Радев оцени: Въоръжените сили са в преломен момент!

Има политическа недалновидност и недофинансиране, смята той
20 апр 2017 14:15, Анисия Иванова
17
Радев оцени: Въоръжените сили са в преломен момент!
Снимка: БТА

Въоръжените сили на Република България се намират в преломен момент от своето развитие заради политическа недалновидност, системно недофинансиране и кампанийност. Това каза президентът и върховен главнокомандващ Румен Радев, който участва днес в честването на патронния празник на Военната академия "Георги Стойков Раковски". 

"Последният отчет на Министерство на отбраната за състоянието на отбраната и въоръжените сили е ясен и безпристрастен. В него се констатира, че те са в състояние само частично да изпълняват задачите по мисиите, произтичащи от конституционните задължения по гарантиране на сигурността, суверенитета и териториалната цялост на страната", заяви президентът.

Според него причините са до болка познати – липса на съвременна техника и оборудване, на средства за пълноценна военна подготовка, нисък социален статус на военнослужещите и застрашителен отлив на личен състав.

По думите му за преодоляване на тези негативни тенденции държавното ръководство предприема мерки.

"Вече са приети важни проекти за инвестиционни разходи и е гарантирано тяхното финансиране. Още повече – като членове на най-мощния отбранителен съюз България твърдо ще следва политиката на постигане на 2% разходи за отбрана от БВП, 20% от които за инвестиции", допълни още държавният глава.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


17
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
0
 
2
 
! Отговори
ognyanz преди 7 години
Трябва да им се дава кураж на военните, и е добре, че Радев го прави. Стара истина е, че народ, който не храни своята армия, ще храни чужда.
13
0
 
3
 
! Отговори
БНА преди 7 години
Въоръжени ? Пък и сили ? Звучи много пресилено.
12
4
 
3
 
! Отговори
големият Лезбовски преди 7 години
И тоз - поредният регистратор на събития .
11
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Прав е човека-военнопромишления ни комплекс вече дори ластици за прашки не може да прави,а личния състав още не е минал уроците за защита на отечеството чрез наличните-в изобилие : 1.Информационни мъгли на Гарелов и Сидеров,2. Приказки за гласност и демокрацията на бракоразводния адвокат Петърчо Стоянов, 3.Комарджийски трикове на Негово Нищожество цар Симеон и 4."Бойни" похвати с пожарникарски маркучи по методите на произведения от бившия главнокомандващ Г.Първанов генерал бай Х-У!
10
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Много ли е сигурен,че сме членове на най-мощния военен съюз?И наистина ли е отбранителен!Ако е толкова сигурен защо не поръча едно достатъчно широко национално проучване.Ама срама ще е голям,след това,че затова не им се иска!Продадоха се заради обучения в колежи зад Океана.
9
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Имаме пенсионери войници. Добре е, че младите няма да бъдат притеснявани при военен конфликт и спокойно ще си пушат тревата и ще гледат репортажите на Битиви за събитията.
8
1
 
6
 
! Отговори
До 5... преди 7 години
Така е....само ще допълня,че на натото изобщо нямам доверие....а вие?
7
6
 
10
 
! Отговори
Np преди 7 години
Няма,проблеми. Каракачанов военен министър и наборниците отиват за кръвен данък на аскера.
6
30
 
14
 
! Отговори
фатмак преди 7 години
с всяка проява на гумен главев се гордея все повече, че не гласувах за това недоразумение...
5
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Нужна е изцяло нова концепция за българската армия. Настоящата такава от "натовски" тип очевидно не работи добре и превръща и най-добрите ни военнослужещи в чиновници с тефтерче в ръка. Румен Радев сам загатна за таква концепция по отношение на военновъздушните сили на няколко пъти. Затова трябват повече интелигентни и творчески настроени хора в министерството на отбраната. Не съм съгласен със становището, че всичко е заради пари. Основна причина е да, но да защитаваш родината е и призвание.
4
24
 
6
 
! Отговори
Бента преди 7 години
Хе-хе черната станция Радев
3
6
 
21
 
! Отговори
Fritz преди 7 години
То като ги гледам по парадите, не гледам войници ами чували с картофи! Разплути, мърляви, разпасани, с едни смачкани физиономии ...
2
22
 
10
 
! Отговори
ЦК наЕвроатлантисите преди 7 години
Абе този радев ткак говори, че докато каже втората дума забравяш първата. Ама нищо де той е сламката за българските удавници.
1
9
 
9
 
! Отговори
ЦК на Либерастите преди 7 години
Абе друго си беше при Костов и Царя когато се продаваха военни активи за жълти стотинки даже жилезата бяха на 5% от номинала за скрап! Другарите от ЦК яко захлебиха за себе си и чуждестранните доброжелатели!Това е далновидност айде стига с това въоръжаване, трябва ни гей парад а не военен парад!