Радев: Без модернизация на армията сме на опашката на НАТО

Ставаме притегателен център за военни учения, оцени президентът
Обновена: 20 юли 2017 20:45 | 20 юли 2017 20:07, Анисия Иванова
52

Снимка: Олег Попов, Dnes.bg

Ако правителството не придвижи проектите за модернизация на армията, ще се окажем на опашката на НАТО, каза президентът Румен Радев на традиционната годишна среща на посланиците на Република България.

По темата за НАТО той припомни, че на първата среща с президента Тръмп в Брюксел ясно е заявил, че 2% от БВП за отбрана е важен, но е недостатъчен критерий за изграждане на отбранителни способности.

"Не можем да разглеждаме само количество, трябва да гледаме и качество. Друг е въпросът, че България изостава критично. Ако правителството не вземе мерки навреме да придвижи проектите за модернизация, ще се окажем на опашката на НАТО по отношение на достигане на тези 2%“, отбеляза той.

По думите му не става въпрос за състезание кой къде е. "Въпросът е, когато членуваме в някой съюз, доколко сме лоялни, доколко сме консуматор на сигурност или генератор на сигурност, защото всичко е взаимно обвързано – ако искаме да имаме инвестиции, да развиваме икономика, солидарно с другите държави трябва да развиваме и собствен отбранителен капацитет, който да се вписва в колективната сигурности отбрана“, подчерта Радев.

Според него България става все по-голям притегателен център за военни учения. "Ние трябва да видим повече и европейско присъствие тук. Засега формирования от Германия и Франция все още не присъстват в България. Трябва да търсим и тяхното участие“, смята още държавният глава.

Президентът се спря на някои от аспектите на външната ни политика.

"Един от най-важните фактори за успех във външната ни политика сте именно вие – посланиците. Аз имам ясни ангажименти и ще правя всичко възможно, ще държа посланиците да бъдат хора с доказан професионализъм, с опит, с ерудиция и с изключително положително отношение и мотивация за работа за България“, обърна се президента към дипломатите.

Във връзка с мигрантската криза той коментира, че е крайно време Европа да има единна политика. "Солидарност с всички държави, които са на първа линия. Ние трябва да обединим усилията си и като държави на първа линия да искаме специално отношение и внимание към нас, защото охраната на външните граници на ЕС не може да бъде ангажимент само на тези държави. Европа трябва да бъде солидарна“, заяви президентът.

По отношение на съдебна реформа и борбата с корупцията той отбеляза, че това, което отчитаме тук, се разминава с това, което отчитат чуждите посланици. "Трябва да направим така, че когато се каже България, това име да се свързва с добри и чисти условия за бизнес“, категоричен бе президентът.

"Очакваната промяна в антикорупционния закон категорично не е достатъчна. Трябва да има всеобхватна система за следене на приходи и харчове в държавата, касаеща всички“, каза още той.

Наличието на ясна визия и приоритети във външната политика, на ясни механизми за изработване на единна национална позиция, на ясни принципи, силни структури и качествен личен състав настоя президентът Радев.

За механизма за изработване за единна национална позиция, Радев посочи, че вижда проблем. "Имаме нормативен вакуум относно процедурите как точно се изработва една национална позиция, особено в дефицит от време. Нагледали сме се в миналото как колкото играчи имаме на международната сцена, толкова външни политики. За мен това не е най-доброто представяне на България. България трябва да има една външна политикa и тя трябва да бъде ясно дефинирана", заяви президентът. По думите му той има амбицията да се разработят ефективни процедури как тази политика да се изработва и да се споделя между Министерски съвет, парламента и президента.

За предстоящото председателство на България на Съвета на ЕС, Радев коментира, че правителството е завело ясни и добре балансирани приоритети и трябва да бъдат подкрепени. Да амбициозни са, но човек трябва да има височки амбиции, за да постигне резултат, отбеляза държавният глава.

Европа на различни скорости е факт, за нас най-важното е да знаем, че бягаме в същия стадион, на същата писта, може да бъде с по-малка скорост в началото, но акцентът ще бъде на засилените сътрудничества, коментира още държавният глава пред посланиците.

По отношение на еврозоната, той заяви, че трябва да внимаваме от многото бързане да не стане така, че повече да навредим. Крайно време е да се помисли за вдигането на жизнения стандарт на българския народ и да има една много ясна поетапна политика как ще гоним тази цел, коментира Румен Радев.

Пред дипломатите той коментира още Шенген, бъдещето на ЕС, мигрантската криза, кохезионната политика, САЩ, Русия и др.

 


52
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
1
 
2
 
! Отговори
Зозо преди 1 година
Комбайнер-авиатора е безгласна буква. Може само да чете на Нова година за 5 мин. и толкова! Ако зависеше нещо от президента щеше да е от ГЕРБ.
23
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
5 години ни чака срам с тоя паляк .... ама квито хората такъв и преидента :/
22
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Простотия до шия!Проблемът на БГ-армия не е въоръжението,а кадрите!Какво стана през 1989г,,като имахме хиляди самолети,танкове,ракети,оръдия и войска? Кой употреби оръжие за защита на конституционния строй на НРБ? Къде бяха офицерите от армията,милицията,ДС ,ВКР и т.н.? Как се получи така,че Луканов,***,Мозер, Джорджи Ф.Димитров, П.Стоянов, И.Костов и т.н.,някои дори недопускани до военна служба,превзеха БГ? Кой и с кого ще воюва?През гугъла: Посадка самолетов МиГ-29 и Су-25 на АУД. Взлет на боевое применение
21
3
 
5
 
! Отговори
demograph преди 1 година
Да е казал нещо за демографската смърт,, за Македония, за данъците на руските фирми, за прехвърлянето на европари към Ръшка, за трафика на мигранти, за руската пета колона, за овладяната от рускобългарската мафия държава и икономика?..
Нещо такова?
Не, нали?
Няма и да каже. Решетников му е забранил.
Дрънка общи фрази и номунисткчески лозунги.
20
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
България е на опашката НЕ само на Европа по жизнен стандарт..... заплата.... здравеопазване.... инвестиции в образованието.... .. Тоя наглец ще ме плаши че сме на опашката на Бандитите от НАТО
19
5
 
4
 
! Отговори
11111 преди 1 година
Ревете против армията ама като стана за границата айде армията да заминава ...ама имали с какво да иде никой го не интересува и как отива с какво оборудване ,техника ,оръжие кой не знае да не се изказва неподготвен щото вие си седите на компа и си пишете така да има нещо ...който не е бил да не пише глупости
18
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Радев, стига с тая армия бе. Народа мизерства ти само за армията говориш.
17
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тоя лаф сме го слушали от пълничкийо.
16
5
 
7
 
! Отговори
men преди 1 година
ами че ние по какво не сме на опашката бе пребоядисан комунисте? деца умират от лечими болести ежедневно, родителите им просят за да ги спасят този тръгнал да раздава милиарди за хвърчила. купи поне една две ядрени глави да държим туршаляците в шах боклоко.
15
7
 
3
 
! Отговори
д-р Радева преди 1 година
До МНЕНИЕ
На колко ракии достигнахте до това умозаключение?
14
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До МНЕНИЕ
А руснаците са слагали първи казахи и други макцинства, както и освободени от немска окупация без оръжие, за да се засекат немските огневи точки и да се разминират подстъпите към противника.
13
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Да се въоръжаваме срещу кого?
12
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Г-н Радев вие сте президент,а не министър на отбраната.Дръжте се като такъв.Стига с това въоръжаване.С кой по-точно ще воюваме.... Всяко ваше изявление е свързано с армията.Мисля,че има и доста по-важни въпроси за решаване.
11
3
 
5
 
! Отговори
МНЕНИЕ преди 1 година
По Исторически Данни , винаги първите дават най-много жертви .Та понякога е по добре да си последен на опашката .
Пример - Хитлер е слагал Армии от Румънци и Италианци първи срещу Руснаците - да ги избият тях а не германците .Та мисълта ми е че в Орташки Работи да не се месим . Ако опре ножа до кокала , ние Българите сме доказвали много пъти че можем да се съберем , въоръжим и да набием канчетета на Агресори .
10
0
 
10
 
! Отговори
някой преди 1 година
Господине, вие ни вкарвате в един грозен филм.
Искате да защитавате територия, останала без качествено население ли?
Явно не толкова дългосрочните цели включват подмяна на населението ли?
Защото и сега сме най-бедната държава не само в ЕС, а загробването ни с непосилни заеми и увеличаването на беднотията, респективно изтичането на качествените хора у нас, ще утежни живота ни още повече.
Та чия територия всъщност ще пазите и не на последно място от кого, както и как ще се заделят тези средства???
9
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А за санкциите изпелтечил ли е нещо?
8
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ако правителството не вземе мерки навреме да придвижи проектите за модернизация, ще се окажем на опашката на НАТО по отношение на достигане на тези 2%“, отбеляза той.
...
Че ние сега къде сме? Да не би да сме в челните редици?
7
9
 
11
 
! Отговори
Булгар преди 1 година
Руската къртица Радев не го бръснат за 5 пари, натовците. Втората най-силна армия на НАТО турската, го отсвири и не му отдаде чест във военното учение. Пълен руски мишок е президента.
6
3
 
15
 
! Отговори
Подигравка преди 1 година
Турцските военни кораби най-нахално напуснаха военните игри без да отдадат чест както е прието пред Румен Радев.
Турция се подигра с президента и с нашата армия и държава. Някой изненадан?
Всички Български управници нестават за нищо, прадедите ни са се борили и умирали за нещо което днешните кашкавали въобще немогат да разберат.
Какво ще направиш с 2 кораба и 8 самолета бе фатмак. Една ограда неможете да вдигнете а тръгнали армията да преустрояват.
5
0
 
9
 
! Отговори
Македонски преди 1 година
1.Намират се откраднатите пари от КТБ
2.Облагат се с данък скритите печалби на българските чорбаджии
3.Конфискуване на незаконно придобито имущество
4.Пресичане на контрабандата
=
Пари за армията, пенсии, здравеопазване, социални помощи, заплати