Президентът зад казармата но: Не сега!

"Изтеглянето на доклада за състоянието на отбраната е абсурдно"
21 май 2017 12:30,
168
Президентът зад казармата но: Не сега!
Снимка: архив, Булфото

Предложението за наборна военна служба има своите положителни страни, но към момента няма как да бъде реализирано, настоя пред БНР президентът Румен Радев, във връзка с предложението на военния министър Красимир Каракачанов да бъде възстановена наборната военна служба.

"По-скоро трябва да се фокусираме върху проблемите на кадровата армия", заяви държавният глава.

Още по темата

"Първо - хората са висшия приоритет в армията и това трябва да бъде ясно. Ние в момента концентрираме огромни за нашия бюджет ресурси в придобиването на техника. Това отдавна трябваше да стане. Изключително важно е да гарантираме интересите на хората в отбраната. Без тях, техниката няма никакъв смисъл", посочи Радев.

По думите му в тригодишната бюджетна прогноза средствата, отделяни за отбрана, като политика спрямо хората, са символични.

Радев настоя, че изтеглянето на доклада за състоянието на отбраната и въоръжените сили от Каракачанов, е абсурдно.

"Не можем да очакваме болният да оздравее, ако се скъса диагнозата", аргументира се той.

Президентът заяви, че се е стигнало до днешното състояние на армията, точно заради дългогодишното производство на "розови доклади", които замитат проблемите.

"Тези доклади само дават индулгенции на политиците, когато взимат решение по отношение на армията. Проблемите на армията могат да бъда решавани, само когато говорим истината и когато обсъждаме и решаваме реалните проблеми на армията", каза държавният глава.

"Изводите наистина са изключително тревожни. Те са реални, особено по отношение на човешкия фактор. 20% некомплект. Това е изключително много", допълни той.

По думите на държавния глава при войнишкия състав този некомплект е 30%.

"Да не говорим за социалния статус на военнослужещите. Те също са важни. Имат важни задачи", посочи Радев.

Според него този доклад не задълбава поради неговата откритост в други важни проблеми. По думите му, ако с е задълбае в състоянието на техниката и въоръжението, ще се стигне до още по-тревожни констатации.

"Давам само един пример. От всички изтребители МиГ – 29, които летят в момента, от две години би трябвало те да са на земята. Всичките летят с удължен ресурс, който върши нашият инженерно-технически състав по решение на командването на ВВС", обясни президентът и настоя, че това не е задължение на този състав.

Радев подчерта, че проблемите са сложни и не търпят отлагане. Според него министърът на отбраната Красимир Каракачанов е опитен политик със сериозен опит в Комисията по отбрана и изрази убедеността си, че той познава добре проблемите на въоръжените сили.

Според върховният главнокомандващ Красимир Каракачанов ще бъде един добър министър на отбраната, тъй като му личи, че милее истински за армията.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


168
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
4
 
7
 
! Отговори
Радев преди 6 години
Да се намалят пенсиите и заплатите на учителите за да има за руски таралясници !
16
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Мъжете олевяха, включително и Радев, щом женерал Радева зорко го следи! То след време няма да има смисъл от казарма!
15
16
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
*** пак се обяснява. как ще го изтърпим цял мандат, не знам.
14
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Като оня случаи дошла една и пратила целия клас при останалите щото била мнителна да *** какво се оказало че само тя покрила материала и сега е гузна *** тя да е само тя то рода такава имам от мнителност та това неисе зависта краи нема баце из ловеч
13
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ванчо Костов, Гейчо, Царчето и Боко Тиквоко отвратиха младите от България. Пропастта между власт и българина е огромна. Убиха обичта към българското. Кой ще служи за да пази тези подлеци, управлявали така, че България изчезва като ледник. 80 милиарда са откраднати от 1990 и изнесени. Кой младеж ще си жертва живота за Свинетка, Цецо Цървула, Тиквара, Картофка, Гергов, Корни, Влади Финансистчето, Цецка Мамата, всичкото що е крало и лъгал? Няма такива!Най-много да отнесат по един пълнител от АК 47.
12
7
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Каракачанов още си живее в соца. Казарма в днешните условия и днешното развитие е пълно безумие. По скоро нека да си създадат силна платена армия и да развиват хора които ги влече това, а не да мъчат всеки с техните измишльотини. Къде в Европа има казарми, нали сме европейци уж.
11
10
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Добре поне, че *** престана да *** против санкциите и, че Крим де факто бил руски. Сигурно се е обидил на Путин, че не го е поканил на парада за 9 май.
10
4
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Оставете го Радев, той поне е професионален военен. Представете си онази баба Цецка ако беше станала президент??? Радев иска да бъде неутрален, да угажда на всеки, което е глупаво. Замазва, маже, балансира а проблема е в предишните управници. Основна е вината на Баце.Той не иска силни военни, професионални и патриотични,защото ще им писне и като се изнервиргат, ще докарате син танк пред МС,и Баце ще напълни гащите. Скапана полиция, удушена армия, подкупна и зависима съдебна система. И Баце вечен
9
1
 
2
 
! Отговори
ГРАЖДАНИН преди 6 години
Соснование ще се притеснява защото знае как Брюксел се отнася към агенти на ДС с недоверие и не ще им даде достъп до тайните с които разполага .
8
2
 
2
 
! Отговори
генералшиот преди 6 години
не сега ***, дзапазили сме ви сичко за следващия живот. там сте всичките тото милионери, там сте всичките умни красиви и елегантни като боко тиквочоглу, там карате всичките ламбогинита и сте сяка вечер на черешата в либюмия чалга бар. изтрайте още малко и ние с нашите нови електорални единици от еритрея, сомалия и срия ще ви презаселим в тези мечтани и изградени от нас със много труд вечни ловни полета.
7
17
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Изключително елементарен индивид. Дори и за армейските стандарти. Навремето имахме старшини с по-висока обща култура и интелект от Радев. И термина "индулгенция" го употребява ни в клин ни в ръкав. Сигурно скоро го е чул и не знае какво точно означава, но му харесва да го употребява. Защото според представите му така изглежда по умен и начетен. А и журналистката не му зададе нито един неудобен въпрос.
6
6
 
3
 
! Отговори
Askn преди 6 години
Pred Monaco nema takiva problemi....pred Andora sasto...
5
0
 
15
 
! Отговори
Гошо...Тъпото преди 6 години
Силна армия се подържа от икономически стабилна и развита държава,защото са необходими големи материални ресурси.В момента армията ни е...малка,професионална,с морално остаряла бойна техника.Това и беше целта на политиците...първопрохоци на*** ни демокрация;да нямаме силна армия,за да няма кой да ги бие през крадливите ръце.Какво да...хортува президента,като ги знае тези работи;поне да закрепим това което имаме сега.
4
2
 
17
 
! Отговори
Така е преди 6 години
Това е разликата - генерал идващ от войската или диванен милитарист, който е изкарал най-леката военна служба докато останалите са ги пръскали от чанч. Кой има по-трезва преценка за армията и нейното състояние според вас? Винаги като опираме до наборна служба има един голям въпрос - КОЙ и КЪДЕ ще се обучават новобранците? Можем ли да осигуряваме материално по 15 хиляди калпака на година, при положение, че нямаме ресурс да запълним 5000 бройки в редовата армия?
3
22
 
10
 
! Отговори
е преди 6 години
Радев,ти си Плевнелиев ,но с обратен знак..Вече се изложи пред историците с тия глупащини от които нищо не разбираш щото не си историк ,а просто пилотче на един морално остарял Миг.
2
9
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Шкембе министърът да отива в казармата и да сваля шкембето. Аз няма да ходя да си губя времето в казармата. Млад човек съм, работя с компютри и модерна техника в бяла държава и взимам 4000 евро заплата. Как ще ме мотивира Шкембе министърът някакви *** да ме командват да марширувам ? Гледайте си работата шкембета и недорасли деца! Не ми губете времето с безсмислени неща!
1
5
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Шиш войводата, като иска наборна армия, да дойде в някое поделение и сутрин да пробяга 3 км, за събуждане. А после 16 км, марш наскок. Както бяхме ние едно време.Браво на Президента, че не се вързва на приказките на това недорасло дете, което ще си играе на войници.