Интеграция, милиони за роми и ромски барони... А в гетата цъка бомба

В НС обсъдиха поредния доклад, който е с хоризонт до 2020 г.
Обновена: 5 юли 2017 13:44 | 5 юли 2017 13:42, Камелия Цветанова
180
Интеграция, милиони за роми и ромски барони... А в гетата цъка бомба
Снимка: архив, Булфото

В гетата зрее бомба и тя ще започне да гърми все по-често, предупредиха от левицата при обсъждането на поредния доклад за изпълнението на националната стратегия за интеграция на ромите. Документът е с хоризонт до 2020 г. и правителството се похвали с напредъкът при изпълнението на стратегията и то най-вече в областта на образованието.

Според опозицията обаче това са само празни приказки.
 
"Има стратегия, но липсва адекватна политика, която да е насочена към интегрирането на ромите, липсва реална политика, която да спира конфликтите или да ги овладее в началната им фаза, въпрос на време е да се случат още по- лоши неща от Асеновград и Катуница", скочи червеният Георги Гьоков.

Според него управляващите водят силова политика, а в случая е нужно да е хуманна.

"С този доклад проблемите пак ще се заметат под масата и следващата година ще се питаме отново къде сбъркахме, сега политиката е все едно имаме десетилетия напред за интегрирането или че имаме фондове, които ще ползваме до безкрай, а това не е така“, коментира Гьоков.

Дебатът се пренесе и до въпроса дали по времето на комунистическия режим ромите са били интегрирани и са живеели по-добре.

Според Александър Паунов от БСП в основата на маргиналиирането им е безработицата, защото след 1989 г. масово са останали на улицата.

Тома Биков от ГЕРБ пък му отговори, че явно и по времето на тоталитарния режим нещата не са били съвсем наред, защото само две години след падането му интеграцията на ромите се е разпаднала.

"Преди 30 години това малцинство беше интегрирано, що-годе грамотни ромите бяха наети на работа, след това бяха изхвърлени от индустрията и така започна тяхното капсулиране, оскотялост и озлобление, а гетата се превръщат в заплаха за националната ни сигурност“, скочи Иво Христов от БСП.

Според него пловдивския квартал "Столипиново" е център на ислямския фундаментализъм.

"В тези гета зрее бомба и тя започва да гърми все по-често", предупреди той.

Според Станислав Станилов от "Атака" в крайна сметка става дума за културен сблъсък, защото ромите са социални номади, не влагат нищо в околния свят и ползват само благата наготово.

Той настоя, че проблем са големите гета, защото там се възпитават хора, за които образованието не е ценност и заради това не пращат децата си на училище и така стават жертви на средата си.

Надя Жекова от БСП цитира данни на НСИ, според които 99% от децата, които не са тръгнали на училище, са от ромската общност.

"За какъв напредък говорим в момента, тази интеграция се провали!", отсече тя.

Според Рамадан Аталай обаче няма как проблемът с малцинствата да бъде решен от хора, които ги мразят и властта да ползва принципа: Лисицата да пази курника.

Вежди Рашидов от ГЕРБ видя проблем доста назад във времето.

Той смята, че вече 70 години се говори за интеграция на ромкото малцинство, резултат няма.

"Финансираме, харчим милиони, създадохме циганските барони и още не са се интегрирали, държавата не си е вършила работа години наред, когато станем всички равни пред закона, тогава ще сме интегрирани“, коментира той.

А иначе от кабинета отчитат, че има напредък в сферата на образованието заради въвеждането на целодневна организация на учебния ден за учениците от I до VII клас.

В областта на здравеопазването като значим успех през 2016 г. се посочват утвърдените методи и подходи за работа на терен на междусекторни екипи на общинските администрации, регионалните здравни инспекции, медицински специалисти и институции, неправителствени организации (НПО) и здравни медиатори.

В областта на заетостта като успех се посочва мобилизирането на усилията на всички заинтересовани страни за активизиране на ромската общност по отношение на интеграцията на пазара на труда и възможностите за работа, предлагани от дирекциите „Бюро по труда”.

В областта на жилищните условия приоритет са изграждането и осигуряването на социални жилища.

В доклада обаче е посочено, че ромите не са активни и нямат интерес да си търсят работа, което в комбинация с ниска грамотност и квалификация, ниска мотивация и недоверие са сред основните фактори, създаващи трудности за трудова реализация и интеграция на ромите.

Други проблеми са нередовното здравно осигуряване, липса на общопрактикуващ лекар, ниската грамотност и ниско ниво на здравно образование, недостигът на здравни медиатори за работа в ромската общност.
 


180
Още по темата: ромска интеграция
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
114
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Край, а ти защо се съгласи?
113
1
 
1
 
! Отговори
Край преди 1 година
Като ви кажат че трябва всички български момчета да са войници мин. 6 месеца. Ревете. Е как ще си отбраните държавата бе момчета мекички мамини. Сега войните били с високи технологии. Така ли? Готови сте за малцинство в България и не управляващо малцинство като белите турци в Турция а обречено малцинство като белите в ЮАР.
112
0
 
0
 
! Отговори
Край преди 1 година
ТУРЦИЯ Е със 70% население подобно на ромите. ОБАЧЕ има ДЪРЖАВА със здрав ред и за това с такова население постига успехи в икономиката. България е територия. И за това сме виновни ние българите. ЕС иска от нас да е така и ние се съгласихме. Сега или трябва да променим ЕС или да излезем от него или да гледаме как българите изчезват от тези земи.
111
0
 
0
 
! Отговори
Херр преди 1 година
Само работа и работа....тя ще ги интегрира...истината е че трябва да се гетата трябва да де направят от затворен тип с КПП и режим на движение и тея полу човеци да работят за държавата...от първия до последния си ден....тогава може да говорим за интеграция!
110
0
 
0
 
! Отговори
Моля ви се преди 1 година
Не можеш да интегрираш онзи, който не иска да се интегрира. ТОЧКА, край на темата
109
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
То хората са ти го написали - "работеха".
Трябваше да се водят някъде на работа и да взимат едни пари за кофти изпълнен труд.
Хубаво ги навикна любимият ти Тошо - не бачкаш много, ама пари взимаш.
Ай, отучи ги сега, да те видя :)
108
0
 
4
 
! Отговори
Задно Колело преди 1 година
Ми като не са образовани и не работят от къде имат пари за къщи на 3 етажа, за коли, за сватбите да не говорим, за по 5-10 деца, за ток, вода, .... Къде е комисията за незаконно придобито имущество.
107
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ако за избори се изисква образователен ценз и декларация за платени данъци,много бързо ще решат ОГРОМНИЯ проблем с генетичния отпадък внос от Индия!
106
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"Ами вземете пари от данъците и дайте на !
Ще си купите мир за малко !
Не решавайте проблема , както и всички останали !"
Нали са черни дъпки за крадене на пари от бюджета ....
105
0
 
14
 
! Отговори
Решението преди 1 година
Изграждат се затвори за около 50-60 хиляди души.

След което всяко престъпление на ром, българин или турчин се наказва сурово с реални присъди.

Присъди ефективни и за тези навършили 15 години.

В затвора се работи задължително -- изграждат се пътища с каменна настилка, чукат се камъни и се изграждат пътища.

Така всяко село ще има добър път и в известен смисъл ще се реши и въпроса с миграцията.

Това ще струва много пари, но ще платим еднократно тази цена.
104
0
 
18
 
! Отговори
extremist преди 1 година
НАРОДА ДОСКОРО МИ ИЗГЛЕЖДАШЕ СРАВНИТЕЛНО ПРО*СТ...СЕГА НАПРАВО МИ СЕ СТРУВА ВДЛЪ*БНА*Т ! - НИКОЙ БЪЛГАРИН, НИТО ПЪК БЪЛГАРИЯ ИМА МОРАЛНО ИЛИ ФИЗИЧЕСКО ЗАДЪЛЖЕНИЕ ДА ИНТЕГРИРА КОЯТО И ДА Е ЕТНИЧЕСКА ГРУПА "РЪЧКАЙКИ Я С ОСТЕН" ИЛИ ПЪК ДА Я ХРАНТУТИ ЩОТ СКИВАШ ЛИ БИЛИ ГЛАДНИ...РОМИТЕ НЕ СА КАНЕНИ ТУК, ТАКА ЧЕ ДА ХВАЩАТ ОТКЪДЕТО СА ДОШЛИ
103
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
По Тошово време обаче тази държава беше на българите,докато сега май изобщо не е!Сега явно ние сами нищо не определяме в собствената си държава,а от тона на коментарите виждам че повечето приемат това за нормално!Еми не,не е нормално драги сънародници.И никой отвън не ни е виновен,наште собствени управници ни предадоха!Те правят така че виолетовите да се размножават,а българите да измират и да имигрират.Просто така са построили условията на играта-в удобство на едните и в ущърб на другите!
102
0
 
17
 
! Отговори
Георги Ламбуров преди 1 година
ПРЕДИ НЯКОЛКО ДНИ В МАГАЗИН В КАРЛОВО ВИЖДАМ РОМЕЙКА С 2 МОМЧЕТА БЛИЗНАЦИ

РОМЕЙКАТА СЕ ПОХВАЛИ НА ПРОДАВАЧКАТА ЧЕ МОМЧЕТАТА И ВЕЧЕ ЗАВЪРШВАТ 8-ми КЛАС

АЗ ПОПИТАХ ЕДНОТО МОМЧЕ > " Я КАЖИ КОЛКО Е 8 Х 8 "

" Аааа ТАБЛИЦАТА НЕ Я ЗНАМ "
" А КАКВО ЗНАЕШ ? "

" ТОЙ ЗНАЕ САМО КОЛКО Е 1 Х 1 " > УХИЛИ СЕ БРАТ МУ
101
1
 
3
 
! Отговори
Ромчо преди 1 година
Споко границите са отворени,то в тая държава и сирийците нещат,млекото се вкарва отвън,месото,зеленчука плодовете и какво ли не щеш само хора се не вкарва,ама чорбаджиите реват ,че нямат балъци да работат споко *** колкото си сакаш има
100
8
 
6
 
! Отговори
Георги Ламбуров преди 1 година
НЕ Е ВЯРНО ЧЕ ПРЕДИ 10 НОЕМВРИ 1989 г. РОМЕИТЕ СА БИЛИ ИНТЕГРИРАНИ

ПОЛЗВАХА Т.Н. "ПОСТАНОВЛЕНИЕ ЗА ПООЩРЯВАНЕ НА РАЖДАЕМОСТТА" И СИ ЖИВЕЕХА СЛАДЪК ЖИВОТ КАКТО СЕГА.
ТОВА ПОСТАНОВЛЕНИЕ БЕ НА РОМЕЯ ЯШАР ( Тодор Живков )

СПОРЕД ПОСТАНОВЛЕНИЕТО САМО СРЕЩУ 7 ТРУДОВ СТАЖ ( от тях 2 почивни ) РОМЕЙКИТЕ ПОЛУЧАВАХА ПО 2 ГОДИНИ МАЙЧИНСТВО + ДЕТСКИ И ПОМОЩИ
МАСОВО РОМЕЙКИТЕ ТОГАВА ИМАХА ПО 13 ДЕЦА

ОСВЕН ТОВА ЯШАР ПРЕСЕЛИ В БГ КЪМ ПОЛОВИН МИЛИОН РОМЕИ ОТ РУМЪНИЯ, ЮГОСЛАВИЯ, ГЪРЦИЯ, ТУРЦИЯ И УНГАРИЯ
99
0
 
15
 
! Отговори
Аз преди 1 година
На ромите никой за нищо не ги е спрял.Кеф ти да работят,кеф ти да се учат ,кеф ти да ходят на почивки.Ся и милиарди ,ще им дават и за какво?Ще играят кючек и ще щракат с пръсти ,докато ги изхарчат и после пак старата песен на нов глас..Иначе за пенсий и заплати няма.Ахх..
98
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Айде стига с пари за интеграция. Има и диференциално смятане!
97
2
 
8
 
! Отговори
Край преди 1 година
Бай ТОШО не съм толко РОМантичен. писна ми от глупостите на българите и от даржавната некадърност. Сега щели да ги изселват - и като преместиш проблема какво. Щели да им събарят копторите и тогава какво - ромите ще изчезнат ли. Некадърност от портиера до премиера.
96
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Всички роми в системата на МВР и МО.
И без това има недостиг на кадри.
95
0
 
0
 
! Отговори
Бай Тошо до Край преди 1 година
...много си романтичен, моето момче.