Внесено от ГЕРБ: Маха се знак Е24 - "Внимание, камера за скоростта!"

Вътрешният министър също иска изненада за шофьорите
2 юни 2017 12:00,
244
Внесено от ГЕРБ: Маха се знак Е24 - "Внимание, камера за скоростта!"
Снимка: Facebook

ГЕРБ внесоха промени в закона за движение по пътищата, с които да се премахне знакът, който предупреждава за мобилна камера на пътя. 

За това от дълго време настоява ръководството на Пътна полиция, а премиерът Бойко Борисов наскоро поиска депутатите да направят. 

Знакът, който означава пътен участък с камера за контрол на скоростта, бе въведен през 2015 година, за да може КАТ да върне в употреба издаването на електронни фишове от мобилните камери. Според депутатите обаче знакът не помага за ограничаване на произшествията на пътя.

В мотивите си народните представители пишат, че когато шофьорите биват уведомявани, че има камера за скоростта, те намаляват, но след това продължават движението си с превишена скорост. 

"По този начин се развива чувство на безнаказаност и се губи възпитателният ефект върху всички водачи", смятат депутатите. Те припомнят, че високата скорост е една от основните причини за тежките катастрофи на пътя. 

Вътрешният министър Валентин Радев също подкрепи премахването на знаците пред камерите.

Още по темата

"Може би е било грешка да бъдат поставени, така казват експертите и е добре да бъдат премахнати знаците. Такова ни е обществото, още има нужда от изненади, не можем да достигнем най-добрите европейски практики, надавам се, че това ще дисциплинира шофьорите", каза той.

С внесените промени в закона за движение по пътищата ГЕРБ искат и да се утежнят наказанията за собственици на автомобили, които ги дават на пияни и нередовни шофьори. В момента собствениците се наказват със спиране на колата за месец, а депутатите предлагат санкцията да стане прекратяване на регистрацията на автомобила за срок от шест месеца до една година. 

Статистиката сочи, че от 21 януари до днес са хванати на 9000 шофьори без книжки, каза депутатът Павел Христов. Според него това е една от причините за тежките катастрофи по пътищата. С новите текстове ГЕРБ ще променят и наредбата за наркотичните вещества като актуализират списъка със забранените за използване субстанции. 

Ще има промени и в разпоредбата за това кои лица могат да взимат кръвни проби. "В момента единствените хора, които имат право да взимат проба, са лекарите, но това не винаги става така и това е повод за падане на актовете в съда", каза Радостин Танев. 

Той даде да се разбере и че ще се промени веществото, с което се почиства мястото за взимане на кръвна проба, защото то било забранено от 15 години.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


244
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
Услугата коментари е временно недостъпна. Извиняваме се за неудобството.