За България на празника: Равноправна държава, горда нация

Борисов призова за почит към онези, които са отстоявали правото на свободен избор
22 сеп 2017 12:02,
124
За България на празника: Равноправна държава, горда нация
Снимка: БТА

Равноправна държава, горда нация, наследници на велики българи. Такава описаха България и българите политиците в приветствията си за националния празник.

Днес страната ни празнува 109 години от обявяването на независимостта й и връщането й на европейската карта след петвековно османско владичество.

"България е минала през много трудни моменти в историята си, но силният дух и волята на народа винаги са побеждавали неблагоприятните събития и са давали тласък за развитието ни", обяви премиерът Бойко Борисов и допълни: "С тази енергия и желанието да просперираме нашите прадеди са се преборили за провъзгласяването на независимостта на България и за превръщането й в равноправна на другите държави".

Още по темата

Борисов отчита, че благодарение на техните усилия се издига международният авторитет на страната ни. Той призовава да изразим почит и признателност към всички, които са отстоявали правото на българския народ и държава на самостоятелен избор.

"Днес ние продължаваме да градим историята като наследяваме великите дела на тези българи и именно затова трябва да бъдем още по-отговорни за съдбата на следващите поколения. Като независима държава, част от голямото европейско семейство, България е на прага да стане за първи път в нашата история председател на най-силния икономически съюз в света", обяви още министър-председателят.

Лидерката на БСП Корнелия Нинова също честити националния празник на българите.

"109 години от датата, която събира силата на съзидателните усилия на една горда и обединена нация. Саможертвата на бойното поле, трудът, желанието за развитие, за прогрес на българите диктуват този държавнически и дипламатически подвиг", написа шефката на социалистите в профила си във Facebook.

Според нея подвигът от 22 септември показва на най-висшата форма на справедливост за един народ – правото му да изгради силна и суверенна държава.

109-тата годишнина от обявяването на Независимостта бе отбелязана тържествено с военен ритуал по издигане на националното знаме на хълма Царевец.

Стотици граждани заедно с официалните гости се събраха на историческата крепост. Отново бе прочетен и документът, с който е обявена Независимостта на България, информира "Фокус".

Деца от училищата във Велико Търново пуснаха във въздуха балони в цветовете на българското знаме: бяло, зелено и червено.

Кметът на Велико Търново Даниел Панов припомни, че именно тук в крепостта Царевец е прокламирана българската Независимост. Той подчерта, че с това дело завършва един акт, който превръща България от провинция на Османската империя в държава, която по-късно става велика сила.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


124
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
74
7
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Османската империя е поела земите с българско население, не е завладявала България, тогава не е имало България - имало е воюващи един с друг княжества и българите са щели са се избият взаимно. Попадайки в една чужда среда и чужда вяра българския етнос се консолидира около вярата и така се запазва, 500 години тегли под робство или присъствие както му казват, да им дойде акъла на българите. Но при евроатлатническото партьорство няма 500 години, до 50 години български етнос вече няма да има.
73
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 90Кой те пита тебе ского да си.Каквото ти каже силния в момента,това правиш.А това,че е във твоя вреда е друга работа.Ако имаш сили,съпротивлявай се.Но някои папкат слушкат изпълняват и са предоволни.Добре че никой не е безсмъртен.
72
16
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"" Роби, ще празнувате каквото ви наредят от Брюксел. Точка. "".................Точно така, ... а ако бяхме с велика Русия щяхме да сме толкова свободни и богати ... като свободните и богатите в Крим и Донбас ... ех мечти мечти ... проклета демокрация!
71
6
 
15
 
! Отговори
Lannister преди 6 години
Държавата с най-ниски доходи в ЕС, най-лошо качество на живот и скапана съдебна система.
70
12
 
6
 
! Отговори
предложение преди 6 години
По добре да я забранят бсп,та да няма с гого да се оправдават.Аз съм твърдо за!И без това полза от тях никаква.Да не си правят илюзии бабичките.
69
10
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До сглобена ДържаваА защо е имало Османска империя? Защо не е имало в Румъния, Унгария, Чехия, Австрия, защо са спряли в България. Бъглария се е дала без бой, значи нови провизии за войниците от местните, нови свежи популнения в тила за Османската войска и продължават към Европа с нови сили. Ама другите са се били с османците, а българите могат само да се навеждат и със смъкнати *** на по-силните.
68
9
 
12
 
! Отговори
Да,бе, преди 6 години
Само дето, Горда и обединена нация сме били някога,сега сме само- И ,благодарение на нашенските демократи. Дедите ни са давали живота си за Родината,а сега я продават,предават и напускат. Безобразна е демагогията на управляващите,оскверняващи паметта на дедите ни с предателствата си. Зависими сме от сили,които правят всичко за да ни заличат като държава и народ,а голяма част от този народ няма нищо против......СЛАВА НА ЗАГИНАЛИТЕ ЗА БЪЛГАРИЯ!СВЕТЛА ИМ ПАМЕТ! За продсжниците- позор!
67
10
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До BG-ГражданинДобре,де защобоко галено нарича пеефски бебчо? Явно са компания.Плюя на цялата политическа класа,а герп са най-виновнисега ,защото са на власт.Дръпнаха лани едни 26 милиярда,да запушват сега усти тук и там.А кой ще ги връща-грамофон свири,*** плаче....
66
7
 
15
 
! Отговори
Мани мани преди 6 години
"Равноправна държава, горда нация... " смЕх... Ама яко са ви облъчили, щом ви го казват в очите и вие им вЕрвате... Но след като наглостта и безочието на ***-политици ви правят да се чувствате горди и да си мислите, че наистина празнувате нещо - ок - всеки народ си заслужава оправниците! А тези, които са участвали в онова време, за да се случи тази независимост, сега се въртят в гробовете си сигурно, виждайки, каква пасмина ги е заместила..
65
17
 
8
 
! Отговори
сглобена Държава преди 6 години
Ако не емало Османска империя сега България щеше да е колкто Албания 3 000 0000 да но България е сглобена Държава от различни Народи за което е забранено да има всякаква Информация примерно Каквказките черкези , 3 вида различни Български турци , 4 вида различни Римски Общности и мн други , та България е една сглобена Държава от Османска Империя за което трябва да сме благодарни
64
11
 
12
 
! Отговори
До ха-ха-ха преди 6 години
Така е брат, прав си и съм съгласен с теб. Много пъти се опитвам без успех и аз да кажа че за Европа сме пълна нула, че сме второ качество и така гледат на нас. Че нямаме думата за нищо и че нашите реални интереси са тъпкани и пренебрегвани. И ми валят минусите като на теб :) бил съм руски ***, комунист хахаха. Зомбиран народ. Живеят в измислен розов свят а мизерията е навсякъде. Но лидерът казва по телевизията че сме добре. Как е оцеляла толкова години България без Бойко не знам :)
63
8
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Не е ясно, обаче, къде се е скатал КАПО ДИ ТУТИ КАПИ.Та е изпратил Г-отбора на тържествата в Търново.А се е скатал, ЗАЩОТО НА ТЪРЖЕСТВО ТРЯБВА ДА СЕ КАЖАТ НЯКОЛКО СВЪРЗАНИ ДУМИ.На което той, за нещастие, не е способен.
62
9
 
14
 
! Отговори
BG-Гражданин преди 6 години
Най близо до мафията бяхме след едни февруарски протести, на такива като Вас. Тогава на власт дойде една тройна коалиция с мандата на БСП, която издигна Пеевски за шеф на ДАНС и набързо фалира една банка. Последваха протести, контрапротести и се появиха разни лум.пени с качулки на главите и дрогирани погледи, които искаха анархия, улично правосъдие, късане с ЕС и НАТО и чакаха третото пришествие на "братушките" си ..................
61
7
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Никога в историята си не сме били по-зависими, отколкото днес. На практика страната се управлява от американското посолство, Брюксел и Берлин, а медиите ни са грантови. Дори и по турско сме имали все некаква обществена самостоятелност и право на свободна мисъл, икономическа свобода и пр. Сега всичко ти се налага от "началниците".
60
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Никой ли от експертите тук няма да ни открехне какво е положението с държавата днес?? Докъде сме я докарали ние? Държава ли е въобще? От какво е "незовисима"? Зависи ли зъобще нищо от тази "територия"? Колко време още ще е има?
59
9
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Национален Празник 100% руска Манипулация
58
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Руски заебъркани каши но,несъпоставими със сегашната американска забъркана помия.Кефи ме как корейците,подкрепяни нелегално от китайци и руснаци се бъзика с русия перчем.
57
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Руски забъркани каши , ама ние си мълчим продължавам е да мълчим от страх
56
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 68Ако всички са били навремето като тебе,един опълченец нямаше да се качи на Шипка.Очевидно нацията се изражда,промита и подкупена от евроценности.
55
2
 
11
 
! Отговори
До бг гражданин преди 6 години
Много си объркан. България е управлявана от мафия. Дали се казва БСП, ДПС или ГЕРБ е все едно