Българското председателство: Провалено – не! А компрометирано?

Правят се опити шефството ни да бъде сведено до хотели и ремонти
Обновена: 11 окт 2017 18:43 | 11 окт 2017 17:52, Вера К. Александрова
24
Българското председателство: Провалено – не! А компрометирано?
Снимка: Reuters

Българското председателство на Съвета на ЕС няма да бъде провал. Големият въпрос обаче е дали то ще бъде компрометирано от вътрешнополитическото напрежение в страната.

Това обяви социологът Антоний Гълъбов по време на дебат, посветен на предстоящото ни шефство. Дискусията "Приоритети и предизвикателства пред първото българско председателство на Съвета на ЕС" бе организирана от "Обединени земеделци" с подкрепата на фондация "Конрад Аденауер"- България.

"Перспективата за провал на председателството не е реалистична - става дума за сложен, но добре организиран процес, така че разговорите за това, че можем да се провалим, са недостоверни", каза Гълъбов, цитиран от БТА.

Още по темата

Според него обаче опасенията председателството ни да бъде компрометирано са основателни.

Гълъбов смята, че се полагат целенасочени усилия темата за председателството да бъде сведена до хотели и до скандали за ремонти. Според социолога има опити дебатът да бъде преобразуван в разбирането за това, че България е безнадеждно корумпирана страна, в която всичко е възможно.

"За съжаление тези атаки ще продължат", каза социологът.

Той обясни и че ЕС не е къща, в която те допускат в антрето или в мазето, защото ЕС е процес.

Социологът анализира, че говореното срещу Европа преминава през говоренето, че Брюксел диктувал това или онова на националните правителства.

"Това не е вярно, ЕС постига напредък чрез съгласието между националните правителства, и тук е ролята на страната, председателстваща Съвета на ЕС", каза Гълъбов. Той е категоричен, че България трябва да е в състояние да бъде компетентен посредник в постигането на съгласие между страните членки на ЕС.

Гълъбов смята, че България трябва да артикулира собствения си интерес, посредничейки между интереса на различните страни. "Страната ни може да остави впечатлението за един добре подготвен компетентен посредник, за страна, която достатъчно добре разбира процеса на развитие на ЕС и в същото време има свой собствен прочит на приоритетите на ЕС", категоричен е анализаторът.

Според зам.-шефа на парламента Цвета Караянчева България трябва да докаже, че като един вече стар член на ЕС, може да се справя с предизвикателствата. Тя обясни, че парламентът ще участва активно в работата на председателството.

Българското председателство ще има важна роля в големия разговор за Европа след 2020 година, каза лидерът на "Обединени земеделци" Петя Ставрева. Според нея то е възможност и да зададем българските приоритети в европейския дневен ред.

 


24
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ЕС бил процес , хаха, така ли?
Затова ли западняците ни пробутват трето качество храни и караме коли по на 30 години.
Европа на две скорости, айде да се разпада лицемерния ЕС, който и създаден само за интересите на големите държави-Германия и Франция.
22
0
 
1
 
! Отговори
Калоян преди 1 година
Българското европредседателство е пари на вятъра, огромни пари на вятъра! От това ще имат полза само стотина едри душмани, които ще си направят бизнеса и милионите за сметка на Европа, пък после ние обикновените хора ще връщаме заемите!
21
0
 
3
 
! Отговори
Иван Чубриков преди 1 година
Толкова пари харчим за някакво си предсдедателствуване, Едва ли ще има някоя полза за Б-я. Парсата ще съберат политическите играчи и блюдолизците. Поне да разнищят аферата КТБ - Кой знае ?
20
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Че ако ние не можем сами да се застреляме в задника кой друг би могъл да го стори с такава огромна ефикастност??!!
19
13
 
2
 
! Отговори
Успехите преди 1 година
на правителството са значителни и се работи с желание за успех на европредседателството и; въпреки,че една партия и на висше ниво се разчитат активни дейности за омаловажаване на успехите на правителството, полагат се "усилия" за отвличане на вниманието в безцелни дразги(за да се губи време,енергия за полезни дейности по подготовката).И ЗАЩО? НИма не е добре за РБЪлгария да има едно УСПЕШНО ЕВРОПРЕДСЕДАТЕЛСТВО? Нали сме всички български граждани?БЪдете позитивно настроени,с визия за успех на РБ!
18
2
 
4
 
! Отговори
активно мероприятие преди 1 година
Агент Ушев от N-ската първична партийна организация при секцията за медийна манипулация....
17
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Каквато ни е държавата такова ни е и председателството и кво стана с г- Боршош , много се замълча.
16
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"Уважаемият" еКлекторат още ли не е разбрал,че това "председателство" беше добре дошло за Борисов и Ко,осигурено им от две страни - от една страна от господарите(още половин година ще си провеждат политиката,чрез верния слуга),от друга страна,от зомбираното стадо,докарано до абсолютно послушание - ш-т,не шавайте,че ще изтървем келепира.И стадото не шава,а бандата си краде,като за последно,при това даже и не се крие!

Ех стадо-о!Цели 27 години те прекарват по един и същ начи и ти въобще не поумня
15
3
 
13
 
! Отговори
ИСТИНАТА преди 1 година
Какво председателство, какви 5 лева?! Вие да не сте слън4асали?! Искат да ви убедят, 4е ЕС чиновниците ще дойдат да работят в София, да се блъскат с корупцията и простотията бай ганьовска?! Не ми се верва да стане како пенке....даже и след 100 години!!!
14
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Пари на вятъра....
А покрай НДК като капне малко дъжд и ти трябват ботуши - не знам какъв ремонт и какви пари въртят. Да не говорим за всички, които ще бъдат "наети" да си клатят краката покрай тоя манифест. Напълно ненужно, каквото е и членството ни в ЕС.
13
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
След тези толкова дълги крясъци и вопли,около това превъзнасяно до небесата "председателство",всъщност хората са ни казали,какво е то -хотели и ремонти!

То се покрива изцяло с ролята на дежурния по клас ,която се свежда до проверка на присъстващите,почистване на черната дъска,доставяне на тебешир и...да се докладва за това на учителя!!!!!!!

Това е булгароФЪЪЪси! Заради това искат от вас "стабилност",за да могат на спокойствие да се накрадат!

Така беше с "демокрацията",с влизането в НАТО и ЕС!
12
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Нищо, нашите дори да се осерат мъжки, пак ще кажат че е чист успех!
Няма нужда да се тревожим!
11
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Кво ша мъ сгрее мене тва председателству ? Ае сик тер
10
1
 
18
 
! Отговори
Аааа, преди 1 година
Ще се провали,бе. Не е късно. Има време. До където и да сме се добрали,все сме се нас....ли.Всичката ни работа хубава,ама..герберска.
9
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Толкова проЗД народ има единствено в. БГ
8
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Свинюраната ще си купи е скъпи чанти.
Нали тлъстия й тъпкачът е со стени кът на Държавата.
7
3
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
С тези крадльовци във властта, какво да е, успешно? От лакомия и простотия, герберастите си режат клона пред ЕС. Не, че в ЕС не знаят колко е крадлив Суджук паша, но нали ги целива и прегръща, изпълнява всичките им желания, търпят го. От пусто крадене, кой колко да гепи и се подсигури за времето когато няма да са на власт, подготовката много се забави. Факт е, че гробарите нямат кадри.Отпадъка от БКП прибраха, умните им избягаха, кой да подготви нещата?Страната се тресе от недоволство и протести
6
3
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Точно тогава трябва да има яки протести за пенсии, заплати, здравеопазване, корупционни схеми покачване на цени , качество на храна и всичко което се е натрупало през годините да види европата че не е това което представят
5
5
 
18
 
! Отговори
Въпроси? преди 1 година
Кой по-дяволите е този Гълъбов?
".... има опити дебатът да бъде преобразуван в разбирането за това, че България е безнадеждно корумпирана страна, в която всичко е възможно...."

От кого идват опитите? Какъв дебат ? Дебат, да бъде преубразуван в разбиране?

Поредния дето се е изтъпанчил там, вкарва много думи и същевременно, абсолютно нищо не казва.
Така се "заработват", значи хонорарите. Ма такива "дЪрвени философи", си имаме повече от достатъчно, а всички те искат да папкат, суджуци може би ?
4
1
 
27
 
! Отговори
Аз преди 1 година
Компрометирано е дипломатичен изказ на провалено!!!