БСП: Без пари за наука, България губи интелекта си

Иначе "ще трябва да разширяваме магистралите към Терминал 2"
Обновена: 14 юли 2017 13:51 | 14 юли 2017 13:44,
76
БСП: Без пари за наука, България губи интелекта си
Снимка: visualhunt.com

БСП скочи срещу управляващите заради ниските възнаграждения на учените и ги обвини, че заради политиките им все повече български изследователи напускат страната.

Повод за острата декларация на БСП е отхвърленият законопроект на левицата за въвеждането на минимални прагове на заплащането за учените и преподавателите.

"Заради ниските заплати и неадекватните условия за научни изследвания българските учени масово напускат страната. В България има цели научни области, в които не достига компетентност. Наредили сме се на последно място по брой изследователи в Европа", заяви Анелия Клисарова от БСП.

По думите й в нито една европейска страна учените не получават заплати по-ниски от заплатите за неквалифициран труд.

"За какво качество може да става дума, когато нямат елементарните си средства за същуствуване. Когато възнаграждението на младите учени е равно на минималната заплата, а професорите са с под 1000 лева, на какво бъдеще се надявате? Дори тези, които наемаме като сервитьори, са с над 1000 лева заплата", посочи соцдепутатката.

Според Клисарова в резултат на недалновидната политика деградира научният климат, а младите учени са останали само 14% от целия академичен състав. Всяка година 10 000 българи заминават в чуждите университети, настоя тя.

Клисарова заяви и че поведението на управляващите е необяснимо на фона на предизборните клетви за подкрепа и любов към образованието.

Според нея трябва да се положат усилия, за да се стигне до положително решение за връщане на страната ни към европейските цели.

"Първото условие е да осигурим заплащането на учените и преподавателите, което да им позволи да живеят достойно от своя квалифициран труд, а не от каране на такси. В противен случай ще трябва да разширяваме магистралите към Терминал 2", заключи Анелия Клисарова.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


76
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До В отделни случаи, Добре че са старите комунисти иначе нямаше да имате наука , лекари , инженери.. Не че са негодни ами са дърти и е прекалено да бегат на запад. Едно производство , наука - ако 5 години не произвеждаш и не работиш , после няма да имаш капацитет, да започнеш.. Всичко се е разбягало.. В момента САЩ няма капацитет да върнат производството на АйФони в САЩ
26
1
 
8
 
! Отговори
В отделни случаи, преди 6 години
онези,които присвояват милиони левове посредством уж-научни проекти, не са потомци на видни функционери на БКП, нито са женени за техни роднини, а са били обикновени доносници.Това излезе наяве след отварянето на досиетата,информацията беше качена и в интернет.Въпреки това, същите тези доносници и до днес са на ключови постове в БАН и разполагат с парите за наука, или пък са вече пенсионирани с почести и продължават да печелят чрез проекти.Проектът се финансира, ако в него е включен някой такъв
25
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ти къв си бе Икономистите нямат право да говорят за наука , те не са учени , а мошеници..мошениците плюят , че някой друг който не е учил за мошеник-икономика е откраднал повече от тях.. юбре негодници.
24
1
 
4
 
! Отговори
В книгата на Хорозов преди 6 години
"Проектният бизнес и ограбването на науката. Наръчник на управляващия мошеник" се цитират ужасяващи факти относно това, как лица с "големи" имена в българската наука и с още по-големи постове в научната йерархия пълнят гуши ежегодно със стотици хиляди или с милиони левове чрез далавераджийски проекти и сделки уж свързани с научната им работа.Така се облагодетелстват една шепа хора, всички до един свързани с мастити личности от партията столетница - или чрез пряка кръвна връзка, или чрез бракове
23
4
 
3
 
! Отговори
лИБЕРАЛ преди 6 години
Кой говори за Терминал 2? Я пак? Още по"хубавото" живко време имаше виц. Завършваше. "Какво ще направите ако отворим границата?". Отговор: "Ще се кача на първото дърво за да не ме смачка тълпата напускаща България". Гечев и Иван Ангелов титаните на БАН. Закривай! Колко апетитни имоти имат и искат пари!!??
22
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Потърсете книгата на Една държава все ще плаща . ако не иска да плаща на свои учени, ще плаща на чужди и то много дебело.
21
2
 
7
 
! Отговори
Потърсете книгата на преди 6 години
проф.Емил Хорозов "Проектният бизнес и ограбването на науката. Наръчник на управляващия мошеник". Той я написа, след като през 2010 г. му се наложи за известно време да оглави фонд "Научни изследвания" и се беше ужасил, виждайки как са били "разпределяни" стотици милиони левове, отпускани от хазната за научни изследвания.Този дебел комат е причината от БСП да реве за още пари, които да се дават за наука. Една шепа хора присвояват милиони! Прочетете книгата на Е.Хорозов, той посочва много факти!
20
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Целият интелектуален и научен потенциал на България се е събрал на Позитано.Особено изпъкват др.Антон Кутев,др.Жельо Бойчев,др.Александър Симов.....
19
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
70% от младите българи са завършили Икономика , Администрация , Бизнес.. Драги Българи - Икономиката не е наука..Вчера една ми се оплаква как не я взели за асистент и докторант в Икономическия Варна .. И много обидена на държавата , науката и образованието .. След като Икономиката не е наука и докторските степени ги раздава ЦРУ - Америка за България , Сорос - ще вземат кой си искат , техния човек ..
18
0
 
7
 
! Отговори
Винету-у-у-у преди 6 години
Какво искат от БСП? За ГЕРБ и лъжепатриотите изгонването на българските учени от България е направо мечта. Така по-малко ще си личи нивото на хората от ГЕРБ и лъжепатриотите.
17
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Учени са физиците всичко друго е социална работа..В България няма мераклии да учат физика , всяка година остават незаети места , при малка държавна поръчка 20-30човека.. от тези 20-30човека 7-8 се отказват още първия семестър..
16
6
 
3
 
! Отговори
ЧИ КЪ? преди 6 години
Глупости, тука в коментарите има много проруски и бецепе ***, които сеят интелект и Бойко е виновен за разстройството на детето им дори.
15
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Телефонистите които са главно студенти взимат повече от професорите.. Хората не искат да стават докторанти и преподаватели защото , само най-негодните и то жени стават преподаватели в университетите по технически специалности , информатика , математика физика.. преподаватели жени , защото мъжете в индустрията и IТ сектора взимат 5 пъти повече.
14
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Не се губи туй, що го няма.
13
8
 
1
 
! Отговори
хх преди 6 години
Пазарът на нови автомобили в България е пораснал с над 31% през юни на годишна база, показва последната статистика на Европейската асоциация на автомобилните производители Ръстът на българския пазар е един от най-големите в ЕвропаКойто не работи няма да яде (Евангелието, св.Петър)Който го мързи,няма да кара нова кола (хх Днес.Бг.)
12
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
По принцип го е изгубила интелекта още преди 20 години
11
9
 
5
 
! Отговори
анонимен преди 6 години
БСП са много прави в изказванията си по повод образование браво поздравявам ги от сърце Те са единствените хора който мислят за народа .Аз лично винаги съм ги подкрепяла на избори защотото те най точните хора .
10
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Губи интелекта си и продуцира издислави.
9
1
 
11
 
! Отговори
Доктор преди 6 години
С трици маймуни не се ловят!И чуждата паница винаги е по пълна.Пуста му българска завист!
8
2
 
10
 
! Отговори
Истински учени преди 6 години
у нас има, макар и да не са много на брой. Ниските заплати са престъпление спрямо тях, а също и спрямо държавата и нацията, защото по този начин се поощрява пренасочването им към чужбина.Но за повечето лица, настанени на научни длъжности, дори и тези смешни заплати са много. Защото, реално погледнато, това не е заплащане за квалифициран труд, те нямат знания и подготовка, за да правят наука. Тези заплати са им нещо като социални помощи, докато бездействат или четат някъде лекции на хонорар.