В парламента: Всички на крак за мъчениците от Батак

На 17 май се отбелязват 141 години от Баташкото клане
Обновена: 17 май 2017 12:46 | 17 май 2017 10:23,
62
В парламента: Всички на крак за мъчениците от Батак
Снимка: Олег Попов, Dnes.bg

С минута мълчание и ставане на крака депутатите почетоха паметта на героите от Батак. 

На 17 май се отбелязват 141 години от Баташкото клане. Според различни оценки в него са избити между 1500 и 5000 души.

Мъчениците на Батак са канонизирани от Българската православна църква и на 17 май тя почита жертвите с литийно шествие.

"Героите от Батак се жертват в името на България. Днес целта им е изпълнена, България е свободна, тя е част от Европа", обяви шефът на парламента Димитър Главчев. 

Отбелязването на годишнината от клането в Батак в Народното събрание винаги е било съпроводено със скандали и противопоставяне между националисти, патриоти и ДПС. И днес, въпреки привидното примирие, напрежение не липсваше. 

Лидерът на "Атака" и един от лидерите в управляващото мнозинство Волен Сидеров припомни от трибуната, че в четири поредни мандата партията му внася искане 17 май да бъде обявен за Ден за осъждане на геноцида на българите в Османската империя. Сидеров напомни и настояването да се издигне мемориал на мъчениците.

Той спомена и тежките политически сблъсъци в пленарната зала за това имало ли е или не геноцид по време на Османската империя.

"Радвам се, че днес няма такива битки, а всички свеждаме глави пред жертвите на Априлското въстание", каза Сидеров и благодари на председателя на парламента Димитър Главчев за отдаването на почит.

"Решението беше взето единодушно от Председателския съвет", вметна Главчев. 

Сидеров пък прочете от трибуната на парламента свидетелство на Джанюариъс Макгахан от последиците от клането в Батак, който той е посетил два месеца след зверствата. Това накара депутатите от ДПС да напуснат залата в знак на протест.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


62
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
14
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ДНК анализ и доказване на 100%То с ланга лунга няма станекак па само в България имало роби.
9
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Как си позволяват самоволно да напускат работното си място? Ако това стане в която и да е фирма, ще последват санкции и по реда уволнения. Председателя на НС, в качеството си на представител на работодателя им, да предприеме мерки и да ги санкционира, като начало.
8
3
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Това че ДПС напускат залата е едно абсолютно доказателство че са турска и работейки за Турция криминална банда. Трябва моментално да бъде забранена. А българите които работят за тях са едни жалки нещастници, предатели и продажници. Отвратителната криво разбрана българска демокрация доведе до там. Жельо направи от терористи, герой. Смениха цялата история от подмазване към Турция, и сега за благодарност, напускат залата при един факт като Батак. 27 години, срамен и позорен период в историята
7
4
 
20
 
! Отговори
българин преди 6 години
Заклеймявам всички с българско гражданство, клекнали и влезли в тези протурски етнически противоконституционни партии. Срам за тези продажници изменници.
6
3
 
25
 
! Отговори
цецо преди 6 години
Не само залата..... да напуснат България изобщо !!
5
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 4 точно цветанчо-герберския плазмодии казваше че е имало "османско присъствие", и то на ШИПКА
4
2
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Има само една история и тя казва, че в България е имало турско робство, а не "османско присъствие"!!!АКО ЗАБРАВИМ Ботев, Левски, Вазов, Стефан Караджа, баба Тонка и синовете й, Филип Тотю, капитан Петко войвода, клането в Батак, Априлското въстание, българските опълченци и т.н. - То ние вече не сме Българи!А ДПС е "Дружество за права и свободи" - т.е. няма задължения и отговорности!
3
2
 
26
 
! Отговори
Българияйййк преди 6 години
Да напуснат от ДПС и повече да не се връщат никога в залата (в знак на протест). Историята помни и Турското Робство и клането на мирното българско население от османците и колкото и нюанса сиво да се търсят, петното върху извършилите го е тъмно черно! А ние помним и учим децата си да не забравят! Поклон пред Макгахан и пред паметта на всички изклани българи (включително и неродените деца, в утробите на майките си)!
2
3
 
29
 
! Отговори
Гражданин на БГ преди 6 години
От ДПС почетоха ли паметта на убитите в клането ???
1
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Не залата страната