Здравни парадокси: Обучаваме годишно 600 лекари, 500 отиват в чужбина!

Всички в парламента – единни: Проблеми в здравеопазването има!
175
Здравни парадокси: Обучаваме годишно 600 лекари, 500 отиват в чужбина!
Снимка: visualhunt.com

Леви, десни, либерали в парламента – всички се оказаха единодушни, че проблемите в родното здравеопазване са сериозни, болници фалират, лекарите недостигат, пациентите умират.

600 лекари завършват в България годишно, а подадените молби за заминаване в чужбина са 500, обясни Анелия Клисарова от БСП по време на разискване в Народното събрание за състоянието на болничната помощ в страната.

Според нея основният проблем за това са трудностите със специализациите, защото когато няма свободно място за младия лекар, който иска да получи специалност, му се налага да се издържа сам и естествено да започне втора работа.

"Отиват в чужбина, работят за други пациенти, а ние пишем наредби, това се получава накрая", обобщи тя.

А иначе и от БСП, и от ГЕРБ обявиха, че дълговете на болниците вече са над 500 милиона лева и всяка година се налага актуализация на бюджета на НЗОК.

Червеният депутат Георги Михайлов видя вината за това във факта, че лечебните заведения в страната са твърде много и източват НЗОК.

Здравният министър Николай Петров отчете, че имаме 343 болници и е ясно, че няма как парите от НЗОК да стигнат за всички. Той се обяви и против отпадането на лимитите, защото според него така се трупат дълговете.

"Не може да има тотална и пълна свобода, а говорим за задължения само на общински, областни и университетски болници, но не и на частни, което показва, че явно моделът им на работа е успешен. Контрол, контрол и пак контрол, и публичност", призова Петров.

Даниела Даридкова от ГЕРБ, която оглавява здравната комисия в НС, също призна, че задълженията на болниците вече са минали психологическата граница, а тази година състоянието на НЗОК изглежда особено тревожно.

Зам.-шефката на парламента Нигяр Джафер от ДПС коментира, че в последните години стана практика да фалират общински болници.

"17 от тях отидоха в небитието, сега говорим, че има заплаха за фалит на областни болници и е въпрос на време това да стане", каза тя. Според нея дефицитът на Касата се прехвърля от година в година и още с приемането на бюджета се говори за актуализацията му.

Имало пет причини за това положение - навлизането на нови методи за диагностика и лечение, прекъсването на функционалната връзка между отделните звена на лечението, неосъщественото прехвърляне на дейности към доболничната помощ от болничната, което води до свръххоспитализация, социалните функции, които изпълняват болниците.

Освен това, според Джафер, болниците фалират и заради липсата на лекари и сестри.

Съпартиецът й Хасан Адемов добави, че тежкото положение на системата е и поради липсата на мерки за профилактика и превенция на здравето, както и за продължително лечението.

В крайна сметка депутатите решиха, че до две години трябва да бъде въведена системата на електронното здравеопазване – електронно досие, електрона здравна карта, електронна рецепта и електронно направление.

По предложение на ГЕРБ два пъти в годината, през юни и декември, здравният министър ще представя пред ресорната комисия в парламента актуалното финансово състояние на болниците.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


175
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
75
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
На мен ли ми се вижда странно, че недостигът на лекари се компенсира с въвеждането на здравни карти и електронно здравеопазване?Електронните карти ли ще лекуват?
74
1
 
2
 
! Отговори
Ясно преди 6 години
Чичо ви Сорос го казва постоянно. Няма национализъм вече, глобализма е тук. Всеки, който не е избягал към по-добри услови на живот е луд или мн. некомпетентен. Докато бях в БГ се нагледах на толков прости шефове, неграмотна ***, самозабравила се мислеща че е велика. Истината е че сме светлинни години назад в развитито и с напъни нищо няма да стане. Труд и постоянство трябва, но бг го мързи оплаква се неграмотен е. Ако не ми вярвате вижте в какво живеем.
73
0
 
10
 
! Отговори
Мизерствам искам вУК преди 6 години
До АнонименУспяват перфектно. Общо взето всеки, който е заминал автоматично си е вдигнал стандарта 5-но дори и да мие чиниик оттам нататък е личен избор.
72
6
 
1
 
! Отговори
Poko преди 6 години
До Анонимен 65А вие каква специалност сте завършил? Спазвали ли сте предлаганата от вас уседналост или сте върнали парите за обучението си и вече сте в чужбина?
71
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
подадените молби за заминаване в чужбина са...какви молби, до кой се подават? На никой не се молят да заминат, а са обгрижвани от посреднически фирми и отиват да работя в болници на светлинни години от българските. Молби....
70
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Никой новозавършил медик не може да започне работа, защото първо трябва да има специалност, дори и общопрактикуващ лекар не може да стане без специалност! А за едно място държавна поръчка за специализация се борят 8-10 човека, взимат един, останалите или трябва да броят на болницата 1500 лв. на месец, за да специализират на частно /толкова поискаха на мой познат/, или да отидат в Германия, където специализацията е безплатна. Просто за новозавършилите няма никакъв старт у нас, как няма да бягат.
69
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Въпроса не е само в парите, а и в работната среда, възможноста за развитие, сугурноста за утрешния ден..........
68
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Не плащайте здравни осигуровки, няма смисъл.Парите потъват.
67
0
 
6
 
! Отговори
Успех преди 6 години
Ние сме ограничен народ, който не разбира правилно живота. Тази неграмотност се проявява във всички области. Едва ли ще се затрием тотално, но винаги ще сме на режим - живуркане.
66
3
 
10
 
! Отговори
доктора преди 6 години
Типично по български много разбирачи по всичко. Аз съм от избягалите-не исках да бягам бях патриот.1,5 години работа в България,340лв. начална заплата,изпаднах в положението да работя нощни давах и ба-а ми ме издържаше. В Германия взимам 4000 евро,специализация веднага и то каква,ние сме с 30 години назад.А за форумците който си мислят че работим като санитари-моето каре-4 групи по 5 души карат упражнения в един блок при нас-15 са в чужбина и си работят и не смятат да се връщат
65
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Заминават,защото оставяйки се обричат да мизерстват.Освен,ако не се уредят като кюфтето Москов,който преди работеше в частна болница,но фигурираше в списък на частен медицински център на Оборище,и още фигурира.Така могат и да сколасат.
64
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
остават тук синчетата на мама и тати! Не се прави сметка, че един *** колкото и да го лансират пак ще си остане *** и скоро и ние ще тръгнем по чужбина, да си търсим качествено лечение от истински професионалисти!
63
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Да им се чудиш на акъла на тия 100, дето остават.
62
0
 
11
 
! Отговори
Lama преди 6 години
За какво да остават?За да работят в мизерни условия,да получават мизерно заплащане и да ги бият ли?Междудругото на вратата на централния вход на Пирогов дълго време нямаше дръжка.Представяте ли си?Да нямат пари за една дръжка?
61
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Фалират държавните болници, за да има парички за частните. Доста е очевидно. Само ми е интересно какво ще стане когато всички държавни болници затворят врати и на частните им се наложи да поемат спешните случаи на неосигурени и скъпоструващите лечения, които не са толкова печеливши. И те ще фалират. Но разбира се, дотогава ще са източили бая парички от данъкоплатеца.А иначе лекарите държавна поръчка - с 10 години уседналост. Или да връщат парите за обучението си - 20 -30 000 на калпак.
60
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
България е клоакка, не държава.
59
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
И не бъркат, че заминават.
58
0
 
2
 
! Отговори
До 55 преди 6 години
И какво получават от тези договори- един конгрес годишно, някое обучение или курс, защото пари на ръка изрично са забранени от фирмите. Точно толкова получават айде 1000 в голям град, ами в малките?! АКо си мислиш, че е голямата далавера фармацевтичните компании, да, но не и за младите, както и частните клиники. Там са старите и утвърдени лекари, коита си имат име и бизнес и тях не ги грее особено. Кой нов биха взели...?
57
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Няма абсолютно никакъв проблем, който смята че има проблем да става лекарИма голям проблем с пенсиите останали от комунистическо време.
56
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
То пък като отидават да лекуват араби, пакистанци и индийци в Англия, да не мислите, че са по-добре...Нашите роми са направо с царско потекло спрямо потресаващата първобитност на арабите...Единици са тези, които наистина успяват да се реализират по специалността си и успяват да печелят добри пари като лекари в чужбина!