2017-а: Работим 2 месеца повече за пенсия!

2037-ма: 40 г. стаж и възраст 65 г. за мъжете и жените
22 фев 2017 08:42, Златко Желев
30
2017-а: Работим 2 месеца повече за пенсия!
Снимка: архив, Булфото

Подробни обяснения за плавното повишаване на възрастта за пенсиониране и необходимия трудов стаж публикуваха от Националния осигурителен институт (НОИ). Такъв тип обяснения се разпространяват за първи път от приемането на пенсионната реформа през лятото на 2015 година.

През настоящата 2017 г. ръстът  на възрастта за пенсиониране се повишава с още два месеца, както е планирано.

Така за жените вече е необходим стаж с два месеца повече – 35,4 г., а за мъжете – 38,4 г. Възрастта за оттегляне от работа за първите вече е 61 г., а за вторите – 64 г.

С този тренд от два месеца на година през 2037-а границата трябва да бъде изравнена за двата пола: стаж – 40 години и възраст 65 години.

От НОИ разясняват, че ако някой няма право на пенсия по условията, показани в таблицата, то следва да опита по реда на член 68, ал. 3 от Кодекса за социално осигуряване (КСО). Там е указано, че за да  получиш пари за старост от държавата, трябва да имаш минимум 15 години действителен стаж. Това се проверява в НОИ и когато се потвърди, експертите преценяват каква сума да се отпуска месечно на дадения човек.

Оттам допълват, че за тези с реален стаж от 15 години на този етап пенсията е 137 лева и 17 стотинки.

Как се определя средномесечният осигурителен доход, който е основен за размера на пенсията?

Това на практика са вноските, които ни се удържат всеки месец върху заплатата. Десетки са случаите, при които дадена дейност се счита за стаж, но не се взема предвид за определянето на пенсията. Ето част от тях: времето на наборната или алтернативна служба, отпускът за бременност и раждане. И още: при осиновяване на дете от 2- до 5-годишна възраст и за отглеждане на дете без право на парично обезщетение.

Когато човек е осигурен по едно правоотношение за всички социални рискове и пострада при трудова злополука или се разболее заради работата си, тогава доходът му може да претърпи корекции.

"Тогава средномесечният осигурителен доход, от който се изчислява пенсията за трудова злополука или професионална болест, може да се определи и от дохода, върху който са правени осигурителните вноски за всички социални рискове", обясняват от НОИ.

Изключения от правилото

Изключение от общия принцип за пенсиониране осигурителният кодекс прави за няколко категории лица. Сред тях са военнослужещите, държавните служители, включително тези от ДАНС, следователите, офицерите и сержантите от НСО, някои от служителите в Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението", водолазите и резервистите на активна служба.

Повечето от изброените придобиват право на пенсия при навършване на възраст 53 г. и 27 г. общ осигурителен стаж, от които две трети действително изслужени по закона, по който са работили. От 1 януари на всяка следваща година възрастта за пенсиониране се увеличава с  два месеца до достигане на 55 г. през 2029 г.

Служителите на длъжност "водолаз" в Главна дирекция “Пожарна безопасност и защита на населението” на МВР придобиват право на пенсия 10 г. по-рано – при навършени 43 г. и 15 г. на длъжност "водолаз" в тази дирекция. За тях от 1 януари на всяка следваща година възрастта се увеличава също с два месеца до навършването на 45 г. през 2029 г.


30
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
26
0
 
1
 
! Отговори
Ха ха -продължение преди 1 година
Продължението качих преди 2 часа, но е изчезнало.
Та, значи, Вашият покровител да ви уреди към колективи, разработващи няколко проекта. Няма да работите, ще работят онези, дето нямат връзки, а вие ще взимате наравно с тях парични бонуси.
След приключването на проектите, с одобрението на покровителя си, ще публикувате обобщените резултати от единия от тях.Това ще бъде Вашият хабилитационен труд и ЩЕ СТАНЕТЕ ДОЦЕНТ. Като такъв ще "работите"(дремете) в БАН до 65 г.,независимо дали сте мъж или жена!
25
0
 
2
 
! Отговори
Ха ха ха ха ха преди 1 година
Да ви светна.
Без да си давате зор, може да направите 40 г. трудов стаж. Но само при условие, че намерите съответните връзки и, веднага след дипломирането си, станете редовен докторант в БАН (стипендията е добра, трите години на докторантурата се зачитат за стаж). После ви назначават в БАН на научна длъжност. Гледайте да се уредите в някой от онези институти, чиито "учени" са длъжни да се явяват в сградата на института само веднъж седмично, за 2-3 часа - във вторник следобед. - Продължение
24
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ей, умници, а който на 65 има стаж 48 г ще му дадете ли повече пенсия? Или като стигне 40 да спре да работи до 65г. Да е точно.
23
0
 
1
 
! Отговори
Корекция на 23 преди 1 година
"напиПват същината"
22
0
 
3
 
! Отговори
В прав текст преди 1 година
№2, "Тттт"(№6), №8, №9 и №19-20 напиват същината на един от най-важните проблеми.
Някой ще изчисли ли най-после колко са здравите индивиди на възраст 18-65 г., които изхранваме чрез социални помощи?
И като прибавим към тях и фалшивите инвалиди, които също хрантутим, ще се види колко кърлежа носим на гърба си. Но те не бездействат - ударно създават деца и ги възпитават по свой образ и подобие, а ние изчакваме, докато успеем да се стабилизираме така, че да осигурим прилични условия поне за 1 дете!
21
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Факт

От тези 27 години 17 са управлявали твоите хора - ФАКТ и три пъти фалираха - друг ФАКТ
20
1
 
10
 
! Отговори
Вихър Райчев преди 1 година
А ако има България през 2057-ма,60 години стаж и 95 навършени години.Хвала на ОЙРО съюза,поклон!
19
0
 
3
 
! Отговори
1123 преди 1 година
Исках да кажа на социални помощи, а не на социални пенсии.
18
0
 
13
 
! Отговори
1123 преди 1 година
Че пенсия няма да видя е ясно. Но защо внасям осигуровки тогава?? Ако ги събирам в банка колко ще са, когато дойде време да се пенсионирам? Ами ако се гътна преди пенсия? Винаги парите остават за мен или за децата, а не за крадливите политици или да храня зелени колорадски бръмбари на социални пенсии.
17
2
 
4
 
! Отговори
Факт преди 1 година
Има пенсионер - има проблем,
няма пенсионер - няма проблем.
Това е веруюто на управляващите от 27 години демократи в България.
А би трябвало да е нещо друго: има икономика в България - няма бедност, има и за пенсионерите.
16
1
 
2
 
! Отговори
Факт преди 1 година
При тези пенсионна и социална система, които ги има в България в последните десетилетия, няма друго решение, освен вдигане на възрастта за пенсиониране с цел да остават все по-малко пенсионери. Тъй като жените живеят по-дълго от мъжете, следващата стъпка ще е възрастта за пенсиониране на жените да стане по-висока от тази на мъжете в България. Примерно 70 за мъжете и 75 за жените, но това разбира се няма да стане веднага и изведнъж. Също така пенсиите ще се изравнят около социалната пенсия.
15
1
 
15
 
! Отговори
Xxx преди 1 година
Смешна държава,на много хора ще им се наложи да живеят с 137 лв и 14 ст ако въобще доживеят дотогава,иначе Бойко се бие в гърдите ,палячо !!!
14
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Факт
Е, те за това и пенсиите им стигат колкото да си купят свещи. Не се ли сещаш, че и на запад има нещо наречено "ранно пенсиониране", ама ако избереш тая опция си или жив-умрял или имаш доста добри странични доходи.
13
4
 
14
 
! Отговори
Циник до Факт преди 1 година
Факт е единствено, че у нас червените кърлежи още ги има!
12
4
 
5
 
! Отговори
Джендо Лондонера преди 1 година
Как сти уа сладури
11
6
 
24
 
! Отговори
Факт преди 1 година
А при "лошия" Бай Тошо жените се пенсионираха на 55 години, мъжете на 60 години и тенденцията беше възрастта за пенсиониране да се намалява. Факт!
10
2
 
19
 
! Отговори
Мазен депутат преди 1 година
Аз пък искам да не се пенсионирвам.....
Искам до гроб да съм депутат!
Искам и вие робите да се осигурявате и да умирате по работните си места....
9
0
 
32
 
! Отговори
Циник до 9 преди 1 година
Важното е издиславите да са добре! БХК иска така
8
0
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
скапана работа ,цял живот бачкаш за да работиш и да храниш още 2-3 социално "слаби".и гушваш букета преждевременно.
7
0
 
30
 
! Отговори
Циник преди 1 година
Биобългарите намаляват в геометрична прогресия - младите си заминават.Старите си умират от инфаркти, инсулти, рак ( водещи сме в Европа) както е тръгнало - скоро няма да има нужда от пенсионни фондове.
Малцинствата са на социал - тях пенсията не ги интересува.