen, dreven narod, dokazatelstvaima dostatachno. Turtsite po Rodopite gi napravihte bugari i hristiani NASILA, makedontsiteniama da se dadem!
10
10
 
10
 
! Отговори
1453 преди 7 години
До сега не съм казал, че съм българин:-) имам двойно гражданство да. Не съм виновен за това, че съм роден в България:-):-):-) Не малко хора са из европейските държави, тогава след извествно време младите българчета ще се скрият зад холандско, немско и т.н паспорти, а те виновни ли са за това?
9
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До 1453тука по избори и за фондациите се мислиш един, но в чужбина всичките двойнограждани се криете зад българския паспорт и особено като сгазите лука, викате "българин съм"
8
1
 
18
 
! Отговори
а1 преди 7 години
Хайде първо да признаем и да защитим правата на българите в Бг!!!!
7
2
 
11
 
! Отговори
наблюдател преди 7 години
За съжаление тези българи Албания в по-голямата си част вече са помакедончени. През 1993 може да ся били българи, но вече не са. БЮРМ полага активни усилия в тази насока. Открити са македонски училища в Албания с учебници от Македония, щетат емисари. Така и така макетата губят БЮРМ, но се споразумяха с албанците, че за да дадат права в БЮРМ, трябва да получат българското малцинство в Албания като разменна монета.