Да купим изтребител? Да, но спрямо геополитиката в света

Народът обича армията си, категоричен е Плевнелиев
6 май 2017 14:32,
599
Да купим изтребител? Да, но спрямо геополитиката в света
Снимка: Reuters, архив

Купуването на изтребител за българските Военновъздушни сили не трябва да бъде само на базата на технически критерии, тъй като тези машини ще трябва да защитят българския национален интерес. Това каза президентът на България от 2012 до 2017 г. Росен Плевнелиев.

По думите му изборът на машина трябва да бъде и на база на геополитическата ситуация в света. "Трябва да закупим машини, с които армията не просто да лети, а трябва да може да защити българския национален интерес", подчерта Плевнелиев пред BTV

Няколко дни преди да предаде властта служебният кабинет одобри решението за избор на нов изтребител, в което на първо място е класиран шведският концерн "Сааб" със самолет "Грипен".

Предстои тежко и отговорно решение на новоизбраното правителство, коментира Плевнелиев. Според него покупката на изтребител има силен геополитически сигнал.

"Ако се случи нещо по източния фланг на НАТО, от Полша до Румъния, всички останали трябва заедно да могат да защият суверенитета и териториалната цялост на демократичния Алианс. Всеки един от тях обаче има Ф-16, а не "Грипен", отбеляза Плевнелиев.

"Ако се случи нещо по южната част на фланга на НАТО, там, където са и Турция и Гърция и всички останали до Италия – по същия начин само заедно с нашите съседи и партньори в НАТО можем да защитим българския национален интерес", допълни той.

Българският народ обича своята армия, уповавал се е на нея в трудни моменти, а тя винаги е била на негова страна, каза на празника на армията Плевнелиев.

Той подчерта, че държавното ръководство трябва да даде път на очакваната отдавна и вече спешна модернизация на армията. По думите му политиците трябва да ясно да кажат, че армията е приоритет.

Плевнелиев пожела успех на третото правителство на Бойко Борисов. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


599
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
5
 
51
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Тъкмо да го забравим и недоразумението отново се показа!
7
5
 
54
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Как не вие срам да показвате и даже да пускте безценните евроатлантически бисери на това безгръбначно същество ?. Имайте поне малко уважение към този празник.
6
8
 
67
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Защо пак на този светъл БЪЛГАРСКИ ПРАЗНИК ни показвате безродното помашко посмешище ?
5
5
 
63
 
! Отговори
Плезльо преди 7 години
Това назначено недоразумение следва да разбере, че техниката се избира по нейните качества,цена и възможности за бъдеща модернизация. Тук геополитиката няма общо. Интересно е ако в Полша стане нещо какво ще правят унгарците с техните Грипени. Не сме народ, а *** , след като търпим такива мижитурки.
4
9
 
55
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Това ли е момчето, което доставя пица на Ген. Радев ?
3
6
 
61
 
! Отговори
Гошо...Тъпото преди 7 години
Тоз от кога започна да разбира и от...изтребители.Нароченият от Тиквата и случайно избран по...погрешка,не означава,че трябва да е и...умен.
2
6
 
72
 
! Отговори
Иван Пешев преди 7 години
Гнусен, по-гнусен , Плевенелиев. Егати подмазвача е този ***, аргумента му е измислен. Все едно със Соломон Паси са от едно школо.
1
6
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Аааааа, присетих се, че трябва да си купя нови чехлиТНХ