Висшите офицери ще се представят и пред комисията в НС

Военният министър лично ще ги представя пред депутатите
27 сеп 2017 13:15, Василия Пейчева
6
Висшите офицери ще се представят и пред комисията в НС
Снимка: архив, Bulphoto

Офицерите, след като са удостоени с висше военно звание с указ на президента, ще бъдат представяни и в парламентарната комисия по отбрана. Това записаха окончателно депутатите на второ четене на промените в Закона за отбраната и въоръжените сили.

Удостоените с висши офицерски звания ще бъдат представени пред депутатите от военният министър.

В първоначалните текстове на закона се предвиждаше висшите офицери да бъдат изслушвани от комисията в Народното събрание преди да бъдат удостоявани със звание. Между двете четения обаче предложените текстове бяха променени.

Въпреки това от БСП намират за недопустимо привикването на офицерите пред Народното събрание.

"Недопустимо и израз на неуважение е да бъдат привиквани и представяни в парламента висшите офицери", настоя Красимир Янков от левицата и добави, че няма проблем да се инициира среща с висшите офицери и депутатите, но няма нужда това специално да се разписва в закона.

С приетите промени депутатите записаха и изискванията при назначаването на постоянния секретар на отбраната, който става най-висшият държавен служител в Министерството на отбраната.

На поста ще се назначава държавен служител, който има професионален опит не по-малко от 8 години и четвърти старши ранг, като държавен служител, както и ръководна длъжност в държавната администрация не по-малко от три години, от които не по-малко от една година в Министерството на отбраната. Той трябва и да е получил по-висока годишна оценка на изпълнението на длъжността при годишното оценяване в годината, предхождаща подбора.


6
Още по темата: БСПофицеривоенни
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Старшите офицери пред Общинския съвет, а младшите пред герберската кметка след 23 часа!
5
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Каракачанов....!!!! Защитавай си хората да те уважават! Това да не са дневални!
4
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ако не бе Радев президент нямаше да правят тази джунгленска процедура. Той може да ви е произвел генерали, но вижте кой командва парада! Комисията Х!
3
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Висшите офицери нито през царско нито през Тодорово време са представяни пред комисии и пред депутати. Още повече, че те сега са деполитизирани .
2
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ако отидат там с един взвод за разстрел да видим кой пред кого ще се представя!
1
11
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Щом от БСП са против, значи хубав е законът.