Мажоритарният вот няма да успее в НС. Категорично!

Внесеният законопроект – класически популизъм, смятат анализатори
11 май 2017 09:30,
28
Мажоритарният вот няма да успее в НС. Категорично!
Снимка: кадър, Bulgaria ON AIR

Категорично законопроектът на ГЕРБ няма да успее и няма да има мнозинство в НС за промяна на избирателната система в мажоритарна. Около това мнение се обединиха социологът Евелина Славкова и политологът проф. Димитър Димитров.

Според двамата внасянето на законопроект за мажоритарна избирателна система в два тура е логичен популистки ход от страна на ГЕРБ с цел да спадне напрежението в обществото.

Още по темата

"Това е политическа игра на ГЕРБ - те застанаха зад референдума точно когато той имаше нужда от осиновяване от политичска партия. Ще бъде запазена избирателната система, която имаме в момента", коментира Евелина Славкова пред Bulgaria ON AIR.

Според социолога Слави Трифонов търси друго поле за изява, но нито той, нито екипът му си дават сметка за случилото се на референдума.

"Да използваш всяка вечер шоу, в което да манипулираш общественото мнение, е много сериозен проблем. Хората, които отидоха да гласуват, всъщност не знаеха за какво гласуват", каза още Славкова.

Проф. Димитър Димитров настоя, че описаната от Трифонов електорална практика не съществува никъде в Европа. Той допуска, че е възможно шоуменът да има връзки с партии, които стоят зад него. По думите му Трифонов не рискува просто ей така.

"Ще има всякакъв вот при мажоритарни избори, включително и корпоративен. Това е най-рисковият възможен сценарий. В България няма регистър на избирателите. Когато имате два адреса и пренасяте от постоянния към настоящия адрес вие манипулирате изборите", обясни политологът.

Проф. Димитров прогнозира, че премиерът ще покани Слави Трифонов да протестира пред "Позитано", тъй като БСП ще е голямата група, която ще е срещу промените в Изборния кодекс.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


28
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
6
 
22
 
! Отговори
13 преди 6 години
ТОЯ ШОУМЕН СИ ВДИГА РЕЙТИНГА,защото ГЛУПАВОТО МУ ШОУ ВЕЧЕ НИКОЙ НЕ ГО ГЛЕДА, дори мама, която до преди 10 години - не заспиваше преди да свърши.ДА АМА НЕ Е САМО ТЯ В БЪЛГАРИЯ, НА ВСИЧКИ ВЕЧЕ ИМ ДОТЕГНАХА - ЕДНАКВОТО ШОУ И ЕДНАКВИТЕ МУ ВИЦОВЕ!!!
5
13
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"Експертите" може и да са прави. Но близо 30 год. тази изборна система не донесе нищо добро. Депутатските места се КУПУВАТ точно така, както гласовете на избирателите. А после трябва да си избият парите, разбира се. :) :) :)Начина "проба-грешка" е добре известен и приложим в целия ни " политичес живот". ЗАЩО ДА НЕ ГО ПРОБВАМЕ И В ТОВА? :)))((
4
7
 
7
 
! Отговори
няма мине, ама! преди 6 години
Славиту шъ уволнява герП! той каза: давам два месеца! аре, по-бързу!
3
3
 
13
 
! Отговори
Бау преди 6 години
Съгласен съм с тези изказвания. Но даже и да мине ГЕРБ пак ще спечелят. Притеснителното е колко ще спечели ДПС.
2
10
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Хахаха Слави излъга пак около 2 млн българи да гласуват за неговия референдум. Сега ще му потърсят ли сметка? Ето колко *** и манипулируем е българският електорат, а после защо сме били най-изостанали! 20 години гледат като хипнотизирани простотиите му по телевизията, а не разбраха какъв лъжец и манипулатор е!
1
8
 
13
 
! Отговори
Гост преди 6 години
Като не успее со кротце и со благо, ще успее со кютек! Депутатите ще си изберат кой начин предпочитат. Това е.