Слагат ЕГН на имотите ни, секват редица далавери

Ще се избегне изборният туризъм, неправомерни записвания в училище...
62
Слагат ЕГН на имотите ни, секват редица далавери
Всеки апартамент ще си има уникален номер. Снимка: Булфото

Регионалното министерство и Държавната агенция "Електронно управление" работят над проект за създаването на чисто нов адресен регистър. Той ще струва около 2 млн. лева, а парите ще бъдат осигурени от еврофондове.

Проектът предвижда всеки имот в България да има свой уникален номер, подобен на ЕГН-то ни, който при въвеждане ще излиза цялата информация за имота, включително и за собственици и ползватели, пише "24 часа".

Освен създаването на адресен регистър се предвижда и обединяването на всички бази данни за гражданите на България в нов регистър.

До момента у нас има множество различни регистри - имотен, на вписванията, кадастрален и др. Във всеки от тях пък имотите фигурират с адрес в различен формат и всъщност информацията между регистрите не може да се обменя, обясняват експерти пред изданието.

Новият адресен регистър няма да закрива досегашните, но под уникален идентификационен номер от цифри ще обедини адресите на имотите - пощенски, кадастрален номер и пр. Така при нужда с търсене само по т.нар. ЕГН на имота ще излиза пълната информация за него.

Плановете са в адресния регистър имотите да бъдат описани с уникални номера до ниво отделен апартамент или конкретен офис в бизнессграда, става ясно от проекта на регионалното министерство и Държавната агенция “Електронно управление”. От това ниво ще се направи връзка както с информация за собствениците на всеки отделен апартамент, така и с хората, които реално го ползват.

С новия регистър ще секнат редица далавери и ще се елиминират неудобства като сгрешени адреси. ЕГН-то на имота със сигурност ще ограничи изборния туризъм и регистрацията на много хора на един адрес в месеците преди вота. Друг казус е регистирането на десетки, понякога стотици бежанци или кандидати за българско гражданство на един и същи адрес. Това представлява незаконна търговия с адресна регистрация.

Ще спрат и измамите с адресни регистрации с цел записване на децата в по-добра детска градина или училище, които ескалираха тази година. От следващата се въвежда уседналост на родителите за записване на първокласниците. В момента е много трудно да се контролира адресната регистрация и се разчита на бележки, които родителите вадят от общината и носят в училище.

Допълнително в регистъра трябва да бъде въведена и история на адресирането на всеки имот. Така ще се избегнат проблеми при намирането им, ако се търси по старо име на улица.

Администрациите са тези, които ще ползват адресния регистър при предоставянето на услуги. Бизнесът обаче също ще може да има достъп до него. Ще има и сайт в интернет, в който
и граждани ще могат да правят справки. Очакванията на държавната агенция са, че практическата полза за хората ще е много голяма - пестене на време и пари, след като предоставянето на услуги стане по-бързо, и появата на приложения за смартфони, чрез които да се набавя информация.

Възможно е и НАП да има достъп до регистъра. Така могат да се откриват апартаменти, които се дават под наем, но не са декларирани и върху дохода от тях собственикът не плаща данък. Това обаче зависи и от законови промени.

Адресният регистър е и базов за въвеждането на електронно управление и повече електронни услуги, твърдят експертите от "Електронно управление". След създаването му за всяка услуга, при която се изисква въвеждането на адрес, ще се вписва само уникалният идентификационен номер на имота, а регистърът ще вади нужната за съответната услуга информация.

Успоредно с това ще бъде направен и регистър "Гражданска регистрация", в който ще бъдат обединени сегашните регистри на населението, на ЕГН-та и този за гражданското състояние, предвижда проектът.

Реално по този начин новият регистър ще обединява цялата информация за всеки един човек в страната, която може да се окаже нужна на електронното правителство и за която в момента се носят удостоверения на хартия - свидетелства за брак, за раждане или акт за смърт. Освен това с въвеждането на регистъра ще отпадне и нуждата от вадене на дубликат при изгубване на оригиналния документ.

В момента голяма част от регистрите на населението се водят децентрализирано и са на хартия. Именно затова в повечето случаи се изисква и копие от оригиналния документ, а често пъти за изваждането му се налага и пътуване до населеното място, в което човек е роден.

Тъй като и двата нови регистъра ще съхраняват чувствителни данни, е предвидено достъпът до тях да не е напълно свободен за чиновниците. А всеки да може да вижда само информацията, която насистина му е нужна, за да си свърши работата. Регистърът ще пази справка кой и кога е ползвал информацията, свързана с конкретен човек, и за какво му е била нужна.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


62
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
1
 
20
 
! Отговори
Атанас преди 6 години
"Новият адресен регистър няма да закрива досегашните, но под уникален идентификационен номер от цифри ще обедини адресите на имотите- пощенски, кадастрален номер и пр"ЕКАТТЕ има от години, но някой с дебел *** в парламента без да има никакво понятие от кадастър е решил че може да усвои 2 милиона... по-лошото е че ще му мине номера
10
3
 
10
 
! Отговори
Моето семейство пати преди 6 години
Докато живеех при нашите, 4 пъти се наложи да съжителстваме с роднини. Пристига, настанява се, дори не те пита. родителите ми имат тристаен апартамент, едната стая е преходен хол. Докато бях дете, две роднински моми от провинцията, една след друга живяха у нас за по 2-3 г. Спяха при мен в детската стая.Мама не можела да откаже на роднините си.Втората беше таткова рода и нямаше как,приеха и нея.Бях в гимназията,когато друга мома, дъщеря на мамин далечен братовчед, без да ни предупреди /продълж./
9
1
 
28
 
! Отговори
фашистки регистър преди 6 години
Във всички случай, когато държавата събира информация за нас трябва да се отнасяме с подозрение. Не сме забравили за фалшивия паспорт на Куювич, издаден от МВР. С този регистър МВР и други организирани групи ще могат да си правят още по-грандиозни далавери и фалшификации. Защото ще имат цялата информация за теб, информация, с която дори сега не разполагат. Имам съмнение,че в регистъра ще се включи и НЗОК, и ще знаят дори кой от какво е болен. Хипертоник си, например-МВР ще знае.
8
5
 
23
 
! Отговори
Направих извод - преди 6 години
Държавата ще прави всичко възможно, за да установи дали някой не е дал стаичка под наем, но не плаща данък върху въпросното наемче?А правата на собствениците ще бъдат ли по-добре защитени?Освен това, ако у дома ти роднини са настанили детето си, което е студент в твоя град или някой братовчед от село ти се е натресъл докато си търси работа, как да докажеш, че не взимаш наем? Да не се наложи да плащаме данък затова, че нахални роднини са се самонастанили у нас уж временно, а остават по 1 година
7
2
 
25
 
! Отговори
1984 година преди 6 години
Такава свърхинформация на едно място ще улеснява имотните измами, ще улеснява следенето, контролът. Не на подобен фашистки регистър, които и д добавка ще бъде улеснение за имотните измамници!
6
2
 
41
 
! Отговори
Прочетох внимателно преди 6 години
статията, защото очаквах в нея да намеря информация за нещо изключително важно - как този регистър ще възпрепятства имотните измами?Не намерих обаче дори едно изречение, което да пояснява нещо по въпроса. Например, ако някой се е регистрирал в твой имот преди 10 г. като на постоянен адрес, но после е напуснал и не е променил адресната си регистрация, ще може ли да извади фалшив нотариален акт за този имот на свое име?Регистърът ще защити ли истинския собственик или ще улесни мошеника?
5
10
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
В момента масово въртят далавера с данъците. Апартаменти по 120-150 хил. лв. се продават по документи за 70-80хил. и крият данък печалба. Само за една седмица ми предложиха 7 такива.
4
1
 
54
 
! Отговори
Брежнев Л. И. преди 6 години
Ама той имотът де, и сега си има "ЕГН"-то в кадастъра. Казва се имотен идентификатор. Май искаме да краднем едни пари само
3
1
 
55
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Всеки имот има идентификатор, който е уникален и има собственици. И кадастъра от 10год не могат още да заработят с агенция по вписванията с обща база данни. Цялата работа е да се източат еврофондовете. Изобщо дори не прочетох до край статията. В тая държава се работи по нещо ако накой може да открадне. Ако не може да се краде - не се прави
2
0
 
13
 
! Отговори
sante_dog преди 6 години
Като знам от кога въвеждат електронно правителство и до къде са още... Звучи добре, но нека видим какво ще направят. На планове не вярваме. ще повярваме като го видим...
1
3
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ЪЪЪЪ, всеки имот има уникален номер(ЕГН) и сега?