Смени и промени: Павлова, Рашидов – кой, как, защо и кога?

Водещи министри оглавяват нови министерства
Обновена: 3 май 2017 19:47 | 3 май 2017 16:15, Екип на Dnes.bg
68

Министър-председател: Бойко Методиев Борисов. Снимка: Булфото

Интересни размествания и смени на утвърдени министри на Бойко Борисов се виждат в състава на третия му кабинет. Лиляна Павлова вече не е регионален министър, а министър за европредседателството, Екатерина Захариева не е правосъден, а външен, Цецка Цачева не е шеф на парламента, а правосъден, а министърът на културата в два мандата Вежди Рашдов остава депутат.

Това стана ясно черно на бяло, след като ГЕРБ обявиха официално състава на новото правителство.

Още по темата

Новината бе съобщена по мейл - без официални кадри и без официални изявления от лидерите на партиите в новата коалиция. Опозицията също не пожела да бърза с коментарите преди новите министри да се закълнат. 

Някои депутати обаче все пак се решиха да направят коментари на предложения състав. 

"Няма промени, има ново правителство с приоритети, което през последните две седмици беше договаряно не от гледна точка на това кой да стане минстър, а да се намерят подходящите хора на подходящите позиции", каза Тома Биков от ГЕРБ.

Той беше категоричен, че преместването на Лиляна Павлова от регионалното министерство в това за европредседателството не е свързано със сканадалите около магистралите в последните дни. 

"Лили Павлова е най-успешният регионален министър в целия преход. Тези скандали с магистралите са тактика на БСП - да не говорим за Гергов, да говорим за магистралите. Хвърлят кал във вентилатора и по този начин си мислят, че общественото внимание няма да е насочено към техните проблеми", каза Биков.

Според него решението на Вежди Рашидов да се оттегли от министерския пост е свързано с тежката му болест. 

"Той беше 8 години министър на културата, със сигурност не му е детската мечта да изкара 12 години там. Това е много тежка позиция, виждате че има атаки срещу него, които ми приличат на активни мероприятия отвреме навреме", каза още Биков. 

Той изрази надежда, че новият вътрешен министър, депутатът от ГЕРБ Валентин Радев, ще бъде посрещнат с доверие от системата, защото той го заслужава. Радев е бивш зам.-министър на отбраната. 

Ивелина Василева, която бе екоминистър във втория кабинет на Борисов, не приема драматично смяната й с Нено Димов. 

"Не го познавам, но профилът му и биографията показват, че има опит в сферата на опазване на околната среда и опит да се справи с управлението на МОСВ, което е изключително сериозно", каза тя и обяви, че Димов може да очаква съдействие от нея. 

Василева, която остава депутат от ГЕРБ, обясни, че ще продължи да работи за опазване на околната среда. 

"Не са търсени точни аритметични пропорции при избора на министри, а екип, който да работи", коментира на свой ред съпредседателят на "Обединени патриоти" Волен Сидеров. 

"Лидерите на ВМРО и НФСБ стават вицепремиери и това е ясен знак за поемане на отговорност. Застават като гаранция, че ние се ангажираме с цялата отговорност и съзнанието, че участието във властта носи негативи", коментира лидерът на "Атака".

Той обясни, че коалицията с ГЕРБ е била възможната коалиция и вотът на хората.

"Запазваме критичността към ЕС, но реалностите са такива. Не искаме нестабилност, конфронтации, макар че такъв образ ни беше създаван през годините. Сега ще се види, че патриотите сме хора конструктивни, а не обратното", заключи Сидеров.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


68
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Нищо ново, нищо, нищо,нищо........
14
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Върти суче, дорде разбере че той там е излишния да смени себе си първо.Боже Боже почна се по 60 статии за тоя на час.
13
4
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Рашката след направената услуга на Киро Японеца да премахне къщата в центъра на София, като културен паметник щеше да е много нагло да остане.
12
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"Той беше 8 години министър на културата, със сигурност не му е детската мечта да изкара 12 години там. Това е много тежка позиция, виждате че има атаки срещу него, които ми приличат на активни мероприятия отвреме навреме", каза още Биков.Пише се "от време на време", журналистчета. :D
11
2
 
21
 
! Отговори
ОБЕДИНЕНИТЕ МАФИОТИ преди 6 години
СА ГЛАДНИ ПРЕГЛАДНЕЛИ
10
5
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"Той беше 8 години министър на културата,...................................ГЕРБ ИМАШЕ 2 УПРАВЛЕНИЯ - 3,5 ГОДИНИ И 2 ГОДИНИ - ОБЩО 5,5 Г- . КАКВИ 8 ГОДИНИ СПРЯГА ТОЗИ.
9
5
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Хахаха! Как само се крият зад имунитета си гербаджийските крадльовци! Бокооооо! Къде са милиардите и кой ще ги плаща? Или до 2022 г. питащите няма да ги има вече!?
8
5
 
37
 
! Отговори
истината преди 6 години
Наглост и безобразия се вършат и край няма.Това не е правителство а бандитска коалиция
7
2
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Нено Димов - на Иван Костов кадърче.
6
2
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Колко трябва да е важна цеца цачева, че с рабфашката й диплома я бутат все на правосъдни постове?
5
3
 
39
 
! Отговори
К`ВО ОБЩО ИМА БСП преди 6 години
ТОЗИ БИКОВ НЕ Е ЛИ ЧУЛ, ЧЕ ПРОКУРАТУРАТА РАЗСЛЕДВА КРАЖБАТА НА 50 МИЛИОНА ОТ МАГИСТРАЛА МАРИЦА 1 ПО ИСКАНЕ НА СЛУЖБАТА ОЛАФ
4
3
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Старата песен на нов глас.
3
20
 
10
 
! Отговори
toto преди 6 години
До тук, ДОБРЕ ! Да видим, какво ще стане по-нататък......
2
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
KATO E TEGKO BOLEN ZASHTO OSHTE NE E UMRYAL.
1
45
 
13
 
! Отговори
гербисто-патриот преди 6 години
Браво на Бойко, много добър кабинет се прави за да управлява и ръководи народа.Добре е, че ще имаме министър като г-жа Цачева, за да може да се използват нейните качества и умения, също и минитри като г-н Горанов и г-жа Павлова. Браво и успешен мандат. Дано да запазим стабилитета ни и да няма промени.