От света за нас: Борисов с шанс да изкара пълен мандат!

Предизвикателства: Жизненият стандарт и високата корупция
Обновена: 4 май 2017 21:02 | 4 май 2017 17:30, Елка Василева
55
От света за нас: Борисов с шанс да изкара пълен мандат!
Снимка: Олег Попов / Dnes.bg

Новият (стар) премиер Бойко Борисов обеща засилен икономически растеж и увеличаване на доходите в най-бедната страна от ЕС при утвърждаването на неговото правителство в българския парламент днес, предаде Ройтерс.

Агенцията отбелязва, че освен от двете политически сили в управляващата коалиция - ГЕРБ и Обединените патриоти, новото, трето поред правителство начело с Борисов бе подкрепено и от малката популистка партия "Воля", докато социалистите и ДПС - партията на етническите турци - гласуваха против.

Още по темата

Борисов обеща да строи още магистрали и да се бори срещу контрабандата, за да се даде стимул на икономиката. Това трябва да доведе до нарастване на средната работна заплаха с 50 процента за 4 години, като в същото време подоходните и корпоративните данъци се задържат на 10 процента, цитира Ройтерс изявлението на премиера при представянето на новото правителство в Народното събрание днес.

Той обеща също да създаде специален орган за борба с корупцията по високите етажи на властта, но анализаторите са твърде сдържани към реформаторските стремежи на правителството, добавя агенцията.

Очакваният икономически ръст от 3 на сто тази година според анализаторите е недостатъчен за България, ако иска бързо да навакса изоставането от жизнения стандарт в Западна Европа, отбелязва Ройтерс.

Според изданието новото правителство въпреки крехкото си мнозинство в парламента има шансове да се задържи на власт най-малкото до юли 2018 г., тъй като опозицията не желае да подклажда политическа нестабилност през 6-месечното ротационно българско председателство на ЕС, което започва през януари.

Германската агенция ДПА прави политически портрет на премиера Бойко Борисов и посочва, че неговата партия отново е успяла да спечели предсрочните избори на 26 март, въпреки че България остава най-бедната и най-корумпирана - според Трансперънси интернешънъл - страна в ЕС. Затова, отбелязва ДПА, Борисов отново се изправя пред същите предизвикателства, като най-съществените от тях са жизненият стандарт на българите и високата корупция.

Според ДПА този път на Борисов се е наложило да търси коалиция с потенциално непредвидимия крайнодесен популистки блок на Обединените патриоти и затова е под въпрос дали сега той ще има повече шансове да извърши закъсняващите реформи, отколкото с предишния си кабинет.

Асошиейтед прес обръща внимание на обещанието на Борисов новото правителство да продължи проевропейския и пронатовски курс на България. Според АП главно предизвикателство за новия му кабинет ще бъде поддържането на стабилността в страната предвид на несигурността, царяща в ЕС заради Brexit, нестабилността в съседните Турция и Македония и страховете от нова миграционна вълна.

АП цитира политически анализатори, според които двамата коалиционни партньори вероятно ще успеят да изгладят различията си, което ще позволи на правителството да изкара пълния 4-годишен мандат.

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


55
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
44
0
 
3
 
! Отговори
стари песни преди 6 години
"Новият (стар) премиер Бойко Борисов обеща засилен икономически растеж и увеличаване на доходите в най-бедната страна от ЕС"ХАХАХХАХАХХАХАХАХАХХХАХАХХАХАААААААААААААА...............
43
1
 
4
 
! Отговори
Стамат преди 6 години
Оооооо, да! Два пълни мандата ще изкара ;-)
42
1
 
5
 
! Отговори
некой си преди 6 години
а отзивите от българия са за шанс да изкара полумандат
41
1
 
7
 
! Отговори
Питане преди 6 години
Ако България е най бедна в ЕС, а министър-председателят и най-богат - народът и най-*** ли е?
40
0
 
10
 
! Отговори
Хитър Петър преди 6 години
Новият стар бардак на Борисов ни натерсоха.
39
1
 
8
 
! Отговори
Отбор лапачи преди 6 години
По добре да изкара целия двадесет годишен мандат в "Централния Софииски Затвор".Там правителството на Боко решава съдбоносни задачи като кой се казва Женя тази нощ.Крадените пари друг ще ги харчи.
38
1
 
10
 
! Отговори
Старо куче преди 6 години
На мен ми се привижда какво ще се случи.2020! Свършват париците от EU. Боко-3, ако не е подал оставка вече-подава, защото няма от къде да се краде вече. Останалите нормални хора излизаме от EU, не че сме влезли вътре. Пушим си и си пием навсякъде. Горим си въглищата за ТЕЦ -овете до 2077 година. И кеф!
37
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Винету ще ни направи индианци.Палатки ,свещи и огнена вода.
36
1
 
18
 
! Отговори
БАБА КУНА преди 6 години
ПЪЛЕН МАНДАТ ЗА БОКО Е РАВНО НА НАЦИОНАЛНА КАТАСТРОФА ЗА БЪЛГАРИЯ!
35
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Приятел Това правителство е синоним на лицемерието , популизма ,демагогията и фалшификациите на т. н. демокрация и демократичните ценности . Уж ,,НИКОГА И ПРИ НИКАКВИ ОБСТОЯТЕЛСТВА СЪЮЗ ИЛИ ПРАВИТЕЛСТВО СЪС КСЕНОФОБИ И РАСИСТИ, ТВЪРДО И НЕПОКОЛЕБИМИ ,НИКОГА ,,Излиза че т.н. демокрация е само мантра и клише за лични изгоди НА ОПРЕДЕЛЕНАА СВЕТОВНА ВЪРХУШКА .Като цяло т.н. демокрация беше навряна зад тоалетната и наднича от там .
34
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен40 Психо !!!
33
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До свободен Така реши Козяк и ЦИК .
32
5
 
6
 
! Отговори
свободен преди 6 години
народът така реши .... нека бъде волята му!
31
20
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Бойко е Велик политик и държавник
30
9
 
3
 
! Отговори
Приятел преди 6 години
Този мандат е най-интересния от т.н. кабинети Борисов. В цивилизования свят не се правят съмнителни коалиции в името на това да вземеш властта!!!!! За това и са му неуспехите. Тази коалиция би могла да навреди и на партията и на държавата, дай боже да не стане така. Дано да не вдигнем още представителството на БСП в последващият парламент / след този така обещаващ и сигурен четири годишен мандат/.
29
1
 
17
 
! Отговори
Дреци преди 6 години
Бля бля бля е цялата статия. Едните само се надяват да си останем "про" ЕС и Нато.... 3% икономически ръст....тя инфлацията е толкова, буксуваме на място....та жизнения стандарт няма да мръдне. При 65% БВП търговия и услуги, нищо няма да се подобри. Трябва 6-7% ръст за да има смисъл.
28
19
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Предпочитам властта да се предава както днес се предаде - с ръкостискане и пожелания за успех ...ОТКОЛКОТОкато в македония с насинени и залепени с лепенки глави за смях на целия святИма една значителна част от народа ... предимно неграмотни, изпаднали аутсайдери, (обикновено русофили) които с радост биха вкарали страната в хаос и дори война ... те нямат какво да губят.За радост засега са малцинство ... въпроса е докога !
27
4
 
21
 
! Отговори
ognyanz преди 6 години
Тези "от света за нас" да дойдат да поживеят в България с обещаната минимална заплата или минимална пенсия от 200 лева, и сигурно ще си сменят мнението дали Бойко ще изкара цял мандат.
26
6
 
17
 
! Отговори
George1 преди 6 години
Най много година.
25
1
 
3
 
! Отговори
Новост преди 6 години
Аз пък зелено ----- не бях виждала ,че и сатенено лъскаво !