Македонска нация? Това са албанци, турци, българи...

Борисов не е Сталин, език се признава от лингвисти, заяви Божидар Димитров
Обновена: 26 юни 2017 12:50 | 26 юни 2017 12:48, Анисия Иванова
241
Македонска нация? Това са албанци, турци, българи...
Архив: Булфото

Език и нация не се признават от правителства, пише в свой анализ историкът и директорът на Националния исторически музей Божидар Димитров.

Покрай изказването на външния ни министър Екатерина Захариева отново се разгоря спор, засега главно в Интернет, около исканията на Скопие да признаем освен държавата, и македонски език, и македонски народ. Това е едно голямо свидетелство, че в някои политически кръгове в Скопие са на една-две светлинни години от европейските норми и ценности, припомня историкът.

Преди дни Захариева заяви, че ние сме признали македонския език, след като сме признали държавата Македония. "Македонският език е съгласно конституцията. Ние сме признали македонската държава, което означава, че признаваме нейната конституция, обясни министърът.

Историкът е категоричен, че език не се признава от правителства, а от професионалните лингвистични институти. 

"Иначе казано премиерът Бойко Борисов не може да признава македонски, австралийски, швейцарски, кипърски, косовски, молдовски и други подобни "езици". В тоталитарни държави – може. Другарят Сталин създаваше и признаваше много езици. Дори книга бе написал: "Марксизм и вопросы языкознания”. А друг руснак бе написал песен със стих: "Товарищ Сталин, вы большой ученый, В языкознанье знаете вы толко". Ние обаче живеем в демократична държава. И Бойко Борисов не е Сталин", категоричен е историкът.

И продължава: "Следователно правителството не може да признава език. А също и нация. Нацията или я има, или я няма. Затова и това не може да направи правителството ни. Какво да признаем за "македонци”. Население на Македония с 2 млн. души. От тях 600 000 са албанци, 100 000 турци, 200 000 „гюпци” (т.е. цигани), 40 000 сърби и 120 000 българи. Кой за какъв признаваме? Принадлежността към една нация е индивидуално, а не колективно право на човешките индивиди. Така е при демокрацията."
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


241
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
19
 
4
 
! Отговори
Гробокопач преди 6 години
Божо Лебарката, поредният неадекватен гербер, който се опитва да бъде в крак със съвременното глобало-европско разбиране за нациите. То, както в България, така и в Македония, Българите с фенер да ги търсиш;))) Тъй, че какво остава за основа на македонската нация? Албанци и турци;)))) Хахахахахахахаххахаа
17
44
 
4
 
! Отговори
ГУРБЕТЧИЯ преди 6 години
КОЛКОТО И ДА ВИ Е МЪЧНО ,МАКЕДОНСКАТА НАЦИЯ И МАКЕДОНСКИЯТ ЕЗИК ИМАТ ХИЛЯДОЛЕТНА ИСТОРИЯ ! мАКЕДОНСКИЯТ ЕЗИК И МАКЕДОНСКАТА НАЦИЯ СА РАЗЛИЧНИ ОТ БЪЛГАРСКИЯТ ЕЗИК И БЪЛГАРСКАТА НАЦИЯ ! КОЛКОТО И ДА ВИ Е МЪЧНО ТРЯБВА ДА СЕ ПРИМИРИТЕ С ТОВА И ДА СПРЕТЕ ДА ПРАВИТЕ ОПИТИ ДА АСИМИЛИРАТЕ ЧУЖДИ НАРОДИ ,ЕЗИЦИ И КУЛТУРИ !
16
0
 
5
 
! Отговори
бдинец преди 6 години
До 6 Защо, македонците са се хванали за това ,непремено ,правителството да излезе с декларация,че я признава нацията и езика,а не се заяжда със Западни лингвистични институти да признаят македонския език.Като искат ЕС,нека да приемат това ,което пише в учебниците на страните от ЕС ,за цар Самуил,за Илинден,откоя държава е измислена ,,кирилицата" и т.н. .Нека с държавите от ЕС се заяждат за история,но като ходят минисрите им ,там на посещения и дума не обелват за история.
15
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Божо пак ги разбива. Кефи ме как озверява в добрия смисъл на думата като чуе за македонското племе. Голям!
14
0
 
3
 
! Отговори
morelini преди 6 години
дО 9ти...С последният ти коментар разбрах по неоспорим начин че си наше момче...демек българче......
13
0
 
22
 
! Отговори
xax преди 6 години
До ГУРБЕТЧИЯВ Пловдив казват мисо и *** - да признаем ли Пловдивския език? Едеоти бол ...
12
11
 
11
 
! Отговори
ГУРБЕТЧИЯ преди 6 години
БОЙКО БОРИСОВ Е ИЗКЛЮЧИТЕЛНО ДИСЦИПЛИНИРАН ЧОВЕК И КАКВОТО МУ КАЖАТ ГО ИЗПЪЛНЯВА БЕЗПРЕКОСЛОВНО. ТАКА ЩЕ БЪДЕ И С ПРИЗНАВАНЕТО НА МАКЕДОНСКИЯ ЕЗИК.
11
1
 
2
 
! Отговори
македонеца преди 6 години
Мисля да си сменям гражданството на македонско. Мнооо ме кефят да ги ***
10
0
 
31
 
! Отговори
Гробокопач преди 6 години
До ГУРБЕТЧИЯТи в ред ли си бе, момче? По тая логика, трябва да признаем и шопският и граовският, че и родопският език. Ти знаеш ли, че, ако не си живял дълго време сред тия (родопчани, шопи и граовци), не можеш разбра какво ти говорят;))) ? А се водят българи. Докато с макетата, доста спокойно можеш да се разбереш и говориш;))) "Македонският език" това е един югозападен български диалект, примерно, нищо повече.
9
5
 
2
 
! Отговори
MakVanko преди 6 години
Е**си оня ден по новините на нова тв даваха някъв припаднал мюсюлмански поп... Мен как точно трябва да ме интересуват турци, магедонци, ***, албанци, *** и подобни?Не съм патриот, но не мога да се причисля към подобни първобитници.От 10 години живея в Германия и не съм видял или прочел нито една подобна новина.Засрамете се.
8
16
 
0
 
! Отговори
ГУРБЕТЧИЯ преди 6 години
До АнонименАло, ***, да не си се напушил нещо? Австрийски език!?!? Ами какво ще кажеш за американски и австралийски езици, например?НЕ МИ СЕ ПРАВИ НА МНОГО ОТВОРЕН БЕ ! ТОЗИ КОМЕНТАР ЗА ТАКА НАРЕЧЕНИЯ АВСТРИЙСКИ ЕЗИК СИ ГО НАПИСАЛ ТИ ПОД МОЙ НИК ,А СЕГА САМ СИ ОТГОВОРЯШ УЖ КРИТИКУВАШ МОЙ КОМЕНТАР !
7
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ало, ***, да не си се напушил нещо? Австрийски език!?!? Ами какво ще кажеш за американски и австралийски езици, например?
6
34
 
2
 
! Отговори
ГУРБЕТЧИЯ преди 6 години
МАКЕДОНСКИЯ ЕЗИК ТРЯБВА ДА СЕ ПРИЗНАЕ ЗАЩОТО Е НАПЪЛНО РАЗЛИЧЕН ОТ БЪЛГАРСКИЯ ЕЗИК !НА БЪЛГАРСКИ СЕ КАЗВА -ПОЛИТИЧЕСКАТА СИТУАЦИЯ ,А НА МАКЕДОНСКИ СЕ КАЗВА - ПОЛИТИЧКАТА СИТУАЦИЯ - НА БЪЛГАРСКИ СЕ КАЗВА - ЕВРОПЕЙСКИЯТ СЪЮЗ , А НА МАКЕДОНСКИ СЕ КАЗВА - ЕВРОПСКАТА УНИЯ ! И МНОГО ДРУГИ ПРИМЕРИ БИХ ВИ ДАЛ ,НО НЯМА ДА МИ СТИНАТ ОГРАНИЧЕНИЯ БРОЙ СИМВОЛИ !
5
1
 
21
 
! Отговори
morelini преди 6 години
До Гурбетчия...Естествено че има разлика...и теб да те нарочат за индиец да те асимилират в продължение на 70 и повече години и ти ще объркаш българският.Какво е македонският език...български и наложени сръбски думи.Това е...Идете и питайте Димитър Талев каква е била Македония преди.....Докато макетата не влезнат в час...никакъв Е.С. и НАТО.
4
26
 
2
 
! Отговори
ГУРБЕТЧИЯ преди 6 години
ЕКАТЕРИНА ЗАХАРИЕВА Е ПРАВА И БОЙКО БОРИСОВ КАТО ИЗКЛЮЧИТЕЛНО АВТОРИТЕТЕН ПОЛИТИК ОТ СВЕТОВНА ВЕЛИЧИНА ТРЯБВА, А СЪМ СИГУРЕН И ЧЕ ЩЕ ПРИЗНАЕ МАКЕДОНСКИАЯ ЕЗИК И МАКЕДОНСКАТА НАЦИЯ, ТАКА КАКТО ГЕРМАНЦИТЕ ПРИЗНАХА АВСТРИЙСКИЯ ЕЗИК.
3
0
 
9
 
! Отговори
истината? преди 6 години
че те българите били мацинство там... :(
2
38
 
4
 
! Отговори
ГУРБЕТЧИЯ преди 6 години
ТОЗИ ТАКА НАРЕЧЕН ПРОФЕСОР ВЗЕ ДА СЕ ИЗХВЪРЛЯ МНОГО НЕКОМПЕТЕНТНО ! ДОРИ И ЛИНГВИСТИ ДА ПРИЗНАВАТ ЕЗИЦИ ,МЕЖДУ БЪЛГАРСКИЯТ И МАКЕДОНСКИЯТ ЕЗИК ИМА РАЗЛИЧИЯ ,НЕ СА НАПЪЛНО ИДЕНТИЧНИ ЕЗИЦИ ,ЗАТОВА ЛИНГВИСТИТЕ ТРЯБВА ДА СИ СЛОЖАТ РЪКА НА СЪРЦЕТО И ДА ПРИЗНАЯТ МАКЕДОНСКИЯ ЕЗИК ! А ЩО СЕ ОТНАСЯ ДО МАКЕДОНСКАТА НАЦИЯ , МАКЕДОНЦИТЕ СА СИ НАПРАВИЛИ ИЗБОРА И ЗА СЪЖАЛЕНИЕ НА БЪЛГАРИТЕ МАКЕДОНСКА НАЦИЯ СЪЩЕСТВУВА ,НЕЗАВИСИМО ОТ БРОЯ НА РАЗЛИЧНИТЕ ЕТНИЧЕСКИ ГРУПИ В МАКЕДОНИЯ !
1
0
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Кирилицата нали е написана от Ленин ?!?