Радев с надежда: Да убедим ЕС, че Балканите могат да са сигурен регион

Президентът се срещна с държавния глава на Косово и генералният секретар на ООН
23 сеп 2017 10:20, Красимир Ангелов
46
Радев с надежда: Да убедим ЕС, че Балканите могат да са сигурен регион
Снимка: Президентство

Трябва да убедим ЕС, че Балканите могат да бъдат сигурен и проспериращ регион, призова  президентът Румен Радев на среща с президента на Република Косово Хашим Тачи.

Още по темата
България ще продължи да подкрепя действията на международната общност за утвърждаването на Косово като стабилна и демократична държава в Югоизточна Европа, подчерта държавния глава, цитиран от своята пресслужба. Радев допълни, че страната ни ще продължи да работи за европейската перспектива на всички свои съседи от региона на Западните Балкани.
 
През пролетта на 2018 г. в рамките на Българското председателство на ЕС ще бъде проведена среща на върха ЕС-Западни Балкани, на която държавите от региона да представят своите позиции по дебата за бъдещето на Европа, а през октомври тази година София ще бъде домакин на среща на министрите на правосъдието и вътрешните работи от ЕС и Западните Балкани.
 
Президентът Радев беше категоричен, че ангажиментът на ЕС към европейската перспектива на държавите от нашия регион трябва да продължи, а кандидатстващите за европейско членство страни трябва да получат подкрепа за изпълнението на критериите за членство. "България е готова да сподели своя опит в този процес и работи за развитието на отношения на добросъседство между всички страни на Балканите", добави Румен Радев.
 
"Диалогът със Сърбия няма алтернатива и Косово ще продължи да полага всички усилия за изграждането на добросъседски отношения между двете държави", заяви от своя страна Хашим Тачи. Той благодари за оказваната от България  подкрепа на Косово в рамките на международните мисии и особено на EULEX. Хашим Тачи подчерта, че присъединяването на Косово към ЕС и НАТО е водещ външнополитически приоритет за страната.
 
Президентът Радев проведе среща и с генералният секретар на ООН Антониу Гутериш, който благодари на държавния ни глава за активната подкрепа на България за европейската перспектива на Западните Балкани.
 
ООН цени високо активната дейност на България в работата на Организацията и особено за утвърждаването на страната ни като фактор на стабилност в Югоизточна Европа и за насърчаването на процеса на европейска интеграция за своите съседи, подчерта Гутериш. Той приветства подписването на двустранния договор за добросъседство между България и Република Македония, който дава силен позитивен сигнал за целия регион.

Обща бе позицията, че продължаващите кризи в Близкия Изток и Северна Африка представляват заплаха за международния мир и сигурност и изискват съвместни действия от страна на ООН и държавите-членки за тяхното решаване. Антониу Гутериш приветства присъединяването на България към Плана за действие за Либия, както и подкрепата, която страната ни оказва за дейността на Специалния пратеник по въпросите на Либия Гасан Саламе за стабилизиране на ситуацията в тази държава.
 
Румен Радев и Антониу Гутериш бяха единодушни, че приемането на Глобалния пакт по миграцията на ООН е важна стъпка за справяне с този проблем, както за държавите, от които произхождат мигрантите, така и за страните, към които се отправят тези хора. Подкрепата за икономическото и социално развитие на държавите, от които произхождат мигрантите, спазването на човешките права и  борбата с нелегалния трафик на хора, са ключови мерки в тази насока, беше подчертано още по време на срещата.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


46
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Когато ви се говореше, че военен пилот сам по себе си не е нищо друго освен шофьор на самолет, който няма никакви други идеи и умения, освен да шпори самолета като на кушия, не слушахте. Сега се излагайте.
15
1
 
6
 
! Отговори
СатаНАТО™ преди 6 години
До АнонименНе можем ли да излезем от ЕС и НАТО и да дадем на Русия сухопътен коридор до Сърбия и Косово-------България има потенциал да бъде много повече от коридорна азиатите и сръпските си гани. Ако искаш давай собствения си зад ник за коридор,
14
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До ЗозоЕдиния в ступор ,чете наприсано,друг го раздава" разчупено "и се шегува дебелашки с полуанглийски и полуфренски думички..Абе грамофон свири,майка паче.
13
2
 
4
 
! Отговори
СатаНАТО™ преди 6 години
Какво общо има този на снимката с Хашим Тачи?Нарочно са сложили тоя чичка, защото Хасшим Тачи е висок, строен и симпатяга и на неговия фон Радев ще изглежда като колхозник без каскет.
12
1
 
8
 
! Отговори
До 8 преди 6 години
Прав си, за съжаление. Всеки, който е поне малко образован и е работил в западна страна, но не като мияч, докер и т.н. е видял разликата в поведението на западняците. Да, и те си имат много кусури, не са по-добри хора от нас, но страната с векове е изграждала в съзнанията им култура, възпитание и поведение. Нещо, което българина при всичките си добри качества, няма.
11
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
С бюрокрация кат българската, останала ни почти непроменена от време оно, как очаквате да НЯМА корупция?? За най-елементарното нещо ти искат камара документи, за всеки от които, разбира се, се редиш на опашки И плащаш такси. Не за друго, а за да имат разплутите институции нещо да лапат...
10
1
 
12
 
! Отговори
Зозо преди 6 години
Ало-Радев е празнодумец. Листчето, от което чете преди да изпадне в ступор е наприсано знаем къде. Никой по света не го интересува какво казал Ало-президента.
9
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До от ГерманияА лижеш ли им там задниците на ония западняци, я ни светни?
8
2
 
10
 
! Отговори
Българин преди 6 години
Никога няма да се уморя да ближа задниците на ЕС и да ги убеждавам, да им доказвам, да изпълнявам условия, колкто и нови и нови условия да ми изсискват, ако ще те и слет 100 години пак да изисквят нещо да им доказвам, да показвам, да изпълнявам, щастлив съм, че ни приеха в голямото братско англосаксонско семейство и винаги съм готов да се навеждам и да ближа англосаксонски ***.
7
2
 
11
 
! Отговори
до 1 преди 6 години
Ниските доходи не са предпоставка за корупция. Корупцията е горе- при тези с големите доходи. Предпоставката е ясна - липса на морал!
6
9
 
10
 
! Отговори
aa1830 преди 6 години
Първо трябва да убедим себе си, после да го направим и след това да очакваме някой да повярва. Но президент военен - освен да говори празни приказки и това което му е наредено по червена линия, както и да лае за нови самолети друго полезно не е свършил.
5
0
 
18
 
! Отговори
избирател преди 6 години
А някой изобщо иска ли Балканите да са мирен и сигурен регион?!
4
4
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Значи Косово може, Крим и Каталуня не може?
3
2
 
3
 
! Отговори
PD преди 6 години
Може да ги убедим в каквото си искат. Даже може и да си повярват.От това действителността няма да се промени, просто когато дойде, ще има много изненадани, които бързо ще се обединят, в търсенето на виновник. А и посредника в тази игра на убеждаване, историята е показала, често го отнася. И винаги с претенции за невинност.
2
2
 
15
 
! Отговори
(-_-) преди 6 години
Това с внушение не става, а както знаем добре от историята - Балканите са размина зона и така им е удобно да бъде.. Така, че надежда всяка оставете!
1
9
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
няма как да стане Баце ниските доходи са предпоставка за корупция а тук доходите са много ниски по ниски и от Македония и Албания така че мое си представят каква корупция има тука. С тази политика която е в момента никога няма да видим Шенген и Еврозоната