СПА, извори, кални бани – атрактивни сме за здравен туризъм!

Цената на услугите също е конкурента, според министри
14
СПА, извори, кални бани – атрактивни сме за здравен туризъм!
Снимка: Министерство на туризма

България е една от най-атрактивните дестинации за здравен туризъм в Европа, според здравния министър Николай Петров.

Той и министърът на туризма Николина Ангелкова са обсъдили възможностите за този вид туризъм у нас, съобщиха от Министерството на туризма.

По думите на здравния министър за това спомагат отличните природни условия и дадености като известните ни минерални извори и планинските региони с чист въздух.

Министър Ангелкова посочи, че наличието на доказано полезни за здравето минерални извори е основа за развитието този сектор. По думите й практикуването на здравен туризъм е сред най-добрите начини да се съчетае ваканцията и това, което полезно за здравословното състояние на човека.

По време на срещата стана ясно, че стотици курорти и специализирани рехабилитационни центрове у нас са насочени към нуждите на пациента в сферата на здравния туризъм.

Примери за това са различните видове спа и масажи, минерални извори, билколечение, кални бани, грижи за състоянието на дихателните пътища, кожата, както и много други. Много балнеоложки курорти из цялата страна предлагат разнообразно специализирано професионално обслужване.

Двамата министри се обединиха около позицията, че България е сред страните, в които се комбинират висок професионален опит на медицинския персонал с атрактивни цени на медицинските услуги и това може да превърне страната ни в предпочитана дестинация за така наречените "здравни туристи".

Министърът на туризма припомни, че основен приоритет в работата на ведомството остава въвеждането на правила и ред за функциониране на СПА сектора и насърчаване на неговото развитие, като реална възможност за удължаване на сезона и привличане на по-висок клас туристи.

По думите й важна стъпка в тази посока бе приемането на Наредбата за условията и реда за сертифициране на "балнеолечебен (медикъл СПА) център", "СПА център", "уелнес център" и "таласотерапевтичен център" към Закона за туризма. Това е първи подобен подзаконов нормативен акт и с него се въвеждат минимални задължителни законови изисквания, на които да отговарят специализираните центрове.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


14
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
0
 
2
 
! Отговори
До единия българин преди 6 години
"Мълчанието е мъдростта на ***."За теб неграмотний, се отнася изцяло. По-добре е да попрочетеш нещо, макар и малко, преди да пишеш. Когато римските легиони са се лекували в Белчин баня, в Баден-Баден не са знаели нито какво е баня, нито за какво служи минералната вода.
7
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Атрактивни?! Това може да твърди само човек, който не е пътувал и не е виждал атрактивни дестинации за здравен, СПА или каквото и да го наречем туризъм, дори и на Балканите! А път до там? А квалифициран персонал, който говори поне един език достатъчно грамотно за комуникация относно процедури и ползата от тях? Комфорт, забавления, кулинарни приключения извън нивото шопска, капама, скара, вретено? И това са само някои от основните проблеми, не говоря за зле залепени плочки и неподдържани съоръжен
6
0
 
5
 
! Отговори
Поручика Балканец преди 6 години
С най-голема атрактивност от всички вас блести Рагин. Той е лието на българския туристически бранш. Аз лично в събота отивам в Сърбия. Там нема Рагин.
5
0
 
8
 
! Отговори
anonimen преди 6 години
Активни сте да крадете-***!
4
1
 
7
 
! Отговори
анонимен преди 6 години
Вчера бях в Бургас -на плажа.Бомба паднала,ръждясали и нахвърляни чадъри,изоставени заведения с нахвърляни столове.Пустош сякаш е Коледа а не 12 юни -начало на туристическия сезон.Мръсен плаж,няма спасители няма нищо.Бях много учуден след като сутрин и вечер слушам суперлативите на министърката, и то в Бургас?сигурно затова бързат да приемат Закона за концесиите,че правилните хора чакатТо иначе за има няма два месеца кой ще се хване,ако не е вързан с управляващите.
3
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
НЕ СТЕ атрактивни ПРОДАЖНИ СТЕ ,ДА ВИ ПИКАЯ НА КАЛТА СИГОРНО Е РАДИОАКТИВНА ИЛИ С ДОБАВКА НА Гмо
2
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
GRADAT NA VELA PEEVA-HRABRATA PARTIZANKAZAGINALA V BITKA S GERMANSKITE FASHISTI ZA USTANOVYAVANE NA KOMUNISTICESKIAT STROI V NARODNA REPUBLIKA BALGARIA E SPA-STOLIZATA NA NARODNA REPUBLIKA BALGARIA.TOVA E GR.VELINGRAD-GRADAT NA CEPINSKIAT PARTIZANSKI OTRYAD
1
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Райска земя имаме.