Борисов доволен, Габриел щяла да покаже силата на България

Похвали я, пожела й успех, винали бил убеден в качествата й
36
Борисов доволен, Габриел щяла да покаже силата на България
Снимка: БТА, архив

След като Европейският парламент гласува с огромно мнозинство кандидатурата на Мария Габриел за еврокомисар, премиерът Бойко Борисов я похвали в социалната мрежа Facebook.

Още по темата

"Пожелавам ѝ успех на тази изключително отговорна позиция. Винаги съм бил убеден в нейните качества и упорит труд. Сигурен съм, че Мария за пореден път ще докаже силата на България в Европа и ще покаже изключителни резултати за единния цифров пазар", написа той.

Европейският парламент одобри с 517 гласа "за", 77 "против" и 89 "въздържал се" кандидатурата на Мария Габриел да заеме поста на европейски комисар за цифровата икономика и общество. Така българската номинация получи одобрението на 76% от европейските депутати.

Одобрението на парламента идва след изслушване на 20 юни, на което кандидатката отговаряше три часа на въпросите на колегите си от 5 парламентарни комисии. Те оцениха като удовлетворително представянето й и я оцениха като компетентна за поста на еврокомисар.

"Много е добре да имаме жена на тази позиция, и при това млада. Всички групи я подкрепят", коментира шефът на парламентарната група на ЕНП Манфред Вебер преди гласуването.

След вота на парламента се очаква шефът на Еврокомисията Жан-Клод Юнкер да напише писмо до страните членки с искане да одобрят Габриел.

Посланиците на 28-те страни членки ще дадат окончателното "да". Най-вероятно това ще стане до петък и Габриел ще може да получи заповедта си за назначаване за еврокомисар от понеделник.

Мария Габриел беше номинирана за еврокомисар от правителството на Бойко Борисов на 10 май, да замени напусналата на 1 януари Кристалина Георгиева. Ресорът на Георгиева – бюджет и човешки ресурси, беше предаден на германския представител Гюнтер Йотингер, а за Габриел остана неговият бивш ресор – цифрова икономика и общество.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


36
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
1
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
От поста Еврокомисар единствено полза ще има самата Габриел с големите заплати и на практика безплатното "ВСИЧКО" като разходи. За нас като граждани ползата ще е нулева.
6
1
 
25
 
! Отговори
Надето преди 6 години
Бива ли така бе,Мутро?Може ли да я пращаш при брюкселските зелки и да не знае бъкел английски?
5
1
 
22
 
! Отговори
Fake taxi преди 6 години
То и Габриел Барбоса - Габигол имаше големи очаквания като отиде в Интер...а то кво стана
4
1
 
15
 
! Отговори
българина преди 6 години
4 мандат няма да има както и трети пълен. Къде се скри страхливецо ?асеновград те чака с гьостерици и не само там
3
0
 
23
 
! Отговори
zeus преди 6 години
Филоложка ще прави цифрова икономика, явно в ЕС калинките също са на почит.
2
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А бе на солариум ли ходи този човек?!
1
0
 
16
 
! Отговори
Good vibes преди 6 години
До 1Ще покаже още некадърност,корумпираност,наглост и т.н.Калински работи демек.