Прослуженото време не е гаранция за квалификация

Увеличението на заплатите да бъде на база постигнатите резултати
Обновена: 14 юли 2017 12:59 | 14 юли 2017 12:13,
146
Прослуженото време  не е гаранция за квалификация
Снимка: Flickr.com

Шефката на бюджетната комисия в парламента Менда Стоянова също е на мнение, че класът прослужено време е отживелица и служителите трябва да бъдат оценявани според квалификацията и производителността на труда.

Повод за коментара й бяха думите на вицепремиера Валери Симеонов след среща с представители на работодателски организации в Министерския съвет, че класовете прослужено време трябва да отпаднат.

"Като икономист смятам, че класът е отживяло понятие. Това дали имаш повече години прослужено време не означава, че си по-високо квалифициран, имаш по-добра производителност от някой млад човек, който е започнал работа преди 5 години. Има случаи, в които това даже е обратнопропорционално", заяви Стоянова.

Тя уточни, че класът ще бъде добавен към основната заплата и работниците няма да бъдат ощетени към този момент. Следващо увеличение обаче ще получат според оценката за работата и постигнатите резултати.

Менда Стоянова настоя, че когато това предложение стане официално, ще има обсъждане и тогава ще се вземе решение дали да се приложи.

"Аз мисля, че ще има пълна подкрепа от работодателските организации и това е най-нормалното нещо", заключи тя.

Искрен Веселинов от "Обединените патриоти" категорично заяви, че тъй като предложението за отпадането на клас прослужено време не е официално, от парламентарната група нямат позиция по въпроса.

"Тази тема през 6 месеца излиза. Към момента парламентарната група на "Обединените патриоти" няма формулирана позиция, няма и на база на какво да е формулирана, тъй като предложение реално няма", настоя Веселинов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


146
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
2
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Българският работодател твърдо върви към една константа - 460.
13
2
 
30
 
! Отговори
sante_dog преди 6 години
Истината е че и в момента работодателя може да се измъкне от клас прослужено време. Имам 5 години стаж на една позиция. Работодателят сменя позицията - оставаш да вършиш същото, но вече работата ти се води на друга позиция и отпада клас прослужено време.
12
2
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Вий си ги избрахте!Ха дуxaйте сегика!Ха-ха-ха!
11
1
 
32
 
! Отговори
Ешафод преди 6 години
Можем да бecим изeдниците по нов метод - стоманено въжe със силиконова смазка вместо коноп и caпyн...
10
6
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ЧЕ СЕГА КЪДЕ ПЛАЩАТ КЛАС?ТОВА БЕШЕ ПРЕДИ МНОГО ГОДИНИ!АЗ С 30 ГОДИНИ СТАЖ ВЗЕМАМ СЪЩАТА ЗАПЛАТА КАТО КОЛЕГАТА 25 ГОДИШЕН НЕГРАМОТЕН МН*Л СЪС СТАЖ 2 ГОДИНИ!КЛАС МАЙ ИМА САМО ЗА ТЕЗИ НА ДЪРЖАВНА ЯСЛА!
9
4
 
55
 
! Отговори
Митев преди 6 години
Да разбирам ли, че едно току-що завършило студентче па макар и с шестица / да не говорим как си е купило изпитите/ знае, може и трябва да получава колкото инженер, лекар или друг специалист , който е работил тази работа 20-30 години и е видял " и две и двеста" ?! Г-н Симеонов да престане с неговите глупости. Щом един човек се е задържал на тази работа толкова години ЗНАЧИ МОЖЕ И ЗНАЕ !!!
8
1
 
48
 
! Отговори
Цецо преди 6 години
Еййй, въртят, сучат и все гледат да прецакат работещите хора!!!! Изедници!!!
7
2
 
46
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Вече се вижда времето, когато няма да има кой да им работи!Следва фалит на държавата гербоваи започваме наново с по-високи заплати наложени от Европа.Което е добре.
6
3
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Д направят заплатите средноевропейски, пък класа да си го наврат в ***! А май идеята е отново намаляване на заплатите. Щото някой маллоумник така е решил.И защото трябва 2% за нато, ето откъде ще се вземат.
5
1
 
38
 
! Отговори
Марш на поправителен преди 6 години
Когато шефа ти е въртоглав демократ, каквито и резултати да има, ако ще и печалби за милиарди, почват с капиталистическите лозунги: "преди да поискаш, трябва да дадеш" и т.н. Реално всички шефове са въртоглави демократи, а тези в частния сектор са допълнително и мутр-бизнесмени.
4
6
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
е когато шефът ти е въртоглав комунист, каквито и резултати да има, ако ще да са печалби за милиони, почват комунистическите лозунги "преди да поискаш, помисли какво си дал" и т.н. То добре, че Симо-имота въведе някакви прагове, че въобще не можем да си помислим някой да осигурява. Махнете възможността да могат да си пишат и тоалетната хартия за разход на фирмата. По същата логика много закони са променяни много пъти, но депутатската заплата е твърда и не обвърза с резултати!
3
5
 
59
 
! Отговори
Опит = Квалификация преди 6 години
Поредното понижаване на заплатите - гарантирано от ГЕРБ и лъжепатриотите. Навсякъде, където съм работил, опитът е много важен, но на практика заплатите са еднакви за опитния квалифициран работник и неопитният младок. Само добавката за клас даваше някакво по-справедливо заплащане.
2
4
 
52
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
То и това нещо - заплатата е отживелица. Защо не вземете официално да я отмените. Така де , и без това не плащат както се полага.
1
7
 
70
 
! Отговори
Истината преди 6 години
Напротив, прослуженото време е гаранция за опит и квалификация. Само при тези дето ръчно копат нещо и където труда се измерва с единица изкопано, това прослужено време не е гаранция за по-добра работа. Махайки класа, се насърчава използването на нископроозводителният труд, т.е. ръчмото копане, вместо използването на машини. за съжаление управляващите в България са на нивото на ръчното копане, а не на съвременният квалифициран труд