Политиците виновни за корупцията, не искали да сложат край

Радев предлага да се създаде единен орган, който да се справи с нея
Обновена: 24 юни 2017 17:22 | 24 юни 2017 17:16, Камелия Цветанова
72
Политиците виновни за корупцията, не искали да сложат край
Снимка: Reuters, архив

Президентът Румен Радев призова да бъде създаден единен орган за борба с корупцията по високите етажи на властта. Това, според него, е едно от условията да има истинска съдебна реформа в България.

Радев смята, че в концепцията за съдебна реформа и в антикорупционния закон липсва достатъчно политическа воля за борба с корупцията по високите етажи на властта.

Още по темата

"Крайно време е да имаме ясен, много точно структуриран орган, който да реши въпросите по събиране и анализ на информация, разследване, подготовка на обвинение, такова обвинение, което да издържи в съда. В този орган трябва да влязат служители с компетенцията на ДАНС, с компетенцията на разследващи полицаи, IT специалисти, експерти в областта на финансите, банковото дело. Тези хора, събрани в един екип с достатъчно правомощия, с големи заплати, да разровят всички крупни, съмнителни обществени поръчки. Трябва дейността на този орган да дисциплинира нашата политическа класа", коментира той в Атина.
 

Президентът добави, че румънският модел има и положителни, и отрицателни черти, като поясни, че не е почитател на ничий чужд модел за страната ни.

"Може да вземем най-доброто от всеки един модел и е крайно време да имаме точно такъв структурен орган”, каза Радев.

Той добави, че вече се е срещал с вицепремиера Екатерина Захариева по повод съдебната реформа, но ще проведе отново разговори с нея, защото "не иска раздут закон”.

"Най-важното условие за една система е професионализмът и моралните качества на магистратите. Надявам се, че с прекия избор вървим в тази посока”, допълни още Радев.

Той коментира и плановере за купуването на нов изстребител за армията.

"Ако българското правителство изиграе добре своите карти, ще бъде стабилизирано”, смята Румен Радев.

"Това ще допринесе много, стига сме правили инвестиции в недотам технологични производства. Става дума за високи технологии и ангажимент да се инвестира точно в тях”, поясни още държавният глава.

По думите му преговорите винаги протичат трудно, като тези за изтребители са водят поне 5-6 месеца.

Президентът изрази надежда, че в скоро време ще се случат нещата, които е обсъждал с правителството на КСНС
"Да има разсрочено плащане на изтребители и кораби, за да се вложат и в проекта за бронираните машини – проектите да вървят заедно”, поясни Радев.

По думите му това са важни проекти, тъй като това означава, че ще има разкриване на нови работни места в областта на високите технологии.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


72
Още по темата: корупцияРумен Радев
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
0
 
16
 
! Отговори
дама купа преди 6 години
Христо Москов-брадчед на Менгеле и виден олигарх и свързан с Плевнята,жената на Плевнята,Баце и кой ли не от управляващите в съмнителни бизнес начинания.Това,ако не е корупция здраве му кажи...Да не говорим за Менгеле,който е милионер и има частен медицински център на Оборище.
14
0
 
19
 
! Отговори
Кратун преди 6 години
Гус'ин Президент, ако не направите първо съд, за какво Ви е орган, дето да праща на съд? Ще виси във въздуха цялата работа. Вие като пилот трябва да знаете, че това е нестабилно положение, което се поддържа, докато не спре притокът на гориво.
13
2
 
1
 
! Отговори
Reader's digest преди 6 години
Четете вълнуващите романи на Белва Плейн,Барбара Брадфорд,Сандра Браун,Барбара Делински,Аманда Стивънс,Айлин Гоудж,Айрис Йохансен,Нора Робъртс,Даниел Стийл и Джуд Деверо.
12
0
 
11
 
! Отговори
сминдух енд чесън преди 6 години
У нас органи да искаш,но са като апендикса при човека ,трябва да ги премахнеш за да се оправиш
11
10
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 15А кой е виновен нали е и генерал от НАТО нали се хвалеше, че ръководил не знам си какви учения и какво стана ами за 6 мес. половината авиация удави още какво ще свърши до края на мандата си?
10
17
 
5
 
! Отговори
до 9 преди 6 години
Браво за какво още нищо не е свършил и като главно командващ половината ни авиация потъна в океана. Плевнелиев беше истински патриот и не удави нито един хеликоптер. Жена му го води на работа да не се загуби в президенството повръща ни се от тоя вече, а още много има до края на мандата му как ще го търпим.
9
1
 
20
 
! Отговори
OMG_Lucker преди 6 години
Напълно съм съгласен с президента. Смятам обаче, че или нищо няма да се измисли или ако все пак се предприеме нещо, то ще е така, че да не закачат "наш'те хора".Хубавите работи стават трудно и бавно. Изискват се ОГРОМНО усилие, жертви, компромиси. За мен е ясно, че в Бг те няма да се случат, поне не в обозримо бъдеще. Бочко ще управлява поне още един мандат освен настоящия, ще ни загроби с още кредити и слугинаж, после и да има политическа воля за нещо, то няма да има възможности. Дано греша.
8
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До АнониментНе позна туй са гръцките гвардeйци с полички са още.
7
1
 
9
 
! Отговори
анонимен преди 6 години
А по ниските етажи, кога???
6
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
То воля има, ама желание няма!
5
14
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Още един орган 20 бъбрека да му присадим на болния та санким оздравее другарю *** и ти си част от корупцията оставката и да те няма.
4
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 1 - АМА КАКВА ЗАВИСТ ТЕ ТРЕСЕ, А?
3
0
 
30
 
! Отговори
факт преди 6 години
Никакви органи не могат да ограничат корупцията ако няма политическа воля,това е стара истина не може да се бориш с корупцията с корумпирани и зависими кадри.
2
1
 
16
 
! Отговори
Как бре Радев преди 6 години
Да умрат от глад политиците ли искаш бре? Моля ти се, какво ще правим без тях?
1
20
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Има единен органи наричат се съд, прокоратура и конституция, а защо Радев не подкрепи съдебната реформа и мъкне жена си навсякъде. Hе е ли смешно да имаме женчo за президент тоя да не сe прави на Тръмп не сме президентска държава.