Кой е виновен за боя между роми и спортисти? ДПС вини Патриотите

Хората на Доган видяха проблем в агресивния език на националистите
262
Кой е виновен за боя между роми и спортисти? ДПС вини Патриотите
Снимка: Булфото, архив

Според Йордан Цонев проблемът с напрежението между роми и българи идва от агресивния език на националистите.

Коментарът му дойде, след като роми нападнаха с камъни и колове деца и треньори от клуба по гребане на СК "Асеновец".

Още по темата

Макар че призна, че случаят трябва да бъде разследван и виновните да се накажат, Цонев отсече, че има по-дълбоки причини, за да се стигне до този инцидент.
 
"Причините са доста по-дълбоки. Нееднократно предупреждаваме на всички нива, че агресивния език, използван от българските националисти, поражда агресия“, заяви депутатът от ДПС.

"От парламентарната трибуната непрекъснато се говори, че престъпността е ромска, а престъпността според нас не е етническа, а се върши от престъпници, които трябва да бъдат наказани и то от всички етноси", посочи Йордан Цонев.

"Апелираме да се преосмисли този език на омразата, който се налага в българския парламент и в българския политически живот от националистите определено", подчерта той.

Според него няма умерени националисти, както се опитват да ни ги представят.

"Изповядването на такъв тип идеология, насочена срещу малцинствени етнически групи поражда такъв тип поведение", каза още Йордан Цонев.

А в Асеновград вчера хората спонтанно се събраха на протест заради боя над спортистите. Напрежението започнало след като лодката на гребците се обръща във водата. Първоначално ромите предлагат да помогнат, но след отказ от страна на децата стават агресивни.

По думи на едно от момичетата от отбора по кану-каяк, групата младежи тръгнала след тях, целила ги с камъни, дори ги заплашила с удавяне и убийство.

На помощ си притичват двама от треньорите в спортния клуб, които също отнасят удари от страна на ромите. В побоя са пострадали дори малки деца.

Нападнатите успяват да стигнат до болницата, но там ромите ги причакват и отново нападат. В разпрата са пострадали и родители на част от децата.

Със сериозни травми са трима - момче от отбора е с контузия на главата и натъртвания, а негов съотборник е със счупена дясна китка. Един от ромите - нападатели пък е със счупени прешлени на кръста.

За нападението бяха задържани 9 души от ромски произход между 18 и 41 години, образувано е досъдебно производство.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


262
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
1
 
60
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Това никога няма да се промени, докато българите не станат един път за винаги.Да защитят децата си, родителите си, бабите и дядовците ни. Това е ващата земя! Докога ще търпите разни о.лигофрени било от ЕС или БХК, ДПС да ви казват как да живеете във вашата къща?
10
0
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А ние виним ДПС
9
0
 
49
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Това братя Българи не е само в България, това явление е в цяла Европа. И в Германия и във Франция и в Испания проплакаха от тея гнусни ********ли, ама им са вързани ръцете от собствените правителства. И там живеят на помощи срещу размножаване.Много трудно ще се оправим от такива подкупни политици на европейски ниво.
8
0
 
60
 
! Отговори
Стефан преди 6 години
Г-н Цонев не е успял да види истинските причини, които водят до агресия от страна на ромите, а именно тяхната безнаказаност за престъпленията които извършват, като кражби от къщите в селата, кражби на ток и вода, побои над медици от спешна помощ, побои над стари хора с цел обир, телефонни измами и много много други , които всеки знае освен г-н Цонев , както се вижда от статията.
7
0
 
44
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Какво е това ,,роми,,?
6
6
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Пишман-патриотите, след като влязоха в парламента, съвсем се укротиха. Не се чуват изобщо.
5
0
 
60
 
! Отговори
Сократис преди 6 години
Вината е на тези политици, защото се заиграха с най-необразованата, своенравна и не поддаваща се на интеграция прослойка, като им внушиха, че са фактор в обществения живот и им дадоха самочувствие и права, които нямат грамотните, работещи, търпеливи и възпитани данъкоплатци.На хилядите безчинства от страна на Ц властта отговаряше с равнодушие и размахваше пръст не на виновните а на потърпевшите а продажници като този на снимката подклаждаха огъня който вече се разгоря.Защо гледаш надолу,Цонев?!
4
0
 
48
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Пазят си гласоподавателите!
3
0
 
57
 
! Отговори
Men преди 6 години
Как няма да се чувстват безнаказани като след като нападнат някой полицията обгражда махалата и ги пази. Как пък тия милиционерчета един път не си заслужиха заплатите. Поне като не искат, да се правят че не виждат.
2
0
 
56
 
! Отговори
mery преди 6 години
Виновни са институциите! Ромите се чувстват безнаказани в тази държава и правят каквото си поискат, имат само права, но не и задължения! Те за нищо никога не са виновни, не могат да четат и пишат, и не разбират! Така им оттърва
1
0
 
57
 
! Отговори
ognyanz преди 6 години
"Нападнатите успяват да стигнат до болницата, но там ромите ги причакват и отново нападат. В разпрата са пострадали и родители на част от децата." - явно се чувстват съвсем безнаказани. Докога? Бойко нещо да каже за това?