Купуването на земя в България – възможно и за чужденци

ЕК започна наказателна процедура заради изискването за пет години уседналост
13 юли 2017 17:15, Миглена Иванова
43
Купуването на земя в България – възможно и за чужденци
Снимка: Reuters, архив

Управляващите се отказват от ограниченията за чужденците при покупките на земеделска земя в България, вижда се от публикувани за обществено обсъждане предложения за промени в Закона за собствеността и ползването на земеделските земи.

Текстовете са качени на портала за обществени консултации strategy.bg. Становища могат да се подават до 13 август.

Припомняме, че през 2014 г. беше въведено ограничение за придобиване на земеделски земи от чуждестранни граждани. Основно изискване е чужденците да докажат пет години уседналост, за да могат да купуват ниви в България. Предложението за уседналостта беше на БСП, като срокът й се увеличи до 5 години по искане на "Атака".

Текстовете бяха върнати от тогавашния президент Росен Плевнелиев, но депутатите отхвърлиха ветото.

Две години по-късно – през 2016 г., Европейската комисия (ЕК) предупреди България за законодателството в сферата. Освен срещу нас, подобна процедура е стартирана и срещу Унгария, Латвия, Литва и Словакия заради законодателни пречки пред инвестициите в земя от чужденци, които противоречат на един от основните принципи на ЕС – за свободното движение на капитали.

С предложенията за промени в Закона за собствеността и ползването на земеделските земи управляващите предлагат да отпадне спорния член 3в, който регламентира правото на собственост върху земеделски земи на чуждестранни физически и юридически лица.

В мотивите към законопроекта вносителите посочват, че нормативният акт противоречи на европейското законодателство и създава предпоставки за дискриминация и неравно третиране.

Процедурата на ЕК срещу България в момента е на етап "мотивирано становище", става ясно от мотивите, т.е. втори етап от наказателната процедура. България официално е поела ангажимент да отмени текстовете и ако не изпълни ангажимента си, Брюксел може да заведе дело срещу страната ни в Съда на ЕС. Така минималната еднократна санкция за България може да достигне 839 хил. евро, а отделно да се наложи и периодична имуществена санкция, която се начислява за всеки ден бездействие от страна на осъдената държава.

Още подобни новини четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


43
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ТУРСКИ ФИРМИ ЧРЕЗ ПОДСТАВЕНИ ЛИЦА ВЕЧЕ ИЗКУПИХА МНОГО ЗЕМЯ В ЦЯЛАТА СТРАНА
13
3
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Дедите ни се обръщат в гробовите. Тези същите които са си дали живота за тази земя, а сега една шепа разбойници ще е продаде за жълти стотинки а народа който живее върху нея ще бъде обречен да робува. Срам и позор! Най срамната част от историята ни се пише в момента! А овцете блеят ли блеят!
12
1
 
22
 
! Отговори
Specter преди 6 години
Управляващите се отказвали.... а народа питат ли го някой дали иска да му се разпродава държавата вече и на парченца? Каква е тази държава бе, какви са тези управляващи.... абе няма ли вече да се събудите бе хора?
11
13
 
7
 
! Отговори
Така е преди 6 години
До Анонимен 11 За чежденците не знам, ама "братята" руснаци ще налетят като скакалци.Те разбраха че с оръжие няма да стане и сега действат по мирен начин.След това спретват един референдум и ето ти Майданя.
10
14
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ей сега чужденците ще тръгнат масово да изкупуват българска земя и да я изнасят...ахахахааа
9
6
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 7 неграмотници,никой не може да взема тази земя на гръб,но безпроблемно може да изнася печалби свързани с дейността върху нея,докато ти ще си принуден да ровиш в кофата за смет,защото ще си на подаяние и милост чужд да те храни!Да не говорим,че основен инвеститор може да е фирма монопол,която да ти напълни полята със собствени ГМО култури и да ни затрият скоропостижно като опитни зайчета т.е да изнесат нерегламентираното си производство при бушмените от България!С твое съдействи
8
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Това няма да го чета - да го напишат на английски и тогава!
7
3
 
29
 
! Отговори
Позор преди 6 години
Ей така палестинците са си продали неусетно земите на богатите евреи и накрая се оказаха изтикани в ъгъла! Това чака и нас, ако не ценим тази земя върху която живеем и за която се е проляла толкова кръв.
6
15
 
6
 
! Отговори
неграмотници преди 6 години
Срамота не е отмяна на срамен акт, срамота е ,че изобщо се е пръкнал и че *** тука подкрепят тези ограничения. От тези ограничения файда имаха единствено големите бг фирми мафиоти, защото така цената на земята падна и малкият човек загуби пари. Основният аргумент на тези гауфони е че чужденците могат да ни изкупят земята. 1. Никой не може да си вземе земята на гръб. 2. Ако някой държава или организация иима такива намерения, тя може да го постигне с подставени бг граждани-БЕЗПРОБЛЕМН0
5
0
 
14
 
! Отговори
сссс преди 6 години
До срамотаТе са трапезни патриоти и страхливци. Могат само да блъскат бабички по границата.
4
4
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Някой е хвърлил око на земята българска!!!Търгашииииииии!!Чест и достойнство нямате ли,че едни санкции на евромутрите ви уплашиха!!Кой трябва да мисли за държавата ни??Вие или онези чиновници от Брюксел??Ако мислите,че го правят за добро-НЕ Е!!Ще ни погребат като нация и държава с ваша помощ!!Без мисъл за бъдеще и само чрез дрънкане на сребърници в жалките ви сметчици!!Всичко може да си купите с тези пари,но УВАЖЕНИЕ,ДЪРЖАВА И НАРОД-НЕ!!!!
3
4
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Егати скапания ЕС! Всяка държава си е независима, откога ЕС диктува законите в БГ а не БЪЛГАРСКИТЕ ГРАЖДАНИ.
2
1
 
25
 
! Отговори
gbgbg преди 6 години
e zatowa ima brekzit!!
1
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Волене Волене за една власт се продаде :) ПАК.