БСП: Комисията по досиетата – "Институт за национална памет"

От ГЕРБ смятат, че идеята е безкрайно недемократична
7
БСП: Комисията по досиетата – "Институт за национална памет"
Снимка: архив, Булфото

Заради искането на БСП да се закрие Комисията по досиета депутати от ГЕРБ се срещнаха с представители на Съюза на репресираните и заедно се противопоставиха остро на идеята на левицата.

Според шефа на Съюза Лиляна Динева Комисията все още има много работа, защото трябва да се разкрие цялата истина за репресивния апарат на бившата Държавна сигурност.

За Антон Тодоров от ГЕРБ, който се очаква да бъде кандидатурата на партията за нов шеф на Комисията, ако тя престане да същества: "България ще се превърне в постдемократичен Джурасик парк, какъвто няма в целия ЕС".

Той смята, че идеята на левицата е безкрайно недемократична и вредяща на свободата.

Според Тома Биков от ГЕРБ са останали малко досиета за оповестяване, но изследователската работа в Комисията тепърва предстои.

БСП направи поредния си опит за закрие Комисията по досиетата и да усложни свободния достъп до документите на ДС за хора, заемали или заемащи публични или обществени постове, преди два дни, като внесе изцяло нов Закон за архива на документите на Държавна сигурност и на разузнавателните служби на Българската народна армия.

В мотивите към закона социалистите посочват, че по време на десетгодишната си работа Комисията по досиетата вместо да внесе яснота и да стесни границите на нетърпимост и омраза в обществото ни, е донесла повече обърканост и е предизвикала скандали с разнопосочната, а понякога и противоречаща си информация, която е разкривала.

Така че от БСП искат Комисията по досиетата да я няма, а на нейно място да се появи т. нар. Институт за национална памет.


7
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
2
 
1
 
! Отговори
проктолог преди 1 година
Комисията по досиетата едва ли ще продължи да работи. Защото, както е известно, българското общество не е толерантно към хомосексуалните.
5
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Antin todorov bkp partieza nahalno prase lajlivo plu boiko pisa knigi protiv boikovata mafia sega v gerb ba boiko se 4uda ina4e zz i anton todorov te sa ednakvi boiko savernizite ti sa kalpavi boiko
4
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не институт-ТРЯБВА ЛУСТРАЦИЯ!!!
3
0
 
3
 
! Отговори
Те имат голям опит преди 1 година
След като опропастиха БАН и създадоха през 1947 г.нещо по техен тертип, което безочливо нарекоха БАН, БКП/БСП-активистите натрупаха 70-годишен опит относно това, как се структурира институт, на кои в един институт се дава възможност за развитие и доколко, как се ползва Научният архив на всеки един институт (кой да му стане шеф и да преценява на кои хора какви архивни материали да предоставя, зер не на всекиго се полага да има информация).
Затова не се учудвам на предложението им. Дано не мине!
2
0
 
9
 
! Отговори
da преди 1 година
Под института костница с вашите останки , гнус такава.
1
9
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Комунистически животни, зверове, убийци и изверги!!!