Президентът на Иракски Кюрдистан на крака у нас, видя се с Борисов

Двамата са обсъдили референдума за независимост там
Обновена: 29 май 2017 10:44 | 29 май 2017 10:30, Елка Василева
83

Министър-председателят Бойко Борисов е приел на среща миналата седмица делегация от автономията Иракски Кюрдистан начело с президента й Масуд Барзани – това съобщава официалният сайт на президентството на автономния район.

От Министерския съвет потвърдиха пред "Труд" информацията, като обясниха, че посещението е било част от обиколка, в която е включена и страната ни.

Основната тема, по която са говорили Борисов и Барзани, е била за референдума за независимост, който Иракски Кюрдистан иска да организира и от автономия на световната карта да се превърне в държава.

Освен България Масуд Барзани е посетил Йордания, където също е представил идеята на Световната икономическа конференция за Близкия изток и Северна Африка.

Борисов и Барзани са обсъдили и развитието на военните операции срещу "Ислямска държава" в Ирак и Сирия и по-специално въоръжените сили на автономията – "Пешмерга", играят голяма роля в борбата срещу терористичната групировка.

Барзани е благодарил на страната ни, че е част от коалицията в битката срещу тероризма. От своя страна премиерът Борисов му е казал, че "Пешмерга" показват героизъм в тази война.

Референдумът в Иракски Кюрдистан бе договорен от политическите партии в началото на април тази година.

"Дойде времето, а и условията сега са подходящи хората да се произнесат за своето бъдеще на референдум. Той няма задължително да доведе до незабавно обявяване на независимост, а по-скоро ще покаже мнението и волята на народа", обяви Барзани още при изказването си през миналата година.

Официално Иракски Кюрдистан включва три провинции, но кюрдските сили упражняват контрола върху още четири, в които Багдад иска да запази властта си.

Иракската централна власт напусна редица зони в северните части на страната през лятото на 2014 г. заради атаките на "Ислямска държава". Това позволи на кюрдските сили да засилят присъствието си там.

Богатата на петрол провинция Киркук, която сега се контролира от кюрдските сили "Пешмерга", се очаква да бъде основна точка в спора с Багдад. Регионът, независимо от централната власт в Ирак, изнася петрол към Турция.


83
Още от
Напиши коментар Коментари
58
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Добра новина за Ердоган. Както е добре известно Барзани е подставено лице на Анкара. Първо ще откъсне земи от Ирак и после ще ги присъедини към Турция, и без това 99% от търговията на иракски Кюрдистан е с Турция. Ердоган добре владее геополитическия пасианс. Реди си добре картите.
57
1
 
4
 
! Отговори
100% TURK преди 9 месеца
Дано Борисов си е изиграл добре картите при тази среща. Стиснал е ръката на един от най богатите хора на планетата ! Не е малко.
Явно Барзани ще иска нещо онего . Нещо което само Борисов е в състояние да му даде . На вярно не е оръжие понеже Турция им го дава в изобилие. Какво ли би поискал Барзани от Борисов !
Кое Ердоан не може ,а Борисов може да даде на Барзани ?
56
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Ами сега?Какво ще кажем на Ердоган?
55
3
 
1
 
! Отговори
до № 67 преди 9 месеца
До Ф.С.В.

Ами идеално, значи правилно ще постъпим. Арабски свят няма, а Турция тепърва ще яде лоши знаци. Пък и познавайки българската дипломация, няма ние първи да го признаем, ще чакаме ЕС. Първи ще са Израел.
54
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Ами време им е за независимост, да го..малко на Ердоган
53
1
 
1
 
! Отговори
ognyanz преди 9 месеца
До 72: Много "другари" в две-три изречения. Това ли е опорната точка - да другаросваш всичко и всички.
52
7
 
6
 
! Отговори
БАБА КУНА преди 9 месеца
СМЯХ, НАШ БОКО БЪЛГАРИЯ ОПРАВИЛ, ЧЕ ТРЪГНА ДА ОПРАВЯ И ИРАКСКИ КЮРДИСТАН, А ДАЖЕ НЕ ГО ЗНАЕ И НА КАРТАТА КЪДЕ Е. ТАКА Е КОГАТО НЕ ЗНАЕШ КОЛКО СИ ЗЛЕ С УМА.
51
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Другари ,етническият мир в България е ГАРАНТИРАН.Другари и македонската интрига не мина,другари очаква се последната битка,да я наречем битката КТБ която ще бъде спечелена.Другари заради КТБ и лудостта на Путин много другари ще се озоват в затворите.Другари и аз обичам руският народ,но повече обичам българския такъв
50
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Мдаааа Путин ще идва ама догодина,ама до тогава неговата клика разположена в БГ ще е по съдилищата а голяма част в затвора
49
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Do 68
Zatova li Putin shte idva na 3 ti mart dogodina?
48
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Другари турски поток ще има но не с руски ресурс,суровината ще е от Иракски Кюрдистан през Турция по дъното на Черно море и през България при това суровината ще е със 50% по ниска цена.Другари от къде знам ли ? ДАДЕ МИ СЕ СВИШЕ .Другари след тази среща очаквайте контра атака на кремъл до дни а може би до часове.Предполагам ,че ще разиграят драмата КТБ.
47
6
 
7
 
! Отговори
Ф.С.В. преди 9 месеца
Много лош знак-и към Арабският свят и към Турция-Ние сме първите от Европа приели Кюрдски дипломат Доколкото си спомням -за Турция кюрди няма-И враг номер1 за ислямска държава са пак кюрдите- За мен това е непремерена визита -България джуджето на картата пак се вре където не трябва ! Явно е американски интерес официализирането на кюрдите само че от такива като БГ съседи на Турция-За мен това е много грешен знак в арабската обстановка - Имаше една поговорка- Да бе мирно седяло-- не би чудо видяло
46
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Bravo Boiko!
Pushki za petrol
45
1
 
2
 
! Отговори
СССР преди 9 месеца
Жалко че русия вече не е никакъв балансьор на силите. Краварите си правят каквото искат.
44
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Като кажете "Президента на Ирански Кюрдистан на "крака" у нас :-) ...по важни ли се чуствате:-)
43
1
 
2
 
! Отговори
Агджата преди 9 месеца
До Футуролог

Ти кой очакваш да е акционер? Путин и Лукашенко ли? Стига се излага по форумите!
42
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
До Фронто

Барзани е дупе и гащи с турците, няма какво да се шашкате за щяло и не щяло. Потърсете в Гугъл името му с това на известните турски политици и сами вижте. Какви конфликти бленувате.. и вие не знаете.
41
3
 
5
 
! Отговори
До фронто преди 9 месеца
"Това е предупреждение към Ердоган. Една активна подкрепа на кюрдите от тук, от входа на Турция към Европа ще постави страната му в ' сандвич'..."

Какво пи?
40
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Другари ,след златният дъжд който валеше към газпром и Русия Путин пропусна да създаде руска икономика и сега всички там берат плодовете на путиновата кагебеска подривна дейсност срещу държавта.Със дъжда от злато който валя над ГАЗПРОМ във Русия можеше да се построят железници и пътища.Сега аз ще кажа- РУСНАЦИИИ ПРОПУСНАХТЕ,познато нали ?
39
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Се чудя защо просто не признават тази област като автономна държава и да се приключи. Но явно целта е да има войни, да има пазар за оръжие.