Референдум и повече права за Ердоган? "Не!" изкрещя ДПС

Движението се обяви против предстоящия референдум в Турция
5 апр 2017 19:52,
193
Референдум и повече права за Ердоган? "Не!" изкрещя ДПС
Снимка: архив Reuters

Движението за права и свободи разпространи позиция на партията по повод предстоящия на 16 април референдум в съседна Турция.

Движението се обяви против предложените промени, които според тях ще дадат прекомерна власт на президента Реджеп Тайип Ердоган. Те подчертават, че промените ще променят не само Турция, но ще засегнат и Балканите, Европа и света.

"Ердоган иска да бъде едновременно президент, премиер и партиен лидер. Без механизми за контрол и баланси", посочват от ДПС.
"
Референдумът застрашава демокрацията, спазването на основни права и свободи, както и върховенството на закона. Затова всички демократични сили и държави трябва да заемат категорична позиция още днес. За да не бъде късно утре!", зоват от ДПС.

"Кемалисткото държавно устройство превърна Турция от "болния човек на Европа" в световен икономически, военен и политически колос", подчертава се още в позицията на ДПС.

Целият текст на декларацията:

На 16 април Турция ще гласува на референдум конституционни промени, които ще я променят завинаги. И не само Турция. Но и Балканите, Европа и света.

Ердоган се стреми да получи безконтролно цялата власт в държавата. Ердоган иска да бъде едновременно президент, премиер и партиен лидер. Без механизми за контрол и баланси.

Референдумът застрашава демокрацията, спазването на основни права и свободи, както и върховенството на закона.

Затова всички демократични сили и държави трябва да заемат категорична позиция още днес. За да не бъде късно утре!

Ние, като представители на ДПС, с над 30-годишна история, с основна кауза защита на правата и свободите на човека, върховенството на закона и демокрацията, казваме категорично НЕ:
-       НЕ! на грубото потъпкване на правата и свободите на човека;
-       НЕ! на липсата на свобода на словото в публичното пространство и на практиката да се арестуват и "въдворяват" свободомислещи интелектуалци и журналисти;
-       НЕ! на фасадната и лъжлива демокрация;
-       НЕ! на насилието и диктатурата във всичките им форми;
-       НЕ! на режисирани и контролирани "опити за преврати" срещу утвърдени ценности и норми на Демокрацията;
-       НЕ! на унизяването на армията, прокуратурата, съдебната система и държавната администрация;
-       НЕ! на трансформацията на външната политика от "нулеви проблеми със всички съседи" във заплашителни и агресивни действия към всички съседи;
-       НЕ! на преобразуването на Кемалистка Република Турция в Султанат, защото тя става вредна не само за съседите си, за региона и за света, но най-вече за себе си!

Кемалисткото държавно устройство превърна Турция от "болния човек на Европа" в световен икономически, военен и политически колос. За да остане Турция такава: НЕ! на референдума!

Бог да ни е на помощ! Амин!
ПРЕДСЕДАТЕЛ:
МУСТАФА КАРАДАЙЪ

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


193
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
36
12
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Бог да ни е на помощ! Амин!ПРЕДСЕДАТЕЛ:МУСТАФА КАРАДАЙЪ===Бре, доживях мюсюлманин да ползва "Амин!" накрая на словоизлиянието си, което си е християнско.
35
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Интересна позиция. Значи и Ахмед Доган смята, че опита за преврат е режисиран и контролиран от самия Ердоган. Жалко че нашите и европейските медии запяха в хор с официалната пропаганда на Анкара. За мен всичко беше лошо скалъпен фарс. Оказва се, че на вдигнатите по уж учебна тревога наборни войници били раздадени халосни патрони вместо бойни. За това "спонтанно" събралите се граждани-ислямисти бяха толкова смели, хвъряха се като тигри и ги обезоръжаваха с голи ръце.
34
5
 
5
 
! Отговори
ЕРДОГАН преди 7 години
ИМАМ ЕДНА МЕЧТА. ДА ВИДЯ ВСИЧКИ ТУРЦИ С МУСТАЦИ И ФЕ-СОВЕ, А ЖЕНИТЕ С ФЕРЕДЖЕТА И ШАЛВАРИ.
33
0
 
3
 
! Отговори
шил хамешим преди 7 години
От години Ердоган осъществява хибридна окупация на български територии! ТОВА Е ВАШ ПАТЕНТ И УСПЯХТЕ ПОЛОВИНАТА ДА ОТКУПИТЕ ЗА СТОТИКИ. Е ВЕЧЕ СИ ИМАТЕ РЕЗЕРВНА СИГУРНА ДЬРЖАВА
32
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До турчинаИска "Да спасим и Турция"
31
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Бог да ни е на помощ! Амин!..Хм, звучи като закана!
30
7
 
7
 
! Отговори
турчина преди 7 години
Ще бъде интересно. Остана една седмица. От ДПС са сърдити на Ердоган защото вече не са "балансьор".Според мен трябваше да си замълчат. Хидролога излиза от релси.
29
0
 
4
 
! Отговори
брат-чет 33 преди 7 години
Тююю да му се невиди - изпуснахме Турция от брат-ската прегръдка
28
2
 
11
 
! Отговори
luckyman преди 7 години
От години Ердоган осъществява хибридна окупация на български територии!
27
6
 
9
 
! Отговори
България /т.е.Доган/ преди 7 години
се меси във вътрешните работи на "демократична" Турция.
26
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
1 Призовавам потурчените българи в турция и2 малоазийските българи наричащи се кюрди да подкрепят кемалистката държава и да се опълчат на ЕрдоГаня. Призовавам побьлгарените турци да по хигиенични в устните кухини
25
3
 
9
 
! Отговори
пророка преди 7 години
прогноза: хидроинженера ще вкара това, което е останало от българия в голяма беля! и накрая ще излезе, че работейки "за българия", в същност е работил против българия
24
12
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ахмед Доган е обикновен терорист. Комунист, ром, агент, шпионин. Хидро-имжинер. Алкохолик.
23
7
 
13
 
! Отговори
К преди 7 години
Призовавам потурчените българи в турция и малоазийските българи наричащи се кюрди да подкрепят кемалистката държава и да се опълчат на ЕрдоГаня.
22
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Всеки лидер на партия има право да представи и осведоми своя електорат относно позицията на партията по предстоящия референдумаСАМО МУСТАКАТИЯ НЯМА ПРАВО ОСОБЕНО В ЕВРОПА В ХОЛАНДИЯ ПЬК И ПАРТИЙЦИТЕ МУ муха
21
2
 
3
 
! Отговори
Меди е за премиер. преди 7 години
Ведньж питаха меди за премиер каза си народа още не узрял Сега гледам е презрял.
20
12
 
13
 
! Отговори
турчина преди 7 години
Турция не стана колос благодарение на кемалистите. Преди Ердоган Турция беше по зле от България при Виденов. Имаше единствено армия с американски оръжия. Моля агент Сава, Христо Бисеров и Пеевски да си гледат бизнеса. Е, бизнеса с контрабандни цигари в Близкия Изток през Турция вече е само спомен.
19
7
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ДПС пак доказа, че е руска партия !ДОСТ е турската.
18
9
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"Това не е ли намеса във вътрешните работи на Турция. Нали ривахме че Турция се намесва във нашите вътрешни работи. Дякон Ахмед Дръндарски прави същото !"Аз не чух извинение от турската власт за намесата във вътрешните ни работи, така че Доган има пълната свобода да отвърне на Турция по същия начин. С турските камъни по турските глави.
17
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ЕРДОГАНЧЕТАТА ВЕЧЕ СА НАД 80 МИЛИОНА без туркмените60000000 беше преди 30 години СВОБОДА РАВЕНСТВО БРАТСТВО долу империалистите