Борисов от Варна: Популизмът не е довел никоя държава до добър изход

Загубихме президентските избори, защото не искахме да ги спечелим, твърди премиерът
Обновена: 29 юли 2017 12:13 | 29 юли 2017 12:10, Красимир Ангелов
176
Борисов от Варна: Популизмът не е довел никоя държава до добър изход
Снимка: БТА

Популизмът не е довел никоя държава до добър изход, Гърция е достатъчно ясен пример за това, обяви премиерът Бойко Борисов по време на конгреса на Европейските студенти демократи във Варна.

"Европа преодоля доста кризи, нито една не беше създадена от нея. Но няма нищо по-хубаво от нашата обща Европа. Финансовата и икономическа криза ни беше привнесена, мигранската криза ни беше привнесена, защото това е най –хубавото място за живеене в света. Освен това Европа, със своите управления – ЕС, ЕП, ЕК, е възможно най-демократичното нещо, което може да се създаде като управление", подчерта министър-председателят, цитиран от Радио "Фокус".

По думите му в момента България е в тройката с най-нисък външен дълг в Европа. "Бюджетът ни е на излишък, не на дефицит. Имаме 13 млрд. фискален резерв. Подвеждането по популизма не е довело никоя държава до добър изход. Гърция е достатъчно ясен пример за това. Виждате колко години ЕС, еврозоната, Международния валутен фон, Световната банка на всеки 6 месеца се занимава с Гърция. Притеснително е и нарастването в огромни размери на външния дълг и на Италия, и на Франция. Но да се надяваме, че те имат мощни икономики и ще излязат от това положение. Моят съвет към вас е харчете толкова, колкото изкарате", допълни Борисов.

Премиерът коментира и загубата на президентските избори от страна на ГЕРБ в края на миналата година. "Загубихме президентските избори, защото не искахме да ги спечелим", отсече Борисов.

"Много е важно за демокрацията да има ясно разграничение на властите. Когато една партия, колкото и да е добра и демократична, е спечелила и президентската, и парламентарната, и изпълнителната и местната власт, това не е добре за демокрацията", уточни Борисов.

По думите му в един момент всички партийци започват да мислят, че са си самодостатъчни. "Да, по-лесно е за управление, но е по-опасно за самата партия. Безспорно ГЕРБ е направила най-много в България. Безспорно се видя, че няма по-добра алтернатива, но в същото време, когато отидеш на избор, предизвикаш ги, е вот на доверие от народа. Отстрани като се дръпнеш виждаш много грешки и проблеми, които иначе в управлението и когато всички власти са от една партия няма как да се забележат", допълни той.

Борисов коментира и мигрантската криза в Европа, която по думите му се дължи на "една изключително недалновидна политика в целия арабски свят". "Нашите външни министри, заместник-външни министри на Европа, трябваше да помислят какво следва, след като се свали диктата. Какво ще се случи с Ирак, Сирия, Либия, Йемен, Афганистан. И колко трилиона ще са необходими, ако един ден спре войната да се възстановят тези държави, за да може младите хора да се върнат там. Животът е днес. Те сега са на 20, 30 години, сега искат да живеят, сега искат да раждат деца, сега трябва да се развиват в кариерите си. Това е загубена кауза", допълни още премиерът пред студентите.

Така според него единственият шанс на тези хора в арабския свят е да бягат от войните и да отиват в Европа, където животът е хубав. „Има ли спор, че Европа е най-хуманната, най-човечната, с най-големите права и свободи за мигрантите? Няма! Можеше ли да си позволим нашите европейски лидери да гледат как децата загиват в морето и вълните ги изхвърлят на брега. И тук се сблъскаха двете позиции в Европа, че това не трябва да се позволява. Или че като част от вината за тези войни, трябва тези хора да се приемат и да им се даде най-нужното, за да им се запази животът“, заяви още Борисов.

"Още берем плодовете на конфликта и още дълго време ще ги берем тези плодове, защото колегите от Вишеградската четворка не желаят релокацияата. А други държави, като България, казваме, че не искат да остават в България, искат Швейцария, Германия, Франция, няма да им правим затвори, за да ги задържаме насила. И в същото време и с австрийския канцлер като говорих, му казах, че няма как да се съгласим всичко, което е преминало нелегално в Европа, да бъде върнато в България. Даже се пошегувах – „нали не си ме представяш с баница да стоя на аерогарата и да посрещам мигрантите с добре дошъл", каза още премиерът.

Той посочи, че има постигната договорка с Румъния и Гърция за съвместно заседание на Министерски съвет във Варна през месец октомври. А по думите му освен френския президент, до края на годината у нас ще дойдат и други високопоставени политици от Европа.

"До края на годината съм убеден, че и г-жа Тереза Мей ще дойде и след изборите в Германия през септември, канцлерът, който бъде избран, също ще дойде в България. Марияно Рахой очаквам да дойде. Мисля, че края на август или септември ще дойде и премиерът на Полша. Имаме десетина посещения в България на важните хора, които да ни подпомогнат във всички процеси", съобщи Борисов.


176
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
142
1
 
1
 
! Отговори
ДА ДОБАВЯ преди 1 година
ТИКНАТА !
141
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
КАЗА ПОПУЛИСТА БОКО !!
140
1
 
4
 
! Отговори
Уволнете Борисов преди 1 година
Когато говорим за терористи на власт отбелязваме предимно тези ограбващи нагло БЪлгария по времето на БОйко Борисов.ПОят го с зомби напитки облъчват го през презентационни екрани с обемно проникващи камери и хоп 2 500 000 000 ограбени от народа преведени по фалшифицирани документи на някакви престъпници ..Хоп ограбени милиарди вкл от бюджета на МВР за високовредни яко корупционни камери с които педофили увредиха всички деца в БЪлгария.
139
1
 
7
 
! Отговори
ЛЮБОПИТНО ... преди 1 година
И КАК ЩЯХТЕ ДА ГИ СПЕЧЕЛИТЕ ВИЕ И С РОМСКИТЕ ГЛАСОВЕ НЕМОЖАХТЕ???? СЕГА ЯСНО ЛИ ВИ Е КАК СА СПЕЧЕЛИЛИ ПАРЛАМЕНТАРНИТЕ И ЦВЕТАНОВ НА ЛЯВО И ДЯСНО ГОВОРИ ЧЕ БСП СА КУПУВАЛИ РОМСКИ ГЛАСОВЕ А ТЕ ОСВЕН РОМСКИТЕ ГЛАСОВЕ СА ИЗПОЛЗВАЛИ АДМИНИСТРАЦИИТЕ ДА ПРАВЯТ ДРУГИ ФАЛШИФИКАЦИИ ВСИЧКИ ЗНАЯТ КАКВИ ДОРИ И В МАГАЗИНИТЕ КАТО ХОДЯ ЧУВАМ КАКВО РАЗКАЗВАТ САМИТЕ СЛУЖИТЕЛКИ И ХОРА ОТ КОМИСИИТЕ
138
0
 
6
 
! Отговори
extremist преди 1 година
Притеснително е и нарастването в огромни размери на външния дълг и на Италия, и на Франция - АБЕ ТИКВА ТИ СЪВСЕМ СЕ ОПЛЕСКА - КАК БОГАТИТЕ ЕВРОПЕЙСКИ ДЪРЖАВИ ОТПУСКАЩИ ЕВРОФОНДОВЕ ПРОИЗВЕЖДАТ ВЪНШЕН ДЪЛГ ? И НА КОГО ДЪЛЖАТ ПАРИЦИ (ФИНИЙКИСКИТЕ ЗНАЦИ В МОМЕНТА НЕ СА ОБЕЗПЕЧЕНИ СЪС ЗЛАТО, И ИМАТ СТОЙНОСТ НА ТОАЛЕТНА ХАРТИЯ, ВТОРА УПОТРЕБА) .....
137
1
 
7
 
! Отговори
extremist преди 1 година
Бюджетът ни е на излишък, не на дефицит. . - СЛЕД КАТО ТАКА СМЕ СИ ОПЕКЛИ РАБОТАТА НЯМАМЕ НУЖДА ОТ ФОНДОВЕ , НАЛИ БЕ рапончо ненагледен
Имаме 13 млрд. фискален резерв - TEГЛИЛ ЗАЕМ ОТ 16 000 000 000 И МУ ОСТАНАЛИ 13 000 000 000 ! БЪРЗО ГЕПИХА ПАРИТЕ
136
0
 
5
 
! Отговори
extremist преди 1 година
Европа преодоля доста кризи, нито една не беше създадена от нея - Т.Е. ТИ ТИКВА ТВЪРДИШ ЧЕ НАМЕСИТЕ И/ИЛИ БЕЗРАЗЛИЧИЕТО НА ЗАПАДНО-ЕВРОПЕЙСКИТЕ ДЪРЖАВИ В ГЕОПОЛИТИКАТА НА ПЛАНЕТАТА НЕ Е ПРИЧИНА И НЕ СЪЗДАВА КРИЗИ.....КАКВА ЗАДАЧА ИМАХА БЪЛГАРСКИ ВОЕННИ В АФГАНИСТАН И ИРАК ? КАКВО ПРАВИХА ЕВРОПЕЙСКИ ПОДРАЗДЕЛЕНИЯ НА НАТО В СЪШИТЕ ТЕЗИ БИВШИ ДЪРЖАВИ ? И ЩОТО ЕВРОПА НЕ БИЛА ВИНОВНА , И БИЛА ПРЕОДОЛЯЛА КРИЗИ, ИМА АТЕНТАТИ ВЪВ ФРАНЦИЯ, АНГЛИЯ И В БРЮКСЕЛ ПАТРУЛИРАТ ВОЕННИ
135
1
 
6
 
! Отговори
Герчо с тамбурата преди 1 година
Среща на Бойко с този,среща с онзи, посещение на......но в нито един от тия виждам държавник, който може да напълни българската тръба с ГАЗ, а зимата *** на вратата! Ще има пак студ на кутийки и мраз на филийки!
134
0
 
8
 
! Отговори
Anonimen преди 1 година
Боже дали ни смятат за малкоумни, че да вярваме на тези глупости. То вярно, че доста години се опитват да ни промият мозъците и на голяма част са успели, но чак толкова...Отвратен съм тук има само полулизъм и няма грам истина
133
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
По достоверно ми се струва БСП да не искаха да спечелят парламентарните. Представете си ги сега ако имаха 2 депутати повече от суджуците и да се мъчат с управление! Умните красавци вече щяха да са окупирали университета и ЦГЧ на столицата. А сега си живеят спокойно, разхождат се из планината, поканили няколко оркестъра и ядат кебапчета и сладолед!
132
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Велик в Батко Буби, няма по-велик от него в лъжите и популизма. С този холестерол и кръвно наблягане, с такива лапане на пресен суджук, дълго няма да ги бъде. И кой ще ни весели тогава, на кого ще целува шлифера Цецо Цървула, а кого ще харчи откраднатите кинти милата Цветелинка? И няма да има нови вицове, ниво Суджук гейт, НДК гейт, КТБ гейт, и още много гейтове, които ни разнообразяват Сивия живот?
131
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Дали наистина не искаха да спечелят президентскитв избори.
130
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Загубихме изборите, защото не искахме да ги спечелим.
Това е директно признание, че когато поискат плащат на ромите, мобилизират администрцията под строй и по списък, принуждават фирмите с тяхна протекция да принудят служителите си да гласуват за тях - и печелят.
Понякога обаче въпреки тези усилия хората от другата страна са повече.
129
0
 
11
 
! Отговори
Печални факти преди 1 година
Смешно,но и почти печално е,най- големият популист да говори за популизъм,също както да говориш,че най-бедната държава в Европа тъне в охолство. Неам думи...
128
0
 
6
 
! Отговори
extremist преди 1 година
ТОВА ТИКВА СА ИЗВАДКИ ОТ КОНСТИТУЦИЯТА КОИТО ТИ ЯВНО НЕ ПОЗНАВАШ:
Чл. 4. (1) Република България е правова държава. Тя се управлява според Конституцията и законите на страната.
(2) Република България гарантира живота, достойнството и правата на
личността и създава условия за свободно развитие на човека и на
гражданското общество
127
0
 
9
 
! Отговори
extremist преди 1 година
-БОКО ТИКВАТА
-ЦВЪКО АПАРТАМЕНТА
-ЖИВКО СУДЖУКА
....................................................
-НАРОДА ДАНЪКОПЛАТЕЦ
Чл. 1. (1) България е република с парламентарно управление.
(2) Цялата държавна власт произтича от народа. Тя се осъществява от
него непосредствено и чрез органите, предвидени в тази Конституция.
126
0
 
5
 
! Отговори
Васо преди 1 година
Наистина голям хитрец. Дано се освестим и не чакаме нови 45г, щото ще сме свършени окончателно. На Европа не можем да се надяваме на нищо повече от това що ни дава, че и тя си има проблеми. На руснаците ни меда, ни жилото вече. Имало една песен уж фашистка " От Тимок до Черно море, от Дунав до Бялото море, храбър Народ живее, сам съдбата си кове". Сън ли е, истина ли е, било ли е или не.
125
4
 
3
 
! Отговори
Васо преди 1 година
ТОЙ с написаното в тази статия Я разби. Не обичам, нито съм фен нито на НЕГО, нито на НЕЯ. Обаче тя стана Месия пред аудитория от старци с техните деца и им обеща да отвори райските врати пред тях. И някакъв орган за борба с корупцията създаден Президента. Обаче Нейния Президент. Ама Президента потъва ден след ден в някакво безличие. Пък ние го избрахме , щото Цецка да не е и цялата власт на ГЕРБ да не е. И Тя ни взе за свои. Присвои ни. А Той приклекна с няколко думи пред елита на ЕС. Хитрец е.
124
2
 
8
 
! Отговори
Поезия от един Народ преди 1 година
Оооо Шипка
......Грабвайте телата......

Ооооо Банкя
......Грабвайте суджука....
123
1
 
16
 
! Отговори
БОЛЕН ИЗВРАТЕНЯКБОКО преди 1 година
ТОЯ *** ТОЛКОВА РЕВНУВА ПРЕЗИДЕНТА, ТОЛКОВА ГО Е ЯД, ЧЕ ЗАГУБИ ИЗБОРИТЕ, ЧЕ ЛЪЖЕ КАТО ЛИСИЦАТА ОТ БАСНЯТА И ГРОЗДЕТО - КАТО НЕ МОГЛА ДА ГО ДОСТИГНЕ, ИЗЛЪГАЛА, ЧЕ Е КИСЕЛО. НИВОТО НА ПРЕЗИДЕНТА Е ТОЛКОВА ВИСОКО, ЧЕ ТОЯ ПРОСТЬО НИКОГА НЕ МОЖЕ ДА ГО ДОКОСНЕ. И ПОНЕЖЕ Е ПРОСТ, Е И НАГЪЛ И НАХАЛЕН. И КАКВО ИСКА ДА ДЕМОНСТРИРА С"БЛИЗОСТТА" СИ С ФРЕНСКИЯ ПРЕЗИДЕНТ, КОЙТО КАТАСТРОФАЛНО ГУБИ ПОЗИЦИИ.И БАБАТА НЕ МОЖЕ ДА МУ ПОМОГНЕ.БОКО Е КАРИКАТУРА НА ДЪРЖАВНИК И С ИЗВРАТЕНО ЧУВСТВО ЗА МЯРКА.