След Борисов и Главчев на визита в Македония

Шефът на НС: Да продължим започнатото от правителствата ни
8 авг 2017 19:23,
2
След Борисов и Главчев на визита в Македония
Снимка: Пресцентър на Народното събрание

Ред е на парламентите на България и Македония да потвърдят и продължат това, което направиха двамата премиери – Бойко Борисов и Зоран Заев с подписването на договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество. Това заяви председателят на Народното събрание Димитър Главчев на срещата си с председателя на Събранието на Република Македония Талат Джафери.

Още по темата

На 8 и 9 август председателят на българския парламент е на двудневно посещение в Македония.

Според Димитър Главчев и Талат Джафери България и Македония са направили заедно исторически стъпка напред с подписването на Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество между Република Македония и Република България, съобщават от пресцентъра на Народното събрание.

Сега е ред на двата парламента да потвърдят и продължат това, което направиха нашите правителства, добави Димитър Главчев. Той припомни, че на 27 юли 2017 г. Народното събрание прие единодушно декларация в подкрепа на подписването на договора и по този начин българският парламент потвърди широкия политически консенсус и категоричната подкрепа за отварянето на нова страница в отношенията между България и Македония. Задълбочаването на двустранните отношения и преките контакти в различни области е желанието на нашите граждани и ние, политиците, трябва да изпълним това тяхно желание, подчерта председателят на Народното събрание.

Председателят на Събранието на Република Македония Талат Джафери благодари за подкрепата на България в реализирането на външнополитическите цели на Македония – членството в НАТО и ЕС. Според него продължаването на преките контакти между представители на двете страни във всички сфери е най-добрият начин за задълбочаване и развитие на приятелските отношения.

На срещата Главчев покани председателя на Събранието на Република Македония да присъства на ратификацията на Договора за приятелство и добросъседство в Народното събрание.

По-късно Димитър Главчев разговаря и с министър-председателя на Македония Зоран Заев.

Македонският премиер оцени високо визитата на председателя на Народното събрание, която е броени дни след подписването на договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество. По думите му документът е доказателство, че нашето приятелство е истинско. Ние го подписахме, нека сега да дадем душа на договора, така че и хората да го почувстват, призова той.

Министър-председателят на Македония благодари на България за нейната последователна позиция и помощ за европейската интеграция на Македония. Той отбеляза, че много европейски страни са поздравили България и Македония за сключването на договора и посочи, че това е добър знак към партньорите в Европа.

На срещите в македонската столица беше изразена и благодарност за оказаната от България помощ при гасенето на пожари в близост до Скопие. Огнената стихия доведе до обявяване на бедствено положение.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


2
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
2
 
3
 
! Отговори
Агент Ориндж преди 6 години
След като Димитър Главчев пристигнал в Македония, там рязко е спаднал коефициента за интелигентност.
1
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Комунисти!