Безпрецедентно! Провал на заседанието срещу корупцията при президента!

Борисов дойде по-късно, Цветанов тръгна по-рано, Радев каза: Край!
Обновена: 9 окт 2017 17:40 | 9 окт 2017 14:10, Камелия Цветанова
217

Снимка: Олег Попов, Dnes.bg

Безпрецедентно, с провал и преждевременно приключи свиканото от президента Румен Радев заседание на Консултативния съвет по национална сигурност.

След три часа разговори държавният глава прекрати заседанието поради липса на кворум и насрочи ново по същата тема – законодателни промени за борбата с корупцията.

Освен че взе твърдо решение да сложи точка на днешната среща, държавният глава не скри и разочарованието си от поведението на държавниците.

Още по темата

"Пробив в борбата с корупцията ще настане едва тогава, когато антикорупцията стане приоритет на българските политици пред техните вътрешни и международни ангажименти", отсече той.

Всъщност заседанието днес започва със закъснение и в отсъствието на премиера Бойко Борисов, който предпочете първо да се срещне с протестиращите работници от "Емко", а след това да се присъедини към срещата на "Дондуков".

След това пък на шефовете на парламентарните групи на ГЕРБ Цветан Цветанов и на ДПС Мустафа Карадайъ им се наложи да си тръгват преди да е приключило, защото бързали за полет за политически ангажименти зад граница.

Финансовият министър Владислав Горанов също се оправда с друг служебен ангажименти и си тръгна, а след него това направи и лидерът на "Воля" Веселин Марешки.

В крайна сметка съставът на присъстващите на заседанието доста оредя и това е станало причина Радев да го прекрати поради липса на кворум и да насрочи ново по същата тема.

Следващата среща на "Дондуков" 2 за нуждата от законодателни мерки за противодействие на корупцията сред лицата, заемащи висши длъжности, ще е на 17 октомври, вторник от 15 ч.

В състава на КСНС участват президентът, премиерът, вицетата му, шефът на парламента, лидерите на парламентарните групи, министри, висши магистрати, шефовете на службите.

Румен Радев обясни, че на днешното заседание са били изслушани основните доклади по темата и са започнали сериозни дебати, които не са продължили "заради неприсъствието и напускането на част от участниците в КНСБ заради предвидени международни ангажименти".

Според президента обаче проблемът с корупцията е сериозен и за неговата острота може да се съди и по скандалите в медиите, и по срива на чуждите инвестиции у нас, и по непрестижното място, което заема страната ни в много световни класации.

"Корупцията сред лицата, заемаща висша държавна длъжност е заплаха за националната сигурност, защото срива престижа, възпрепятствиа развитието на българската икономика. Корупцията пряко или косвено бърка в джоба на всеки български гражданин и го поставя в унизително положение", отсече Радев.

Това е второто заседание на Консултативния съвет за национална сигурност, свикано от Радев. Първото заседание, свикано от него, беше посветено на превъоръжаването на армията.

Досега и ГЕРБ, и БСП излязоха със свои антикорупционни законопроекти.

Според текстовете на управляващите ще бъде създаден нов антикорупционен орган, в който механично ще се влеят няколко структури, сред които Комисията за конфискация на имущество и БОРКОР.

От БСП пък предложиха свой закон, който предвижда да бъде създадена специална агенция "Антикорупция".

Един от основните спорове между ГЕРБ и левицата е кой ще назначава председателя на бъдещата антикорупционна структура.

Управляващите предлагат това да става в парламента, а от левицата искат президентът да назначава ръководителя на новия орган.

Още в предизборната кампания Румен Радев даде заявка, че проявява интерес към темата за борбата с корупцията. А като президент се застъпи за единен орган за борба с корупцията по високите етажи на властта, като настоя, че държавният глава трябва да назначава шефа на звеното.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


217
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
37
6
 
22
 
! Отговори
погнусен преди 6 години
До ПенсионерЩе призная че сме в ЕС и НАТО когато това стане с референдум. Но докато хора с не български имена ни вкараха там, то за мен разлика с потурчването няма!
36
3
 
29
 
! Отговори
Никога повече ГЕРБ! преди 6 години
ГЕРБ се оказаха проедните галеници на евроатлантиците, които ни излъгаха.
35
2
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ТРЯБВА СМЯНА НА СИСТЕМАТА ,КАТО СЕ ПРОВЕДЕ В НАЙ СКОРО ВРЕМЕ РЕФЕРЕНДУМ ЗА УСТАНОВЯВАНЕ ОТ ПАРЛАМЕНТРАНА КЪМ ПРЕЗИДЕНТСКА РЕПУБЛИКА КЪДЕТО ПРЕЗИДЕНТА ОСВЕН,ЧЕ СЕ ИЗБИРА МАЖОРИТАРНО ОТ НАРОДА СЕ ЗНАЕ И КОЙ НОСИ ОТГОВОРНОСТ ,А НЕ КАТО СЕГАШНОТО СТАТУКВО НА ПАРТИИТЕ ,КОЕТО Е СТАТУКВО НА РАЗМИТАТА БЕЗОТГОВОРНОСТ,НА МАФИЯТА ,ЗАЩОТО ПАРТИИТЕ СА СЕ ПРЕВЪРНАЛИ НА КАРТЕЛИ ЗА ЛИЧНОСТНО И РОДНИНСКО ОБЛАГОДЕТЕЛСВАНЕ ЧРЕЗ КОРУПЦИЯ,КРАЖБИ И ИЗМАМИ .
34
1
 
37
 
! Отговори
бесен преди 6 години
"След това пък на шефовете на парламентарните групи на ГЕРБ Цветан Цветанов и на ДПС Мустафа Карадайъ им се наложи да си тръгват преди да е приключило, защото бързали за полет за политически ангажименти зад граница"Аз предлагам да си останат там,след като са по-важни неща от делата им в България!
33
33
 
4
 
! Отговори
Пенсионер преди 6 години
До Анонимен 12 Един да е отговорен - президента. Правилно. Но не и този русофил.Ние сме в ЕС и НАТО и не бива да го забравяме.Руснаците не са ни братя.Може би далечни братовчеди , но и това е под съмнение.Ние сме миролюбива нация , а не военнолюбци.
32
1
 
21
 
! Отговори
БЪЛГАРИН преди 6 години
До Анонимен ДОРИ И С РЕФЕРЕНДУМ ТЕЗИ НАГЛЕДЦИ НЯМА НАПУСНАТ НС----ТРЯБВА---СЪЛРОТИТИВА
31
0
 
27
 
! Отговори
ии преди 6 години
От кумова срама да бяхте обсъдили поне проблема.Корупция, Демогравска криза,Образование,Здравеопазване, Национална сигурност, Подпомагане на среден и дребен бизнес, Земеделие. Битова престъпност. Енергетика(АЕЦ Белене), Съдебна реформа, Електроно правителство, Да изброявам ли още?Патриотите... загубихте един глас за следващите избори.
30
1
 
34
 
! Отговори
don преди 6 години
Това бе най голямата простотия която можаха да направят ГЕРБ.Батето какво се прави на загрижен за работниците на ЕМКО нали той ги докара да има оправдание защо не отива при президента на срещата с тях какво реши.Икономическия министър прави само глупост след глупост. Сега и Горанов се включва защото освободил жена си от министерството. Да тя сега прибира само комисионни.Цветанов за него просто няма какво да се говори ако простотията имаше криле би отлетял като волна птичка .
29
2
 
34
 
! Отговори
ДОКОГА, БЕ преди 6 години
КАКВО ПО-ЕСТЕСТВЕНО,ОТ ПРОВАЛ НА КСНС, КОГАТО СТАВА ВЪПРОС ЗА КОРУПЦИЯТА ПО ВИСОКИТЕ ЕТАЖИ НА ВЛАСТТА, УПРАЖНЯВАНА ОТ ГЕРБ. БОРИСОВ, КОЙТО НЕ ЗНАЕШЕ, ЧЕ ЕМКО СТАЧКУВАТ ПОД ПРОЗОРЦИТЕ МУ ДЕСЕТИ ДЕН, ТОЧНО В ДЕНЯ КСНС НАУЧИ, ЧЕ И СЕ СРЕЩНА, КОЕТО Е СЪМНИТЕЛНО,СЪС СТАЧКУВАЩИТЕ. ПЪТНИЦИТЕ ЗА БРЮКСЕЛ,РАЗБИРА СЕ СА ЗНАЕЛИ,ЧЕ ЩЕ ПЪТУВАТ НО ПОТВЪРЖДАВАТ УЧАСТИЕ. ДРУГИТЕ СЪЩО, НО СА НАВЪН.ТАКА, ЧЕ ЗА ПОРЕДЕН ПЪТ КОРУМПИРАНИТЕ СЕ ОС РАХА УМИШЛЕНО И ПАК ХВЪРЛИХА ВИНАТА НА ПРЕЗИДЕНТА. КРАДЛИВИ ***
28
0
 
41
 
! Отговори
The Ghost преди 6 години
Не може хората който са най-корумпирани - да правят съвещание против корупцията и да очакваме резултати
27
2
 
10
 
! Отговори
Инспектор преди 6 години
До Анонимен 12 Абе ти четеш ли какво пишеш?Пишеш за простотиите на Слави , а след това си съгласен да има 120 представители в НС. Ми нали точно това искаше Слави и по 1 лев на глас? Леле , нормален ли си?И прочете ли мнението на Слави за закриването на врачанскато болница?Разпарчетоса правтелството.
26
3
 
2
 
! Отговори
Elkdom преди 6 години
Nekoj ot tezi, moje li pone krushki da zaviva i boileri da okacha...golem zor ...nema hich elektrotehnici...mnogo tamno po ulicite nostem...unesese i ban samo kominochistachi i vaksadjii li proizvejdat...?
25
3
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
БорисOFF! ОСТАВКА!
24
0
 
32
 
! Отговори
Сталин преди 6 години
Предатели!
23
0
 
44
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Защото ги търпиме
22
11
 
2
 
! Отговори
Husef преди 6 години
Partizani, komsomolci, komunisti...ste stroiat zavoda nov...da udariat i edna praznichna partizanska manifestacia...za tiah vreki den e praznik...
21
5
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 12 За сега това е най правилното - президентска република , с достоен президент не обременен с корупция и политически пристрастия, вслушващ се в народа.
20
0
 
26
 
! Отговори
tangra преди 6 години
Дайте малко суджук на народа бе!
19
1
 
24
 
! Отговори
малко инфо преди 6 години
На 17.10 ще има протест на коминочистачите и високото кръвно пак ще закъснее.
18
6
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Искам незабавна смяна на властта.Искам смяна на държавното управление.Да бъде проведено ВНС и да се внесе предложение за провеждане на референдум за ПРЕЗИДЕНТСКА РЕПУБЛИКАДа се прекрати този цирк и то незабавно.