Експерти: България – посредник? Няма потенциал!

Боян Чуков и Илия Илиев пред Bulgaria ON AIR
Обновена: 14 юни 2017 09:53 | 14 юни 2017 09:37, Елка Василева
35

България няма потенциал да бъде посредник между никого. Представляваме интерес за Турция, тъй като ще председателстваме ЕС и чрез нас Турция може да постави своите искания по отношение на Брюксел.

Тази позиция изрази в студиото на Bulgaria ON AIR международният анализатор Боян Чуков в контекста на посещенията на премиера Бойко Борисов в Германия, Франция и Турция.

"Във френската преса няма нищо за посещението на нашия премиер във Франция. Няма сключени споразумения и поети сериозни ангажименти. Посещението в Германия по нищо не се различава от това във Франция", заяви Чуков в предаването "България сутрин".

Според него липсва експертен потенциал в българската дипломация. "Погледнете по какъв начин бе отиграна визитата на Масуд Барзани в София. Беше оставено положение, в което да тръгнат слухове", даде пример експертът.

Политическият психолог д-р Илия Илиев подчерта пред Bulgaria ON AIR, че Турция е много голяма държава, базов член на НАТО и разполага с отлична дипломация. По думите му при нас това не е така и ако "Борисов се прави на голяма работа" - добре, но ще се получи смешно, ако наистина иска да посредничи.

"Борисов поставя искания в интерес на България, защото от него се иска нещо. Иска се, защото имаме интересно географско разположение и председателството, което дава възможности да се иска", обясни д-р Илия Илиев.

"Българската дипломация е разгромена и няма да могат да се реализират повечето от възможностите", заключи той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


35
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
5
 
42
 
! Отговори
Boko bo преди 6 години
Прави са. Ама.защо? Щото всичко беше сринато по заповед на новите господари та в един красив момент да не сме заплаха. За това има велики нации. Щото си гледат интереса. Ама държавният интерес. А не сметките в Панама и шатото във Франция.
1
21
 
17
 
! Отговори
henri преди 6 години
Големи експерти :) Сякаш пък трябва да им се отчитат кой какво говори. Големи комплекси личат- малки сме не сме интерсни.. Край няма комплекса за малкоценност в БГ.