Кирилица или маймуница? Дай на български!

ВМРО подновява инициативата си за закон за българския език
17 май 2017 14:07,
31
Кирилица или маймуница? Дай на български!
Снимка: архив "Булфото"

Визуално сравнение между кирилицата и така наречената "маймуница" ще бъде представено в парламента утре. Изложбата "Дай на български" е по инициатива на ВМРО.

Тя предвижда в кулоарите на Народното събрание да бъдат изложени 24 пана, които да представляват двойни експозиции с идентични текстове на кирилица и на т.нар. "маймуница".

Идеята е да се покаже, че дори чисто графично и естетически кирилицата е много по-издържана.

Изложбата се открива в навечерието на 24 май и е част от борбата на воеводите навсякъде да се пише на чист български език навсякъде, съобщиха от ВМРО.

Те припомниха инициативата си за писане на кирилица в SMS-и и социалните мрежи. Партията ще поднови и идеята си за закон за българския език, който да бъде внесе в парламента.

От ВМРО обясниха и че по време на изложбата ще бъце припомнена инициативата на Асоциация за социална отговорност и развитие чрез иновации, подкрепена от ВМРО. Тя е за петиция, адресирана до Европейския парламент, с настояване кирилицата да бъде утвърдена като част от общоевропейското културно-историческо наследство.

От Асоциацията предлагат и да се въведе задължение към производителите на дигитални и електронни устройства, предназначени за общоевропейския пазар, да ги пригодят за използване на кирилица като равноправен език.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


31
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Теб и на Мрас да те заведат няма да си доволен, защото простотията е безгранична, Айнщайн го е казал, не аз...Покажи ми проспериращата държава, не ми се прави на умник!!!Айнщайн на кирилица ли го е казал/написал?
24
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А да видим кой ще открие грешката на снимката Такава грашка виждам за втори път върху рекламни материа ли в защита на кирилицата.
23
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ех как ми писна от коментари от вида "ама това ли е най-важно, я погледнете колко ни е зле <тук се попълва>". Ами вожно е! Големите промени почват от дреболиите. Неуважението вкъщи, води до неуважение навън и до побоища, престъпления и т.н.
22
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До АнонименПокажете ми една просперираща държава пишеща на кирилица. Монголия може би, м? Или пък русия, м....-------------------Теб и на Мрас да те заведат няма да си доволен, защото простотията е безгранична, Айнщайн го е казал, не аз
21
10
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Покажете ми една просперираща държава пишеща на кирилица. Монголия може би, м? Или пък русия, м....
20
5
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
V ES na kakvo sam zadaljen da pisha kak da razbera ? Njama li njakoe ministerststvo sas hiljadi zaplatadajii vatre da se zahvane da ni opravi pravopisa v ES ? I darpame mnogo naprede.
19
0
 
4
 
! Отговори
фифи преди 6 години
До 22- Ко риечи?:))
18
5
 
3
 
! Отговори
пенко преди 6 години
Свързана ли е писменноста с майчиния език ? Каква е писменноста в Китай ? Каква е писменноста в арабския свят ? Защо Африка ,Америка, Австралия нямят своя писменност? Какво мислят японците по въпроса? Кой е сътворил латинското писмо ?На какво писмо е езика иврит ? А по-леко "ТАПИГЬОСИ"и "ТАПИГЬОСКИ" !!!
17
2
 
14
 
! Отговори
До 13 преди 6 години
Ако с тази проста смяна ще изплуваме от дъното- чудесно, обаче проблемите на българите не идват от езика, а най- вече от тиквите им.
16
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
КОЛКО МНОГО *** ПИШАТ ТУК
15
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
САМО ЕВРОПИТЕЦИТЕ ХАРЕСВАТ МАЙМУНИЦАТА, ПЪК И ТЯ ИМ ПОДХОЖДА.
14
9
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Абе тия VMRO нали имат министър на военните ? C туй ли трябва да се занимава VMRO и военните? Aми извикайте и върховнота командване на НАТО и Пентагона, щом туй е от тяхната компетенция. Uтре ако VMRO решат че трябва да пишем на руни с камъчета какво ще правим ?
13
26
 
4
 
! Отговори
ЕС преди 6 години
Да живее латиницата. Долу кирилицата.
12
34
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Българите са такива комплексари, че са се вкопчили в историята си и азбуката и живеят в някакви отминали времена. Не се погледнат че са на дъното на всички класации в момента - и за бедност, и за корупция, и за всичко.Ама видите ли, бият се в гърдите като Бай *** и не спират да повтарят - ***, *** ..а всички нормални хора ни се присмиват.Кирилицата е отживелица. Подкрепявм въвеждането на латиницата.
11
30
 
4
 
! Отговори
до 10 преди 6 години
Руската азбука, така нареченета кирилица е създадена от руския монах Константин Кириленко в Черногорския манастир и носи неговото име.Крайно време е да се разграничим от азиатските варвари ако искаме да сме в цивилизована Европа. Именно кирилицата е една от пречките да не сме равнопоставени в ЕС.Хората просто не могат да ни разберат маймуниците.
10
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Закон за българския език трябваше да се приеме отдавна със солени глоби за неспазването му. Ние сме май единствената страна в Европа, която няма такъв. У нас почти 80% от фирмите и стоките в магазините са с надписи само на латиница. Има ли друга държава, в която водата Девин и радиото Дарик да се пишат само на латиница? Във франция глобите за това са до 25 000евро. Наскоро ми показаха молба за постъпване на работа от абитуриент с 16 правописни грешки. Разбира се не го назначиха.
9
23
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Пишем на български благодарение на македонските братя Кирил и Методий. Дали пък не пишем на македоница какво мислят от ВМРО по въпроса ?
8
41
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Народ който пише на кирилица и изповядва православна вяра не ми го хвали.
7
42
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Айде стига с тая кирилица бе ? Кой пише на нея ?Само руснаците и българите - двата най-изостанали народа.Дори македонците минаха на латиница.
6
4
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Прави ми впечатление, че все повече хора се връщат към кирилицата, но това не е достатъчно, защото пак правят безобразни правописни грешки.